Slavko Jovičić -

Bojana Krišto jedina opcija

Autor sjovicicslavuj | 28 Jun, 2011 | read_nums (555)

  O „mandatarenju“ Slava Kukića u sredu na sednici Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH

   

  BANjALUKA - Očigledno je da je „mandatarenje“ Slave Kukića prošlo kao „kukom po ledu“ i da je jedini izbor Predsedništva BiH da novi mandatar za sastavljanje Saveta ministara BiH mora biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda, kaže, za „Novosti“, poslanik SNSD u parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić.

  On ističe da će, ukoliko Željko Komšić i Bakir Izetbegović prilikom predlaganja novog kandidata za manadatara u Predsedništvu ponovo preglasaju srpskog člana Nebojšu Radmanovića, kao što se desilo u „slučaju Kukić“, to značiti da pomenutoj dvojci, ali ni njihovim strankama, nije stalo do formiranja Saveta ministara.

  Jovičić objašnjava da bi i kandidovanje Mladena Ivankovića-Lijanovića iz još jedne „platformaške stranke“, Narodne stranke „Radom za boljitak“, prošlo kao i Kukićevo - neuspešno, a izgubilo bi se dragoceno vreme.

  - Neka se uozbilje i prihvate Borjanu Krišto, kandidata HDZ BiH i HDZ 1990, ili bilo kog drugog njihovog kandidata, jer su te dve stranke jedine legitimne sa aspekta glasova koje su dobile od hrvatskog naroda na izborima. Svaka druga kombinacija ne dolazi u obzir i mi to nećemo prihvatiti - istakao je Jovičić.

  On objašnjava da je SNSD potpuno jasnog stava da se mora poštovati Ustav BiH, princip konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda, ali i princip rotacije na mestu predsedavajućeg Saveta ministara i da je red da na tom mestu bude Hrvat, ali Hrvat koga su izabrali pripadnici njegovog naroda, a ne Hrvat iz SDP BiH.

  - Kad bismo sada dozvolili da za predsedavajućeg Saveta ministara bude izabran neko iz SDP, za narednih 100 godina Srbin iz Republike Srpske ne bi mogao doći na neku funkciju u Sarajevu - smatra Jovičić.

  On je ponovio da je jedini krivac zašto BiH nema formiran Savet ministara, lider SDP Zlatko Lagumdžija, jer on „drži sve ključeve formiranja Saveta“.

  ---------------------------------------------------------

  Portparol HDZ 1990 Veso Vegar, za „Novosti“, kaže da se u ovoj stranci nadaju da će Predsedništvo BiH u drugom krugu izbora mandatara predložiti Borjanu Krišto, kandidata koga su predložile dve hrvatske stranke.

  - Mandatarenje Kukića bio je igrokaz za BiH, kako bi zemlja što duže bila bez Saveta ministara. Ako to nije tako, članovi Predsedništva imaju priliku da to isprave tako što će predložiti kandidata koji može obezbediti većinu u Parlamentu BiH - rekao je Vegar.

  On je ponovio da su iz ove stranke i pre imenovanja Kukića za mandatara upozoravali da Predsedništvo mora postići konzenzus prilikom predlaganja mandatara, odnosno predložiti kandidata koji ima objektivne šanse da dobije većinu u parlamentu, te da je svima bilo jasno da to nije Kukić.

  Sednica Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda potvrđivanje imenovanja Kukića za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, zakazana je za sredu u Sarajevu.

  ------------------------------------------------------------

  INCKO PODRŽAO KUKIĆA
  PREDLOG Kukića za mandatara za sastav Saveta ministara BiH podržao je i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, iako ogromna većina političara iz reda srpskog i hrvatskog naroda smatra da se „meša i komentariše nešto što nije njegov posao“.

   http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Bojana-Kristo-jedina-opcija


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva