Slavko Jovičić -

Simbol likvidacije Srba

Autor sjovicicslavuj | 1 Avgust, 2011 | read_nums (808)

  Autor: Slađana Gajić   
  ponedjeljak, 01 avgust 2011

  tunel-sarajevo09Obilježavanjem 18. godišnjice od otvaranja takozvanog "Tunela spasa", Sarajevo i bošnjačka elita nastavljaju da šalju lažne slike o dešavanjima tokom rata, jer nigdje ne pominju da su zarobljeni Srbi gradili tunel i da je to bilo mjesto mučenja i likvidacije, smatraju logoraši.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je kao logoraš u logoru Silos učestvovao u izgradnji tunela i tranšea, kazao je da, nažalost, Sarajevo i dalje šalje neistinite poruke o tome da je samo ono bilo u blokadi, a niko ne pominje srpske logoraše koji su stradali gradeći tunel i druge sarajevske opštine koje su bile blokirane.

  - Do sada sam u nekoliko navrata postavljao poslanička pitanja zbog čega se organizuju posjete ovom tunelu i tamo vode strane delegacije. Nakon toga, sve što se organizuje od strane Predsjedništva BiH, parlamenta BiH, Savjeta ministara BiH i drugih institucija BiH nema pravo da u zvanične posjete u ime BiH vodi bilo koje delegacije da posjete tunel.

  Međutim, sada se javljaju situacije da organizatori nekih manifestacija ili neke nevladine organizacije dovode strane delegacije pa ih vode po tunelu i govore neistine - kazao je Jovičić.

  Zbog sve ovoga, kaže on, ponovo će u parlamentu BiH od relevantnih organa tražiti da sve institucije koje se finansiraju od poreskih obeveznika RS ne mogu da koriste taj novac u prepariranju istine.

  - Ako se i dešavaju neke posjete, onda tamo treba da budem i ja, da bih govorio o tome da je 50 Srba stradlo prilikom izgradnje tunela, odnosno tranšea i rovova.

  Tražiću odgovor od Tužilaštva BiH zašto još niko nije procesuiran za ubistvo 50 mojih sapatnika - naglasio je Jovičić, te dodao da je odavno poznata selektivnost u radu pravosudnih institucija na nivou BiH.

  On smatra da bi i Srbi trebalo da imaju spomen-obilježje kod ovog tunela i da polažu vijence za nevino stradale ljude.

  - Smatram da stvaranju lažne slike o tunelu mora doći kraj, jer to nije bio "Tunel spasa" nego tunel šverca i kriminala, mučenja i likvidacije. S plasiranjem lažne priče o ovom tunelu koja se smišljeno servira strancima koji dolaze u BiH mora se prestati, jer je to uvreda za srpski narod. Dosadašnjim "iskrenim domaćinima", koji organizuju posjete tunelu, i ne pada na pamet da kažu da su u blokadi bile i opštine Hadžići, Vogošća, Ilidža, Ilijaš i Trnovo, koje su doživjele najveća ljudska i materijalna stradanja - kazao je Jovičić.

  ----------------------------------------------------------------------------------

  Dražan Perendija, predsjednik Predsjedništva BORS, kaže da bošnjačke vlasti nazivajući tunel ispod aerodromske piste "Tunelom spasa" nastoje da utiču na stvaranje drugačije slike u vezi s ratnim dešavanjima.

  - Ne može se govoriti ni o kakvom "Tunelu spasa", jer se zna da je to bilo jedno od mjesta stradanja srpskog naroda u Sarajevu. Bošnjačke vlasti i ovo pitanje stavljaju u službu dnevne politike stavarajući iskrivljenu sliku o dešavanjima devedesetih godina prošlog vijeka - istakao je Perendija.

  Prema njegovim riječima, konačno bi u Sarajevu trebalo da budu postavljene spomen-ploče na sva mjesta gdje su stradali Srbi.

  ------------------------------------------------------------------------------------

  Jovo Janjić, predsjednik Demokratske inicijative Srba iz Sarajeva, kazao je da je vrlo bitno govoriti o tome ko je kopao tunel.

  - Treba jasno i glasno reći ko je radio na pravljenju tunela. Prema podacima kojim raspolažemo, najviše su Srbi kopali ovaj tunel i bili su na takozvanom prisilnom radu. Pitanje je šta se sve dešavalo u tom tunelu - kazao je Janjić.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva