Slavko Jovičić -

ZLATKO MISLI DA JE TITO

Autor sjovicicslavuj | 10 Avgust, 2011 | read_nums (594)

  Autor: Mladen Kremenović   
  srijeda, 10 avgust 2011

  tito-kumrovecSlučaj jeste za federalno tužilaštvo, ali teško je očekivati da će se nešto desiti, znajući da su se čak i Amerikanci distancirali od Lagumdžije, prvenstveno zato što je u pravosuđe instalirao svoje ljude, čak i rođake

  Da je prava i pravde u BiH, Zlatko Lagumžija i kompletno rukovodstvo Socijaldemokratske partije BiH, već bi odavno bili pod lupom nadležnih pravosudnih organa, ako ni zbog čega drugog, ono bar zbog desetina miliona maraka, koje godišnje ubiru na ime kirije za izdatu imovinu, čiji vlasnici nisu.

  Ovo je mišljenje dobro upućenih sagovornika "Fokusa", bliskih sarajevskim političkim krugovima, kojima nije jasno zbog čega nadležna tužilaštva nisu reagovala ni poslije niza utvrđenih neregularnosti u korištenju imovine, koju je SDP prisvojila od nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije, a što su utvrdili i revizori CIK BiH.

  Podsjetimo, CIK BiH je revizijom rada političkih stranaka utvrdila neregularnosti upravo u vezi sa finasiranjem SDP od novca dobijenog po osnovu izdavanja nekretnina, koje nisu u njihovom vlasništvu. Osim što SDP, po samo njima poznatim osnovima, godinama koristi desetine veoma atraktivnih objekata nekadašnje Komunističke partije BiH, predstavljajući se kao pravni nasljednik KP, sada su krenuli u ofanzivu da preotmu i objekte koji su na teritoriji Republike Srpske. Prvi objekat je zgrada Specijalnog tužilaštva RS u Banjoj Luci.

  Proglasivši se političkim i pravnim sljedenikom Saveza komunista BiH, SDP je, po ocjeni upućenih, obezbjedila dobre izvore finansiranja, budući da su na taj način zaposjeli veoma vrijedne objekte na atraktivnim lokacijama, mahom u FBiH. Na taj način, slažu se upućeni, u izborne kampanje ulaze desetostruko jači, budući da u odnosnu na druge stranke imaju mnogo više novca i višestruko bolju polaznu osnovu. Kao primjer, sagovornici "Fokusa" su izdvojili činjenicu da je samo za korišćenje prostorija u Sarajevu, u kojima se nekad nalazio Centralni komitet, Vlada FBiH još od 1998. godine izdvajala u kasu SDP mjesečno oko 50.000 maraka, što znači da se do danas u kasu SDP slilo više od deset miliona maraka! Upravo zbog toga, navode naši sagovornici, ovim pitanjem morali bi da se pozabave i pravosudni organi.

  - Naravno, slučaj jeste za federalno tužilaštvo, ali teško je očekivati da će se nešto desiti, znajući da su se čak i Amerikanci distancirali od Lagumdžije, prvenstveno jer je u pravosuđe instalirao svoje ljude, čak i rođake. Možda ne treba ni raditi na Zakonu o državnoj imovini, jer po logici SDP, sve treba njima da pripadne - objasnili su upućeni.

  -------------------------------------------------------------------------------

  Mirnes Ajanović, advokat iz Tuzle, kaže da je potpuno jasno da nakon izlaska iz jednopartijskog sistema u postojećem višepartijskom sistemu to više ne može biti imovina jedne političke partije, nego vlasništvo svih građana, dakle države, ili eventualno u vlasništvu svih parlamentarnih stranaka.

  - Ta imovina ne može biti vlasništvo jedne stranke. Najveća greška bila je što se SDP, koja se u ratu bavila ratnim profiterstvom, u startu tolerisalo zauzimanje tih prostora. Radi se o višemilionskim iznosima. Kao parlamentarac sam se bavio tim. Jednostavno, treba pogledati podatke u zemljišno-knjižnim izvodima, pa će se jasno vidjeti da to nije postala privatna imovina. U tim knjigama, to nije vlasništvo SDP, pa je jasno da se radi o velikim povredama zakona - rekao je Ajanović i naveo da bi u slučaju da pravobranioci rade u interesu države, a ne stranaka na vlasti, trebalo da se pitaju šta je s tom imovinom.

  - Prije svega, trebalo bi da reaguje federalno tužilaštvo i Tužilaštvo BiH, jer se radi o protivpravnom sticanju dobiti. Oni ostvaruju izrazitu dobit po nezakonitom osnovu. Od opštine Tuzla, gdje je na vlasti upravo ta stranka, zatražili smo da nam odgovori koje sve prostorije koristi SDP. Nismo dobili odgovor, zapravo, na naše jasno pitanje dobili smo umotan odgovor kako SDP ne koristi poslovne prostore, koje izdaje Opština. Mi to nismo ni pitali - rekao je Ajanović i dodao da svi znaju gdje je zgrada koju koristi SDP, ali je indikativno da Opština Tuzla ne želi da odgovori.

  On je rekao da sve to svjedoči da građani BiH mogu biti u opasnosti, jer je očigledno da ta partija ima totalitarističke manire, koji se veoma lako mogu pretvoriti u tiraniju jedne stranke.

  - Sve se to, bez pretjeverivanja, naslućuje iz odgovora, koji sam dobijao od Lagumdžije, kada god sam ga pitao za imovinu. Odgovor je uvijek bio - šta ti hoćeš, to je naša imovina. Taj stav "to je naše", kao njihov jedini argument, potpuno ogoljava manire te stranke i njenog lidera, ali upozorava u kakavo jednoumlje možemo ući, naročito ako nakon federalne, SDP uđe i vlast na nivou BiH - upozorio je Ajanović.

  ------------------------------------------------------------------------

  S njegovim mišljenjem slaže se i Slobodan Radulj, pravobranilac RS, koji je naglasio da ni po kojem osnovu SDP ne može da bude pravni nasljednik Saveza komunista, samim tim i njihove imovine.

  - Tada je postojala društvena svojina, kada je neko mogao samo imati pravo korištenja ili raspolaganja i to je naš osnovni stav kada je riječ i o zgradi Specijalnog tužilaštva RS - rekao je Radulj.

  ----------------------------------------------------------------------------

  Mirko Raca, v. d. predsjednika Saveza komunista BiH, rekao je nedavno da je zbog rješavanja pitanja imovine Saveza komunista, formiran Koordinacioni odbor komunističkih partija bivših republika Jugoslavije.

  - Vraćanje imovine u posjed komunističkih partija iz bivših republika Jugoslavije jedan je od naših prioriteta. Očekujem da to uskoro bude riješeno. U svim bivšim republikama SFRJ u toku je sabiranje vlasništva - rekao je nedavno Raca.


  Šta su utvrdili revizori CIK BiH

  Problem u finansiranju SDP konstatovala je revizija rada političkih stranaka, provedena od strane CIK BiH za 2009. godinu, što je posljednji izvještaj, koji je uradila ova institucija, ali su identični problemi konstatovani i prilikom svih revizija u prethodnim godinama.

  - Pregledom godišnjeg finansijskog izvještaja, utvrđeno je da SDP nije postupila u skladu s odredbama Zakona o finansiranju političkih stranaka, jer je davala u zakup poslovne prostorije, koje nisu u njenom vlasništvu - navodi se u izvještaju o reviziji.

  Između ostalog navodi se da je OO SDP BiH Goražde, na svoj transakcijski račun primio sredstva od Opštine Goražde u iznosu od 1.800 KM za zakup poslovnih prostorija za odbor SDP Goražde za 2009. godinu.

  - S obzirom da stranka nije plaćala zakup navedenog poslovnog prostora u Goraždu, ostvarila je prilog, koji je zabranjen zakonom. OO SDP BiH Sanski Most dodijeljen je na korištenje bez naknade, prostor površine 28 metara kvadratnih u poslovnoj zgradi Opštine. Time što ova politička stranka nije platila zakupninu za korištenje navedenog poslovnog prostora, u 2009. godini je ostvarila zabranjen prihod u iznosu od 3.360,00 KM - navodi se, između ostalog, u izvještaju, a identične ili slične probleme revizija CIK pronašla je i u Živinicama, opštini Ilijaš, Ilidži, Donjem Vakufu, Novi Grad, Sarajevu, opštini Stari grad Sarajevo, Lukavcu, Jablanici, Fojnici, Visokom, Bosanskoj Krupi, Ključu, Derventi, Zavidovićima, Brezi, Brčko distriktu.


  JOVIČIĆ Imovina pripada svim građanima

  Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu, rekao je da je predlagao da se imovina bivšeg Saveza komunista BiH vrati svim građanima BiH.

  - Imovina, koja se nalazi na teritoriji RS, treba da pripadne RS. Ona, koja je na teritoriji Federacije, treba pripasti FBiH, dok bi ona imovina, koja je u Sarajevu, mogla pripasti institucijama BiH. Radi se o ogromnoj imovini.

  Tako bi, recimo, mogli uštedjeti 28 miliona maraka, koje se izdvajaju za smještaj raznoraznih institucija na nivou BiH - rekao je Jovičić. On je naglasio da ipak samozvani nasljednik Saveza komunista BiH koristi tu imovinu i ubire rentu.

  - Sami su sebe proglasili za nasljednika Saveza komunista. Treba se samo sjetiti koliko je ljudi izdvajalo za članirinu Saveza komunista, pa je više nego logično da se to vrati građanima, a ne da je koristi jedna partija - istakao je Jovičić.

  http://www.fokus.ba/nov/zlatko-misli-da-je-tito:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva