Slavko Jovičić -

"Intermeco" BiH bez duše

Autor sjovicicslavuj | 28 Jun, 2011 | read_nums (651)  Autor: Slađana Gajić   
  nedjelja, 26 jun 2011

  zastava-bihPolitičke turbulencije, nacionalizam, jugonostalgija i često mijenjanje himne glavni su razlozi zbog kojih građani u RS kao himnu doživljavaju ne samo ozakonjenu himnu "Moja Republika", nego i "Hej Sloveni" ili "Bože pravde", smatraju stručnjaci.

  Kako kažu, himna, i muzika i tekst, predstavljaju simbol jednog naroda. Ona izaziva posebne emocije, zbog čega trenutnu himnu BiH koja ima samo muzičku podlogu, ali ne i tekst, većina građana ne doživljava kao svoju. Oni smatraju da srednjovječna i starija populacija za svoju himnu smatra "Hej Sloveni" jer su uz tu himnu odrastali i živjeli, dok je mlađima u glavu uvriježena "Moja Republika". Politička prepucavanja i posljedice dešavanja prije 15 godina, osnovni su razlozi zbog kojih građani nemaju gotovo nikakvu emociju na "Intermeco" BiH.

  -------------------------------------------------------------------

  Sociolog Ivan Šijaković kazao je da je za zemlje koje su prolazile kroz periode podjela postojanje himne posebno pitanje.

  - Himne su stvari duge tradicije, kao što je slučaj s francuskom "Marseljezom". Himna na koju su svi bili navikli, koja se trideset godina intonirala jeste "Hej Sloveni" i nju znaju ljudi srednjih godina. Za njih je ova svečana pjesma sinonim za himnu. Nešto kasnije nametnula se i himna "Bože pravde" - istakao je Šijaković. On je rekao da se simboli naroda teško mijenjaju, a da je himna jedna vrsta emotivnog simbola.

  - Kada se često mijenja himna, onda ona postaje besmislena. Zajedno sa grbom i zastavom, himna je obilježje jedne države. Sadašnja himna RS ili BiH mislim da će za nekih 20 ili 30 godina ući u uši i mentalni sklop ljudi, ali ona mora da se praktikuje i često intonira i putem medija ali i na svim događajima. U Americi se svakodnevno, prije izvođenja nastave, intonira himna.

  Jasno je da se socijalizacija provodi još od osnovne škole. Ako bi se himna intonirala svakodnevno, onda će narod prihvatiti svečanu pjesmu kao svoju - istakao je Šijaković.

  -----------------------------------------------------

  Ranko Pejić, profesor istorije na Banjalučkom univerzitetu kazao je da se kroz istoriju pominje da je himna duša jednog naroda.

  - Himna odražava poglede naroda na prošlost i veliča tradiciju. Ona spontano izlazi iz naroda.

  Svako vještačko nametanje neke pjesme kako bi ona postala himna nije dobro, jer je potrebno vrijeme da neka pjesma postane himna. To je sada slučaj sa himnom BiH, odnosno tekstom koji se vještački nastoji uklopiti među sve narode - kazao je Pejić.

  Prema njegovim riječima, većina himni zasniva se na tradiciji i njeno višedecenijsko postojanje dodatno daje njenu snagu.

  - "Bože pravde" jeste himna s dugom tradicijom, tako da je i sama muzika, ali i tekst himne, ušao u uho naroda. Jugoslovenska himna "Hej Sloveni" dugo godina bila je simbol naroda SFRJ, tako da i danas ima onih kojima se koža naježi kada čuju ovu himnu - kazao je Pejić. Kako je rekao, "Moja Republika" nedavno je postala himna RS, tako da je počela da pušta korijene među građanima RS, a posebno mladima.

  ----------------------------------------------------------------

  S druge strane, parlamentarci smatraju da su, odugovlačenje formiranja vlasti, ekonomska kriza i težak položaj građana uzroci zbog kojih novi saziv Parlamentarne skupštine BiH još ne razmišlja o usvajanju teksta himne BiH.

  Oni kažu da BiH nije jedina zemlja koja ima himnu, ali ne i tekst svečane pjesme, te da se za sada tekst himne ne nalazi na spisku prioriteta rada parlamenta, nego je na prvom mjestu formiranje Savjeta ministara BiH.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je da BiH nije jedina zemlja koja ima himnu, ali ne i tekst svečane pjesme.

  - Smatram da sve do momenta dok se ne dogovorimo kakav će biti život u BiH, kako će narod živjeti i dok se ne riješe politički i ekonomski problemi nema smisla raspravljati o tekstu himne - istakao je Jovičić.

  Kako je naglasio, u BiH postoji mnogo neriješenih, kako političkih tako i socijalnih pitanja, i da se sadašnja vlast više treba usmjeriti u tom pravcu.

  - Kad ove probleme riješimo, onda ćemo moći raspravljati o tekstu svečane pjeseme - istakao je Jovičić.

  -----------------------------------------------------------------

  Azra Hadžiahmetović, poslanik SBiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine rekla je da se tekst himne može usvojiti samo onda kada bude izražena spremnost svih naroda.

  - Ako vlasti pokažu da su spremne za napredak u BiH i ako budu ukinute sve barijere, onda se može nadati da bude riješeno pitanje teksta himne BiH - rekla je Hadžiahmetovićeva.


  ANKETA

  Željko Prnjatović

  Znam da BiH ima melodiju za himnu, ali još nema teksta. Na našim prostorima često su se smjenjivale svečane himne, tako da je "Bože pravde" ostavila dubok trag među ljudima.

  Odnedavno i RS ima svoju himnu, ali mislim da će trebati da prođe nekoliko godina da bi "Moja Republika" zaživjela među narodom u pravom smislu te riječi.

  Petar Zrilić

  "Hej Sloveni" jedina je himna koja postoji.

  Znam da se odavno raspala SFR Jugoslavija i da su nastale neke nove zemlje, ali ova pjesma za mene jeste pravi simbol himne. Čim neko pomene riječ himna, ja odmah pomislim na "Hej Sloveni". To je pjesma koju sam učio kao dijete, koja me pratila u mladosti i kroz dobar dio mog radnog vijeka, tako da je ne mogu lako zaboraviti.

   Duška Udovičić

  Moja himna je himna Republike Srpske, koju je komponovao Mladen Matović. Znam melodiju i tekst himne "Moja Republika". Ova pjesma je svečana u svakom pogledu i ona odražava naš narod, našu Srpsku i našu tradiciju. Sasvim je jasno da stariji kao svoju himnu smatraju neku drugu pjesmu, ali mlađi se ipak opredjeljuju za naš simbol, "Moju Republiku".

   Ruža Stanivuković

  Poštujem sve himne koje postoje u BiH. Mislim da se više trebamo baviti pitanjem kako da preživimo, nego šta će biti himna koja će odgovarati Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Političari su ti koji odlučuju šta su simboli jednog naroda, tako da će oni nametnuti i himnu, odnosno tekst himne na postojeću melodiju.

   Željko Ilić

  Za mene je "Bože pravde", koja je himna Srbije, jedina svečana pjesma. Čim čujem prve taktove odmah se naježim i osjetim toplinu u duši i srcu. Ostale himne, a posebno ova BiH iskreno me ne zanimaju jer mi ništa ne predstavljaju. Političari pokušavaju da se dogovore i da naprave neki tekst koji bi odslikavao sva tri naroda, što je prosto nemoguće.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva