Slavko Jovičić -

Славо Кукић без подршке у Парламенту

Autor sjovicicslavuj | 29 Jun, 2011 | read_nums (587)

  Datum: 29.06.2011
  Autor: Жељка Домазет

  САРАЈЕВО - Представниг дома Парламента БиХ на јучерашњој сједници није подржао кандидатуру платформаша за мандатара за Савјет министара БиХ Слави Кукићу, јер није добио скупштинску већину.

   

  Кукића је подржао 21 посланик странака платформе, ДНЗ-а и СББ-а. Против Кукића гласало је 14 посланика СНСД-а, два ХДЗ-а и Странке за БиХ. Посланик ПДП-а био је уздржан.

  Након што Кукић није добио подршку у првом кругу гласања одлучено је да се о његовој кандидатури у наредан три дана покуша усагласити Колегијум Представничког дома у којем су Денис Бећиревић из СДП-а, Милорад Живковић из СНСД-а и Божо Љубић из ХДЗ-а 1990. С обзиром на исход јучерашњег гласања Кукић неће добити подршку Колегијума.

  Посланици Представничког дома Парламента БиХ потрошили су цијели дан за расправу о кандидату платформаша за мандатара Савјета минстара БиХ Слави Кукићи која је била прекидана паузама.

  Током расправе о програму који је Кукић изнио иако је био свјестан да нема подршку отворена су бројна питања због којих БиХ већ осам мјесеци нема формиран Савјет министара.

  Поједини посланици тражили су на самом почетку сједнице да се одмах гласа о предложеном мандатару наводећи да су већ унапријед познати ставови странака о Кукићу и да се не треба губити вријеме на слушање његовог програма, али су ти приједлози одбачени.

  Шеф клуба посланика СНСД-а Драго Калабић рекао је да је од самог почетка предложени кандидат био споран, јер се и у Предсједништву које га је номиновало знало да не може добити подршку Парламента.

  - Иза тога се крије опасна намјера. Ова земља се састоји од два ентитета и три конститутивна народа, али очигледно има људи који имају амбицију да без подршке два конститутивна народа саставе Савјет министара и то од само једног народа - казао је Калабић истакавши да од Предсједништва БиХ очекује да се приликом предлагања новог кандидата за мандатара понаша одговорно и у процедуру упути приједлог који ће бити заснован на договору.

  Замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић рекао је да не види корист у Кукићевом мандатарењу јер је оно само произвело низ негативних посљедица по БиХ и проузроковало политичку кризу.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић казао је да се та странка није удружила са хрватским странкама већ да жели поштовање принципа ротације и конститутивности народа како се у будућности не би догодило да српски представници у заједничким институцијама БиХ буду занемарени.

  Шеф Клуба посланика СДС-а Младен Босић казао је да су се расправама у Парламенту разоткрили проблеми у БиХ.

  - Овдје се не прича о мандатару него о мајоризацији и може се само констатовати да је ово дубоко подијељено друштво и да се враћамо на позиције које су нас довеле до сукоба. Кукићу замјерам што није вратио мандат када је сазнао да не може обезбиједити већину - казао је Босић.

  Посланик ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић рекао је да сама чињеница што се чланови Предсједништва БиХ нису појавили на сједници довољно говори колико ова институција држи до властитих одлука.

  - Разумијем зашто предсједавајући Предсједништва није дошао, али очекивао сам од друга два члана која су подржала Кукића да дођу и појасне зашто им је важно да тренирају бројчану надмоћ. У БиХ никада није било добро када се демонстрирала таква политика ни за оне који су је демонстрирали ни за остале - казао је Лозанчић.

  Замјеник предсједавајућег Представничког дома Божо Љубић истакао је да је Кукић споран јер нема већински хрватски изборни легитимитет, те да ХДЗ-ови због тога неће дати подршку Кукићу.

  Посланици странака потписница платформе су износили ставове да је Кукић добар приједлог за мандатара и да треба добити подршку Парламента због програма који је понудио.

  Шеф Клуба посланика СДA Aсим Сарајлић рекао је да ће та странка, ако Представнички дом не потврди мандатара за Савјет министара, покренути иницијативу према OHR-у и Савјету за примјену мира да се сачине "механизми деблокаде" питања о којим се у БиХ не може постићи сагласност.

  - СДA ће тражити да OHR у том смислу постане оперативнији - рекао је Сарајлић.

  Износећи свој програм, који је састављен углавном од питања којима се у БиХ баве ентитети, Кукић је казао да су његови "програмски циљеви амбициозни, али не и неоствариви", те да промовишу концепт "спремности на заједништво и дјеловање на свему оном што повезује БиХ".

  Кукић је рекао да је злонамјерно интерпретиран, те да се, ако буде изабран неће борити за укидање ентитетског гласања у Парламенту БиХ, наводећи да Савјет министара неће преузимати посао уставних промјена, "јер је то првенствено у ингеренцији Парламента".

  Aко Кукић не добије подршку Парламента, Предсједништво БиХ има рок од осам дана да предложи новог кандидата. На бодовној листи иза Кукића су били кандидат Народне странке "Радом за бољитак" Младен Иванковић Лијановић који је предложио сам себе и Борјана Кришто као приједлог два ХДЗ-а. Пословником није утврђено да ли ће Предсједништво БиХ предложити некога од њих или потпуно новог кандидата.

  Бећировић

  Током расправе посланици су често упозоравали предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Дениса Бећировића да се суздржи од коментарисања дискусија посланика, те да сједницу води у складу са функцијом коју обавља.

  Лозанчић је упозорио Бећировића да његова одговорност није иста као одговорност посланика.

  - Доводиш овај Парламент на границу функционисања и ничим изазван коментаришеш права посланика да дискутују. Откуд потреба да се толико бавите Хрватима? То је лицемјерно и безобразно. Ви из СДП-а сте показали шта мислите о Хрватима избором хрватског члана Предсједништва бошњачким гласовима. Не очекујем да силом мајоризације одређујете права у овој земљи - казао је Лозанчић.

  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Slavo-Kukic-bez-podrske-u-Parlamentu.html


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva