Slavko Jovičić -

Нема политичке воље за истрагу о донацијама

Autor sjovicicslavuj | 15 Avgust, 2011 | read_nums (561)

  Datum: 15.08.2011
  Autor: Ведрана Кулага

  БAЊAЛУКA - Иако постоје основане сумње да су милиони марака који су стигли у БиХ у виду донација проневјерени не постоји политичка воља да се утврди гдје је тај новац нестао.

  Наводи се то у Извјештају о раду прошлог сазива Истражне комисије за утврђивање донаторских средстава Представничког дома Парламента БиХ којој је истекао мандат.

  Иако је овај извјештај сачињен још почетком новембра прошле године он никада није увршћен на дневни ред неке од сједница новог сазива Парламента.

  - У БиХ је стигло више од седам милијарди марака донација од чега 6,32 милијарде у ФБиХ, 216,7 милиона у Републику Српску, те 3,35 милиона марака у Брчко дистрикт. Нема политичке воље да се утврди гдје су ове милијарде завршиле - наведено је у извјештају.

  За проневјеру донација нису заинтересовани ни истражни органи. Посљедњи извјештај Истражне комисије стигао је у Тужилаштво БиХ почетком 2010. године, али истрага о злоупотреби донираног новца никада није покренута.

  У Тужилаштву нису одговорили на питање "Гласа Српске" о томе шта је урађено о овом питању. У тој институцији раније су казали да им је Истражна комисија Парламента БиХ достављала одређене податке, без конкретних чињеница, који нису "кривично-процедурално употребљиви".

  У Извјештају о раду посљедњег сазива Истражне комисије истиче се да су током истраживања трошења донација наилазили на опструкције, игнорисање и несарадњу.

  Као потврду игнорантског односа наводе да су захтјеве за достављање информација у вези са примљеним донацијама лани упутили на 4.000 адреса, а да су одговоре добили са тек 1.363.

  Из података које су добили чланови Истражне комисије су утврдили да је институцијама у ФБиХ отишло укупно 5,79 милијарди марака од донација, институцијама БиХ 539,4 милиона, 152,6 милиона у РС и нешто више од два милиона марака Брчко дистрикту.

  У Сарајево је од 1996. године стигло 98 одсто донација, у Брчко дистрикт 0,5 и у РС око 1,5 одсто.

  Члан Комисије Славко Јовичић каже да неће одустати од расправе о извјештају Истражне комисије у Парламенту БиХ.

  - С обзиром на то да извјештаја о раду Комисије нема на дневном реду идуће сједнице Парламента, која је заказана за крај овог мјесеца, предложићу да он буде увршћен на дневни ред прве сљедеће сједнице Представничког дома. Ово питање се мора покренути са мртве тачке - рекао је Јовичић.

  Трошење донација испитивала је још једна комисија чији је рад прекинут 2005. године. Она је тада утврдила да је у БиХ стигло 17 милијарди марака донација за које се не зна како су потрошене. Тужилаштво је још тада најавило да ће покренути истрагу, али то се до данас  није десило.

  Вјерске институције

  Вјерске институције примиле су 24,6 милиона КМ помоћи од чега су 24,4 милиона завршила у ФБиХ, а 244.000 марака у Српској.

  На захтјев Комисије да се доставе информације о донацијама, Ријасет Исламске заједнице у БиХ је најприје одбио да достави тражене информације уз образложење да се ради о нарушавању аутономије Исламске заједнице да би касније, ипак, доставили податке.

  Сумња се да је само Муслиманско добротворно друштво "Мерхамет" проневјерило 50 милиона марака донација.

   http://www.glassrpske.com/vijest/Nema-politicke-volje-za-istragu-o-donacijama.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva