Slavko Jovičić -

Zajedničko obeležje žrtvama rata u BiH - Srbi protiv spomenika

Autor sjovicicslavuj | 30 Jun, 2011 | read_nums (607)

  Vida Đukić | 30. 06. 2011.

  BANJALUKA - Ideja o jedinstvenom spomeniku žrtvama svih naroda iz proteklog rata u BiH još je nerealna, smatraju predstavnici žrtava. Slažu se da bi spomenik bio simbol pomirenja, ali da je ta ideja, za sada, samo proizvod uticaja nekih međunarodnih krugova, koji žele da se po svaku cenu izgradi spomen-obeležje u BiH, a po ugledu na ostale države u svetu gde su bili sukobi. Konferencija, koju je organizovao Savet ministara BiH, kako bi se uspostavio dogovor oko zajedničkog spomenika doživila je u startu fijasko zbog neslaganja iz oba entiteta po ovom pitanju.

  Spomenik poginulim borcima RS
  ---------------------------------------------------------------------

  Predsednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedjeljko Mitrović smatra da se „krov ne može podići bez temelja“, odnosno ne postoji saglasnost o karakteru rata.

  FBiH za, RS protiv
  Prema istraživanju razvojnog programa UN (UNDP) u BiH, najveći deo građana misli da spomenici korisni za suočavanje s prošlošću. U FBiH s tim se slaže oko 80 odsto građana, dok je u RS takvog mišljenja oko 67 odsto. Međutim, interesantna je činjenica da 75 odsto građana FBiH podržava izgradnju jedinstvenog spomen-obeležja, dok iz Srpske taj projekat podržava samo 43 odsto.

   

  - Kako da pravimo jedinstveni spomenik kad se stalno potencira da je agresija bila jedino od strane Srba - rekao je Mitrović. On je dodao da Srbi ne mogu preći preko mnogo stvari koje im se pripisuju i da neće pristati dok se ne dokaže da oni nisu bili agresori.

  - Inicijativa međunarodne zajednice o jedinstvenom spomen-obeležju je daleka od realizacije. Ona predstavlja kopiranje nekih ratnih dešavanja u svetu, a mi ne možemo da utvrdimo trenutno ni za koga i protiv koga postaviti spomenik, a kamoli na kojem jeziku napisati nešto na njemu ili gde bi bio postavljen. To je jedino moguće u Briselu, na neutralnom terenu - rekao je Mitrović. On je dodao da je za RS moguće jedino utvrditi neutralan datum kada bi se obeležavao dan za sve poginule i nestale u BiH.
  - Za porodice je najprihvatljivije da to bude 30. avgust, kada se obeležava Međunarodni dan nestalih i poginulih ili 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava. Isto tako, ako žrtve rata to ne prihvate ili ako se ne uspostavi koncenzus, onda je džaba raditi i planirati nešto u tom pravcu - smatra Mitrović. On je dodao da će svaka ucena ili nametanje doživeti fijasko.

  ----------------------------------------------------------

  Sličnog su razmišljanja i u FBiH. Serafina Kolovrat, predsednica Udruženja porodica, poginulih i nestalih boraca otadžbinskog rata opštine Bugojno, koja je i sama žrtva rata, smatra da se prvo u glavama ljudi u BiH treba razjasniti da su sva tri naroda podjednako stradala u ratu, te onda pristupiti realizaciji ove inicijative.
  - Trebamo se izviniti jedni drugima i priznati da su svi bili žrtve. Dok ne dođe do pomirenja naroda, neće doći ni do dogovora o bilo kakvom memorijalnom kompleksu na području BiH - rekla je Kolovrat. Ona je dodala da danas postoje brojni spomenici koje su dizali svi posebno. Međutim, ako bi postojalo centralno obeležje, onda bi na njemu trebalo da budu ispisana imena svih stradalih u proteklom ratu.

  --------------------------------------------------------------------

  Stav političara po ovom pitanju je jasan, a toga su svesni i u organizacijama i udruženjima koji se bave ovim pitanjima. Poslanik u Parlamentu BiH (SNSD) Slavko Jovičić upozorava da ideja može biti provedena u delo jedino ako na spomeniku bude napisano da su Srbi doživeli agresiju u BiH i da su najviše stradali od svih naroda.


  - To niko neće dozvoliti jer ne možemo naći zajednički jezik oko obične ploče, a kamoli spomenika - zaključuje Jovičić.

  http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/Srbi-protiv-spomenika


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva