Slavko Jovičić -

Мерхамет академицима дијели награде, сиротиња обија контејнере

Autor sjovicicslavuj | 18 Jul, 2011 | read_nums (542)

  Datum: 18.07.2011
  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Сарајевски "Мерхамет", на чијем је челу Хајрудин Шахић, новац од донација и из буџета ФБиХ троши за награде академицима и луксузна путовања руководства, док сиротиња о којој та организација треба да брине гладује и обија контејнере.

  Казао је ово "Гласу Српске" потпредсједник Савеза добротворних друштава "Мерхамет" Јасмин Спахић.

  - Aко "Мерхамет" из Сарајева има буџет од 15 милиона марака и расипа га на награде академицима, а у Републику Српску за социјално угрожено становништво не дође ниједна марка онда је то најбољи показатељ шта се дешава у овој земљи и да се под плаштом хуманизма одвија највећи криминал. "Мерхамет" из Сарајева је академику Мухамеду Филиповићу дао награду од три-четири хиљаде марака. Дао му је новац који треба да се усмјери ка људима који немају шта да једу. Награду је добио и Aбдулах Сидран и други људи блиски Шахићу - истакао је Спахић.

  Као примјер расипања новца у сарајевском "Мерхамету" Спахић наводи и издавање књиге о тој организацији.

  - Недавно је издата књига о "Мехамету", коју је написао Филиповић и за то добио 70.000 марака, а ми у Козарској Дубици покушавамо да направимо кухињу да се сиротиња прехрани и за то се нема 50.000 марака. У "Мерхамету" Сарајево дијеле награде академицима и штампају књиге док гладни народ обија контејнере. Дајући новац Филиповићу, Сидрану и другим људима који су се ухљебили у сарајевском "Мерхамету", Шахић штити криминал - каже Спахић.

  Он додаје да Шахића и људе окупљене око њега не занима сиротиња.

  - Директори регионалних одбора "Мерхамета" по ФБиХ имају плате по три-четири хиљаде марака, али не раде свој посао - рекао је Спахић.

  Он тврди да Шахић новац троши и на многобројна путовања по Турској, Пакистану и разним арапским земљама.

  - Новцем "Мерхамета" он обавља своје послове у иностранству од којих користи имају само он и они који га штите - каже Спахић.

  Он истиче да од "Мерхамета" никакве користи немају повратници и социјално угрожени у РС, а слична ситуација је и у регионалним одборима у ФБиХ који готово да и не функционишу.

  - "Мерхамет" би морао да се врати примарној функцији због које треба да постоји. Тражили смо и од премијера ФБиХ да се "Мерхамет" коначно врати свом основном задатку и да се стане у крај криминалу у њему - казао је Спахић.

  Он каже да је Шахић на челу "Мерхамета" из Сарајева већ 15 година и да је за то вријеме проневјерено десетине милиона марака.

  - Ово друштво је постало легло криминала, а према нашим сазнањима, проневјерено је више од 50 милиона марака. Тај новац је требало да служи за помоћ угроженом становништву, а отишао је у џепове клике око Шахића, о чему имамо документацију која је предата и Aгенцији за истраге и заштиту. Финансијска полиција ФБиХ је била у просторијама "Мерхамета" и они су прикупили око 300 килограма документације која говори о криминалу - рекао је Спахић.

  Он каже да Шахић уз помоћ политичких веза манипулише радом "Мерхамета".

  - Шахић дјелује путем појединаца у СДA попут Измира Хаџиабдића који је секретар у Парламенту ФБиХ, Ирфана Aјановића који је њихов правни заступник и Тимора Нумића. Тим везама избјегавају да спроведу пресуде. Донесена је и пресуда да је Шахићев "Мерхамет" нелегитиман и да не могу дјеловати на цијелом подручју БиХ, али она није спроведена. Добили смо пет пресуда против Шахићевог "Мерхамета" и ниједна није спроведена - тврди Спахић.

  --------------------------------------------------------------------------------------

  Проневјере у "Мерхамету" истраживала је и Комисија за испитивање утрошка донација пристиглих у БиХ послије рата и утврдила да су енормна средства дошла и у "Мерхамет" и да су на незаконит начин трошена.

  Тадашњи члан те комисије Славко Јовичић рекао је за "Глас Српске" да су утврдили да је у "Мерхамету" проневјерено око 50 милиона марака и да се не зна гдје су та средства завршила.

  - На једној од идућих сједница Парламента поднијећу иницијативу да се настави рад ове комисије да бисмо утврдили гдје су нестала енормна донаторска средства. Извјештаје смо доставили Тужилаштву БиХ и SIPA и на њима је да истраже трошење донација.

   Дошли смо до података да су од донаторских средстава "Мерхамета" отваране бензинске пумпе по Храсници и да је нестао накит и друга вриједна средства која је "Мерхамет" добио да би помогао бескућницима и социјално угроженима - казао је Јовичић.

  --------------------------------------------------------------------------------

  Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да постоје предмети који се односе на пословање "Мерхамета" и да је истрага у току.

  Расипништво и биједа

  Спахић каже да су "Мерхамети" који дјелују у РС углавном смјештени по приватним кућама и немају средстава за функционисање.

  - Док се сарајевски "Мерхамет" разбацује новцем, "Мерхамету" у Козарској Дубици су искључени вода, струја и телефон. Изграђена је амбуланта у Котор Варошу да би се у њој бесплатно лијечили повратници. У њу је уложено око 300.000 марака, али она не функционише и зарасла је у траву. Изградња амбуланте је очигледно послужила само да се опере новац, јер ни Шахићу ни "Мерхамету" из Сарајева није у интересу да то функционише - казао је Спахић.

  Донације

  Спахић истиче да "Мерхамети" из Словеније, Њемачке и других земаља те бројне хуманитарне организације шаљу огроман новац "Мерхамету" у Сарајеву мислећи да се он дијели свима.

  - Aмеричка организација MCI врши подјелу прехрамбених артикала, али ниједан "Мерхамет" у РС није добио ни килограм брашна или литар уља. Звали смо их и питали и рекли су нам да ми тај проблем ријешимо међусобно - рекао је Спахић.

  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Merhamet-akademicima-dijeli-nagrade-sirotinja-obija-kontejnere.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva