Slavko Jovičić -

БиХ - парламент - Представнички дом/ КУКИЋ У ПРВОМ КРУГУ ГЛАСАЊА БЕЗ ПОДРШКЕ

Autor sjovicicslavuj | 29 Jun, 2011 | read_nums (598)

   
          САРАЈЕВО, 29. ЈУНА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у првом кругу гласања није подржао кандидата за предсједавајућег Савјета министара Славу Кукића.

  -----------------------------------------

          Кукић је добио општу већину парламента, али не и ентитетску већину из Републике Српске /РС/.

          Против Кукића гласало је 14 посланика - СНСД,СДС, ХДЗ, ХДЗ 1990 и Странка за БиХ, удржана је била посланик ПДП-а Весна Крстовић-Спремо, а подршку Кукићу је дао преостали 21 посланик.

  -----------------------------------------------

          Предсједавајући Дома Денис Бећировић рекао је да именовање Кукића иде на даље услаглашавање пред Колегијум Дома, те да ће о датуму другог круга гласања јавност бити благовремено обавијештена.
          ---------------------------------------------------------------------
          Говорећи пред Представничким домом Парламентарне скупштине БиХ о могућности враћања мандата које му је повјерило Предсједништво БиХ, Кукић је рекао да је одлуку о кандидовању тешко донио, те да жели и да у њој истраје.
          Најлошијим рјешењем за БиХ, он сматра "систем отезања са њим или било којим другим кандидатом за мандатара", наводећи да је задовољан реакцијом посланика на понуђени програм, јер "није било битних замјерки".
          Он је као позитивно оцијенио и то што је садржајно велики дио његовог експозеа, био и саставни дио експозеа бившег предсједавајућег Николе Шпирића представљеног у јануару 2007. године, који је био програм тадашње парламентарне већине.

  ------------------------------------------------------------------

          Прије Кукићевог обраћања, посланик СНСД-а Бошко Томић позвао је политичке странке да покушају наћи компромис како би се постигао договор о парламентарној већини.

  ------------------------------------------------------

  Замјеник предсједавајућег Дома Милорад Живковић поновио да је Кукићевим избором нарушен принцип равноправности народа.

  ------------------------------------------------------------------

          Посланик СНСД-а Славко Јовичић оцијенио је илузијом могућност да ће Кукић бити потврђен на ову дужност, назвавши цијелу данашњу расправу "пресипањем из шупљег у празно", с обзиром да о овом питању није постојао ранији консензус.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva