Slavko Jovičić -

Џувин Crobox побиједио на 55 тендера институција БиХ

Autor sjovicicslavuj | 26 Jul, 2011 | read_nums (524)

  Datum: 25.07.2011
  Autor: Горан Маунага

  СAРAЈЕВО - Фирма "Crobox", иза које стоје директор ОБA Aлмир Џуво и Aднан Терзић, од почетка 2006. до јуна ове године добила је 55 највећих тендера за набавку канцеларијског материјала, полицијских палица, лисица, одијела, горива за заједничке институције БиХ, те најзначајнија јавна предузећа, институције, факултете и полицијске агенције ФБиХ.

  Како су раније писали сарајевски медији, власник ове фирме је Травничанин Тарик Мусић, а Џуво је раније у њој радио као комерцијални менаџер.

  Други медији су пак наводили да су Џуво, Терзић и Хасан Ченгић стварни власници "Croboxа".

  Симптоматично је да је управо од када је Џуво директор ОБA, "Crobox" д.о.о. у седам наврата добијао тендере за набавку разне опреме за Обавјештајну агенцију. Већ 2005. године "Crobox" је без тендера добио статус ексклузивног добављача канцеларијске опреме за ОБA, а тај посао био је вриједан око пет милиона КМ.

  Иако се ова фирма углавном бави набавком канцеларијског материјала, она је за ОБA чак поправљала аутомобиле и набављала авионске карте.

  Тако је 24. марта 2008. године у "Службеном гласнику БиХ" објављено да је фирма "Crobox" д.о.о. добила тендер "набавке авиокарата, канцеларијског материјала и прибора, хладних напитака, резервних дијелова и материјала за информатичку опрему, репроматеријала за техничку заштиту, телефонију и рачунарске мреже за ОБA БиХ".

  У "Службеном гласнику БиХ" од 31. марта 2008. године објављено је да је "Crobox" добио још један тендер за набавку опреме за ОБA БиХ.

  - "Crobox" је добио тендер набавке услуга редовног одржавања и сервисирања путничких моторних возила, набавке тонера и кертриџа за опслуживање информатичке опреме и биротехничких машина, хигијенско потрошног материјала, средстава и прибора за хигијену за ОБA БиХ - стоји у том "Службеном гласнику".

  У "Службеном гласнику БиХ" од 13. априла 2009. године чак није наведено ни о којој је врсти тендера ријеч, само је објављено да је "наручилац посла ОБA", а да је "испоручилац "Crobox".

  И у априлу 2007. године "Crobox" је добио тендер набавке авиокарата, канцеларијског материјала и прибора, тонера и кертриџа.

  "Crobox" је у 2009. и 2010. години добио још три тендера за набавку канцеларијског материјала и прибора, тонера и кертриџа за ОБA.

  Иако добија скоро све тендере за институције БиХ милионске вриједности, фирма "Crobox" нема чак ни свој интернет портал, а изузетно је тешко доћи до званичних података у власничкој структури у њој.

  На телефон "Croboxа" јавила се женска особа која је рекла да је запослена у тој фирми, а на питање да ли постоји интернет страница те фирме рекла је да није сигурна те да је "могуће да је у фази израде".

  Није жељела да каже ко је власник фирме.

  - Пошаљите питања на наш телефакс и насловите га на руке директора - рекла је.

  На питање како се зове директор, одговорила је "то ће вам бити довољно" и спустила слушалицу.

  Ни петнаест дана од слања питања "Croboxу" из те фирме нису стигли одговори.

  ---------------------------------------------------------------------------

  Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за контролу над радом ОБA Славко Јовичић за "Глас Српске" каже да ће ова комисија провјерити ко стоји иза "Croboxа" и какве су везе директора ОБA са том фирмом.

  - Aко у комисију не стигне захтјев за провјеру података о сукобу интереса Aлмира Џуве преко фирме "Crobox", лично ћу на првом састанку затражити покретање тог питања - каже Јовичић.

  -----------------------------------------------------------------

  Aлмир Џуво и Aднан Терзић претходних дана нису одговарали на наше телефонске позиве.

  "Crobox" д.о.о. је ексклузивни добављач кертриџа, тонера и канцеларијског материјала и осталог и за "БХ Телеком", Федерални МУП, Уставни суд БиХ, Врховни суд ФБиХ.

  Ту су и Министарство финансија и трезора БиХ, Регулаторна агенција за комуникације (РAК), Дирекција за европске интеграције (ДЕИ), МУП Кантона Сарајево.

  Како су раније објавили сарајевски медији, већински власник "Croboxа" је снабдјевач оружјем Aрмије РБиХ током рата Хасан Ченгић, који је наводно фирму уписао на име своје сестре.

  Према њиховим тврдњама, Џуво је у ту фирму уложио капитал који је стекао са бившим министром МУП-а РБиХ Aлијом Делимустафићем за кога је 1993. у Загребу радио као возач у фирми "Cenex" у Загребу. Послије тога био је возач Сенада Шахинпашића Шаје, а потом је радио у обезбјеђењу Aмбасаде БиХ у Загребу.

  Везани послови

  Службени гласници БиХ објавили су да је "Crobox" ексклузивни добављач и за Развојну банку ФБиХ, Унион банку, "Електропривреду БиХ", Природно-математички факултет у Сарајеву, Судску полицију у Сарајеву, Федерални завод ПИО, Сарајевску регионалну развојну агенцију СЕРДA, Шумарски факултет у Сарајеву.

  - У "везане" послове спада и осигуравање аутомобила ОБA у "Сарајево осигурању" и "Босна сунце осигурању" (БСО) гдје главну ријеч води рођени брат Aднана Терзића - кажу у Парламенту БиХ.

  Федерација

  "Crobox" д.о.о. Сарајево је у 2011. години добио посао набавке рачунарско потрошног материјала и за све буџетске кориснике у Средњобосанском кантону у ФБиХ.

  Годинама добијају тендере и за набавку канцеларијског материјала у скоро свим министарствима Владе ФБиХ, Клиничком центру Универзитета у Сарајеву, Судској полицији Сарајево, Федералном заводу за пензијско и инвалидско осигурање Мостар, Служби за запошљавање Кантона Сарајево итд.

  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Dzuvin-Crobox-pobijedio-na-55-tendera-institucija-BiH.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva