Slavko Jovičić -

Stranci jedina prijetnja Distriktu

Autor sjovicicslavuj | 30 Jun, 2011 | read_nums (631)

  Autor: Slađana Gajić   
  četvrtak, 30 jun 2011

  brckoMeđunarodni zvaničnici žele da se što duže zadrže u BiH i zbog toga u javnost izlaze sa izjavama da su entiteti prijetnja statusu Distrikta Brčko i da će supervizija za Distrikt nestati onda kada RS i FBiH više to ne budu, smatraju političari. Oni ističu da upravo stranci mogu predstavljati jedinu prijetnju narodima u BiH, jer unose nemir i ne žele da se vlast bavi suštinskim ekonomskim problemima, nego stalno nameću političke tenzije.

  ----------------------------------------------------------------------
   
  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da status Distrikta Brčko ugrožavaju samo stranci, koji izmišljaju razne afere kako bi što duže ostali.

  - Brčko je tamo gdje je bilo. Nije bilo nikakve potrebe da stranci daju neke izjave oko statusa Distrikta. Međutim, oni se u sve miješaju, pa stoga ne čude ni ovakve izjave. Osnovno bi bilo da nas puste da živimo mirno, a ne da se petljaju u sve i svašta - kazao je Jovičić.

  Kako je naglasio, međunarodni zvaničnici ako žele da pomognu onda treba da dovedu nekoliko investitora i pomognu ekonomski razvoj zemlje.

  - Sve što su tražili da se uradi u vezi sa Distriktom urađeno je, čak i više. Usvojene su i ustavne izmjene. RS nije remetilački faktor i želi stabilnost u BiH. Stalno podgrijavanje nepotrebnih tema dovodi BiH u status da se ne može baviti nekim osnovnim problemima građana. Čudi me da nisu nas optužili i za neke meteore - naglasio je Jovičić.

  ----------------------------------------------------------------

  Marko Pavić, predsjednik DNS, rekao je da Murov stav nije začuđujući, s obzirom na to da se SDA opet obraća OHR kako bi oni pomogli formiranju vlasti u BiH.

  - Ne samo da stranci, koji imaju velika mjesečna primanja za posao koji nije za dobar BiH i RS, žele da ostanu, nego i neki domaći političari priželjkuju prisustvo stranaca, jer misle da će tako ostvariti svoje centralističke ciljeve ili neke druge - istakao je Pavić. Kako je naglasio, sve ovo dio je jednog scenarija kako bi međunarodne organizacije što duže ostale na ovim prostorima.

  - Njihova je namjera da se realizuje neka BiH koja je suprotna Dejtonskom mirovnom sporazumu i interesima svih građana - istakao je Pavić.

  --------------------------------------------------------------------

  Sličnog je mišljenja i Milovan Čerek, potpredsjednik Socijalističke partije, koji lično smatra da je krajnji cilj ovakvih izjava zadržavanje supervizije u Distriktu Brčko.

  - Oni imaju namjeru da stanje drže na postojećem nivou. Uvijek pokušavaju da zakomplikuju stanje, samo kako bi produžili mandate i realizovali zacrtane planove - kazao je Čerek i dodao da organi stranke još nemaju zvaničan stav o ovakvim Murovim istupima.

   -------------------------------------------------------------

  Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS, istakao je da je svima jasno da međunarodni predstavnici pokušavaju da pronađu razloge kako bi se produžila supervizija u Distriktu.

  - S druge strane, stekli su se svi uslovi da se supervizija prekine. Sada ovo predstavlja samo traženje razloga da supervizija ostane. Smatramo da ne postoji nijedan realan razlog da supervizija nastavi svoje djelovanje - naglasio je Ćuzulan.

  -------------------------------------------------------------

   Mladen Ivanić, predsjednik PDP, smatra da je očigledno da će supervizor za Distrikt ostati i dalje.

  - Mislim da je to više posljedica loših odnosa međunarodnih institucija i institucija vlasti oba entinteta, nego postojanja bilo kakve opasnosti po Distrikt. Smatram da prave opasnosti po Brčko nema, već su u pitanju loši politički odnosi - istakao je Ivanić.


  MUR

  Kad entiteti ne budu prijetnja - otići će supervizija

  Zamjenik američkog ambasadora u BiH, Džonatan Mur, ističe da će supervizija za Brčko distrikt postojati sve dok bude sigurno da je status Distrikta potpuno utvrđen na svim nivoima i da nijedan od entiteta, RS ili FBiH, ne prijeti njegovom statusu.

  - Još nismo sigurni da je status utvrđen - vidjeli smo karte jednog ili drugog entiteta koje uključuju teritoriju Brčko distrikta u svoju teritoriju. To je za nas zabrinjavajuće, a čuli smo i druge stvari koje smatramo prijetnjom Ustavnom sudu BiH, koji ima važnu ulogu u statusu Brčko distrikta - rekao je Mur. On tvrdi da to još nije riješeno, ali se iskreno nada da će uskoro biti - i to javno, a posebno da će to učiniti Republika Srpska, a iste garancije traže se i od Federacije BiH, a tek nakon toga može doći do tranzicije Brčko distrikta.

  http://www.fokus.ba/nov/index:stranci-jedina-prijetnja-distriktu:u-fokusu

   

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva