Slavko Jovičić -

Bombama na srpske pevače

Autor sjovicicslavuj | 2 Avgust, 2011 | read_nums (633)

   

  Banjaluka 02. 08. 2011

   Odgovornost - Hrvatski revolucionarni pokret preuzeo odgovornost za postavljanje bombe u diskoteci u Posušju, u kojoj je srpski pevač Nikola Rokvić trebalo da održi koncert. Pretnja - Zbog dojave o postavljenoj bombi otkazani i nastupi Dragane Mirković i Mileta Kitića. HRP preti da će na isti način sprečiti i koncerte svih umetnika koji dolaze iz Srbije

  „Elefant bar" u Posušju
   
   
   
   
   
   
  Zamalo tragedija... „Elefant bar" u Posušju

   

   

   

  MUP zapadnohercegovačkog kantona pronašao je eksplozivnu napravu u ugostiteljskom objektu „Elefant bar" u Posušju, u kom je trebalo da nastupi srpski pevač Nikola Rokvić. Zbog dojave o postavljenoj bombi u „Hard rok kafeu" u nedelju je otkazan i koncert Dragane Mirković!

  Dragana Mirković i Nikola Rokvić
   
   
   Nepoželjni... Dragana Mirković i Nikola Rokvić, srpski folkeri

   

  Odgovornost za napade na srpske pevače preuzeo je Hrvatski revolucionarni pokret, koji je naslednik proustaške organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), koja je 35 godina aktivno delovala u svetu. HRP je, saznajemo, poručio da će sprečiti nastup srpskog folk pevača Mileta Kitića, zakazan za 5. avgust u Posušju, ali i svih umetnika iz Srbije koji se usude da dođu u Posušje, Grude, Široki Brijeg i druga hrvatske mesta u zapadnoj Hercegovini.

  Policija na nogama

  Sagovornik našeg lista iz MUP-a HNK-a kaže da je dojava o bombi u „Hard rok kafeu" gde je trebalo da peva Dragana Mirković bila lažna, ali da policija zbog toga što je dan ranije pronašla eksplozivnu napravu u „Elefant baru" nije dozvolila koncert i da je objekat iz bezbednosnih razloga evakuisan. Izvor Pressa RS dodaje i da je zbog sumnje da je uputio dojavu o podmetnutoj bombi juče saslušala Tomislava Barića Kodru, člana Hrvatskog revolucionarnog pokreta (HRP).

  - Kodro je priznao da je član HRP-a i da ovaj pokret u Hercegovini ima 2.500 članova, ali je negirao da je uputio lažnu dojavu o bombi. On je u policiji otvoreno rekao da članovi HRP-a neće dozvoliti da „srpske cajke pevaju po Hercegovini, dok hrvatski generali trunu u Hagu". Poručio je i to da će HRP-ovci organizovati proteste i bojkotovati koncert Mileta Kitića u Posušju, koji je najavljen za 5. avgust, na Dan domovinske zahvalnosti - ističe naš izvor.

  On dodaje i da je Kodro otvoreno rekao da HRP neće sprečiti koncert Mileta Kitića 5. avgusta, ali samo ako Srbi dozvole Marku Perkoviću Tompsonu da peva na Đurđevdan.

  Portparol MUP-a ZHK Damir Čutura potvrdio za Press RS da je operativni rad na pronalaženju osoba koje su postavile eksplozivnu napravu sa spoljašnje strane „Elefant bara" u toku, ali nije želeo da govori o imenima.

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Bivši radnik srpske Službe državne bezbednosti Božidar Spasić godinama je bio zadužen za praćenje hrvatske proustaške emigracije. On tvrdi za Press RS da proustaški pokret i dan-danas ima hiljade pristalica širom zapadne Hercegovine. HRP je, objašnjava Spasić, naslednik Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB), međunarodne terorističke organizacije koja je 1972. godine organizovala upad ustaških terorista iz tzv. „bugojanske grupe" na planinu Radušu, o čemu je snimljen i filmski serijal.

  - HRB je osnovan 1961. godine, a službeno je raspušten 1996. godine. Međutim, godinama upozoravam da njihova ideja i dalje živi u zapadnoj Hercegovini. Ako vlasti ne preduzmu ozbiljne mere, organizacija koje se naziva HRP pretvoriće se u ozbiljnu terorističku organizaciju - kaže Spasić.

  Prema njegovim rečima, bivši članovi HRB-a uglavnom postavljaju eksplozivne naprave na mesta gde se okuplja mnogo ljudi.

  - Poslednji incidenti u Posušju, postavljanje eksplozivnih naprava na koncertima i dojave o bombama u ugostiteljskim objektima u kojima treba da nastupaju pevači iz Srbije, potvrđuju da HRB i dalje deluje samo sada pod nazivom HRP. Njihov cilj je čišćenje zapadne Hercegovine od nehrvata i njeno pripajanje tzv. velikoj Hrvatskoj. Ubeđen sam da širom Hercegovine imaju punktove i štekove sa eksplozivom. Vlasti BiH bi trebalo ozbiljno da se pozabave delovanjem te organizacije - ocenjuje Spasić.

  ----------------------------------------------------------------------------

  Kitić: Ne bojim se, ali proveriću

  Folk pevač Mile Kitić tvrdi da nije čuo za „nezgode" koje su u Posušju imale njegove kolege i da ne planira da otkaže nastup.

  - Šta je bilo?! Neko postavio bombu?! Nemam pojma! Hvala ti, brate, što si mi javio, ali ne bojim se! Nazvaću gazdu tog lokala u kome treba da gostujem i videću šta se dešava. Ako on proceni da bi moglo da bude nekih neprijatnosti ili incidenata, otkazaću gostovanje. Nadam se da će sve biti u redu, a valjda će i policija da odradi svoj deo posla - kaže Kitić.

  ---------------------------------------------------------------------

  Bolesni umovi

  Bivši radnik SDB-a iz Sarajeva i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj upozorava da posle tragedije koja se desila u Norveškoj, svaku pretnju treba shvatiti ozbiljno.

  - Ako u Norveškoj postoje ludaci i monstrumi spremni da pobiju desetine ljudi, šta onda treba da se kaže za zemlju kao što je BiH kroz koju je protutnjao rat i koja je puna zaostalog naoružanja.

  Pomračeni umovi pokazuju da Srbi nisu dobrodošli u Hercegovinu, a ako im ne valjaju pevači ili glumci, šta onda reći za običan svet - kaže Jovičić.

  On dodaje da je u Parlamentu BiH predlagao da se za one koji postave eksplozivnu napravu predvidi najstroža kazna, ističući da to treba uraditi kako bi se predupredilo delovanje raznih ekstremnih grupa i pojedinaca koji su spremni da počine najgnusnija dela.

      Darko Momić

  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/story/Bombama na srpske pevace


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva