Slavko Jovičić -

РС - Хрватска - "Олуја" - Јовичић - реаговање / СРБИМА СЕ НИ ДАНАС НЕ ДОЗВОЉАВА ПОВРАТАК

Autor sjovicicslavuj | 4 Avgust, 2011 | read_nums (593)

   


   

          САРАЈЕВО, 4. АВГУСТА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић оцијенио је да се Хрватска, иако је на прагу уласка у Европску унију /ЕУ/, не придржава главних европских постулата када је ријеч о заштити људских права.

          Он је појаснио да се Србима ни данас не дозвољава повратак на своју имовину у Хрватској и враћање одузетих станова и радних мјеста у овој земљи.

          Јовичић у изјави Срни појашњава да су Срби у Хрватској били конститутиван народ, а да су данас, нажалост, национална мањина, што показује лицемјерство хрватских званичника и хрватске политике.

          "Све те приче који долазе из врха хрватске политичке елите, разних хрватских удружења само показују да Срби ни данас нису добродошли у Хрватску. То су чињенице које су необориве и које су доказане не само у пресуди Готовини и Чермаку", истиче Јовичић.

          Коментаришући наводе жалби хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача на пресуде Хашког трибунала, у којима се тврди да етничког чишћења у војној акцији "Олуја" није било, односно да су Срби побјегли "због сиромаштва и јадних услова", Јовичић каже да је за хрватску страну разумљиво да стаје у одбрану већ осуђених хрватских генерала, али да су истина и чињенице сасвим другачије.

          "Нема говора да су Срби напуштали своја вјековна огњишта, из економских или из било којих других разлога. Срби су напуштали своја огњишта не својом вољом, него зато што су протјерани пушком и војном силом и поучени бројним злочинима који су раније почињени на том подручју", истиче он.

          Јовичић сматра да је требало бити много више одговорних за злочине над Србима, с обзиром да је из Хрватске протјерано од 1991. године протјерано чак 400 000 Срба.

          У жалби Младена Маркача на пресуду Хашког трибунала наводи се да Срби из Хрватске нису отишли због гранатирања, већ због лоших животних услова, антихрватске пропаганде и напетости у региону.

          Акција "Олуја" почела је у јутарњим часовима 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја сјеверне Даламције, Кордуна, Лике и Баније. Потом су хрватске снаге, уз одобрење и подршку НАТО-а, а у садејству са ХВО и Армијом БиХ, извршиле агресију на та подручја која су била под заштитом УН.

          За свега неколико дана са вјековних српских огњишта протјерано је око 220.000 становника, убијена су 1.934 лица, од којих 1.196 цивила и причињена је огромна материјална штета.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva