Slavko Jovičić -

Abas odlazi praznih ruku

Autor sjovicicslavuj | 15 Avgust, 2011 | read_nums (643)
  Autor: Slađana Gajić   
  ponedjeljak, 15 avgust 2011

  abas-u-sarajevu-2Uprkos trodnevnom lobiranju na zvaničnim adresama u BiH, predsjednik Palestine, Mahmud Abas, po svemu sudeći, iz Sarajeva odlazi praznih ruku, jer Predsjedništvo BiH neće dati jednoglasnu podršku za proglašenje nezavisnosti ove teritorije.

  Da bi Palestina dobila podršku BiH, neophodno je da sva tri člana Predsjedništva BiH daju zeleno svjetlo. S obzirom na to da RS ima veoma dobre odnose sa Izrealom, koji se protivi nezavisnosti palestinske kvazidržave, Nebojša Radmanović, član Predsjedništva iz RS, neće podržati Abasove namjere.

  ------------------------------------------------------------------------------

  U to je siguran Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je rekao da je sasvim jasna politika predstavnika Srba u zajedničkim institucijama da nema priznavanja Palestine kao samostalne države.

  - Neću da se miješam u nadležnosti srpskog člana Predsjedništva BiH, ali naša politika je konzistentna i mi ne radimo od danas do sutra. Zna se da nema ništa od davanja podrške Palestini - naglasio je Jovičić, te dodao da se i po načinu organizovanja posjete može vidjeti da je Abasov dolazak namjenski organizovan.

  On je rekao da jedinu konzistentnu politiku ima SNSD i srpski predstavnici, koji svoju politiku ne definišu prema vremenskim prilikama.

  - Veoma je lako predvidjeti šta se može destiti. Sarajevo će vršiti pritisak i dva člana Predsjedništva, Željko Komšić i Bakir Izetbegović vjerovatno će preglasati srpskog člana Predsjedništva po pitanju podrške Palestini. Međutim, onda slijedi veto člana Predsjedništva iz RS. Bez konsenzusa sva tri člana Predsjedništva, nema ništa od priznavanja Palestine - kazao je Jovičić.

  Kako je istako, ambasador BiH u Savjetu bezbjednosti ne može dati podršku nezavisnosti Palestine, jer to ne podržava RS.

  - Prije svega, RS ima dobre odnose sa Izraelom, a kao drugo, glas BiH ništa ne znači, jer će Amerika sigurno uložiti veto. Mislim da Palestina treba da ide u Vašington i da tamo traži podršku, a ne da lobira u Sarajevu - kazao je Jovičić, te dodao da BiH nikada neće priznati ni Kosovo i Metohiju, jer predstavnici vlasti iz RS na to nikada neće pristati.

  - Da se pitalo samo Sarajevo, BiH bi prva priznala Kosovo i Metohiju. Međutim, oni to ne mogu da urade, jer mi nikada nećemo dati podršku nezavisnosti južne srpske pokrajine. Dok god posljednji Srbin bude sjedio u zajedničkim institucijama, Kosovo nikada neće biti priznato od strane BiH - istakao je Jovičić.

  ------------------------------------------------------------------------------------

  Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je da su zahtjevi i očekivanja Abasa stvar njegovih političkih ideja i ciljeva, a da postoji više razloga o kojima treba razmisliti prije bilo kakvog odlučivanja Predsjedništva BiH.

  - Bitni su ciljevi spoljne politike, koji primarno teže očuvanju mira i stabilnosti kako u regionu, tako i u cijelom svijetu. Nadam se da će Predsjedništvo u cjelini ovu vrstu svoje obaveze imati u vidu prilikom djelimičnog ili zajedničkog izjašnjavanja o pitanju Palestine - kazao je Tadić.

  On je rekao da je nezahvalno izjašnjavanje o tome hoće li i ne Palestina dobiti podršku BiH, ali je siguran da je za RS i predstavnike srpskog naroda najvažnija spoljnopolitička pozicija RS i zaštita interesa srpskog naroda.

  - Te interese i tu poziciju treba usaglašavati sa svim bitnim faktorima, a u prvom redu imati u vidu da je Izrael u posljednje vrijeme pokazao određenu vrstu razumijevanja u odnosu na poziciju Srpske - naglasio je Tadić.

  -----------------------------------------------------------------------------------

  Igor Crnadak, međunarodni sekretar PDP, smatra da se pred Predsjedništvom BiH nalazi teška odluka o tome da li  priznati ili ne priznati nezavisnosti Palestine.

  - S jedne strane, neophodno je da se ne uđe u konfliktnu situaciju s arpaskim svijetom, a s druge strane su očekivanja Izraela. Vjerovano će članovi Predsjedništva BiH gledati i na postupke zemalja u regionu - kazao je Crnadak, te dodao da je vruć krompir bačen u ruke Predsjedništva BiH.


  Unutrašnji odnosi u BiH ne vode ka priznavanju Palestine

  Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose, rekao je da je pitanje podrške Palestini veoma osjetljivo, jer su Palestinci samostalno pokrenuli priznanja njihove zemlje, što nije međunarodno usaglašeno.

  - Smatram da unutrašnji odnosi u BiH ne vode ka priznavanju Palestine. Ako BiH zbog pozicije RS nije pravila presedan kada je Kosovo u pitanju, ne mora značiti i da će sada. Konflikt na Bliskom istoku dugo traje. Zna se da SAD podržava Izrael i da će vjerovatno u skladu s tom politikom glasati SAD, ali i Evropska unija. Mislim da bi bilo najbolje da se u ovom trenutku BiH ne izjašnjava o Palestini - kazao je Šolaja, te dodao da će predstavnik RS u Predsjedništvu BiH zastupati mišljenje na osnovu odnosa RS i Izreala.


  Traže nezavisnost da reafirmišu pregovore

  Plan palestinskih vlasti da zatraže prijem Palestinske uprave u članstvo UN nije zamjena za pregovore, već pokušaj da se oni reafirmišu, rekao je predsjednik Palestinske uprave, Mahmud Abas, u razgovoru s ministrom spoljnih poslova BiH, Svenom Alkalajem. Abas je tokom susreta u Sarajevu ocijenio da rješavanje otvorenih pitanja pregovorima nema alternativu.

  On je upoznao Alkalaja sa istorijatom odnosa Palestinske uprave i Izraela, trenutnim statusom mirovnih pregovora, te izrazio opredijeljenost za unapređenje odnosa s BiH.

  Alkalaj je naglasio da BiH podržava mirno političko rješenje palestinko-izraelskog spora, uz uvažavanje prava oba naroda da ostvare prava. On je naglasio da BiH želi da, koliko je moguće, doprinese mirnom rješavanju ovog spora.

  http://www.fokus.ba/nov/:abas-odlazi-praznih-ruku-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva