Slavko Jovičić -

U julu će biti donesena odluka o privremenom finansiranju

Autor sjovicicslavuj | 24 Jun, 2011 | read_nums (699)
   
   
  DOGAđAJI DANA
  24-06-2011

   Sudeći prema stavu SNSD-a, do usaglašavanja prijedloga budžeta BiH na Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za 2011. godinu neće doći.

  Nema usaglašavanja

  Prema parlamentarnim procedurama, tada se ovaj akt vraća na "drugo glasanje" u Predstavnički dom. Ako i tu ne prođe, na redu je ponovo Predsjedništvo BiH. Poslanici iz RS nisu podržali principe ovogodišnjeg budžeta, zbog povećanja od 23,8 miliona KM predviđenih za penzije otpuštenim vojnicima.

  Poslanik SNSD-a u predstavničkom domu Slavko Jovičić, za "San" je potvrdio da sigurno neće biti usaglašavanje na Kolegiju, jer njegova stranka ostaje pri ranijem prijedlogu budžeta koji nije bio uvećan.

  - Zna se sudbina ovog budžeta, on je već pao. Zna se da je ovaj budžet prošao Predsjedništvo preglasavanjem i on treba da se vrati u okvire prema onome što je reklo Fiskalno vijeće BiH. Nemoguće je povećavati određene stavke samo na nivou BiH - kazao je Jovičić.

  -----------------------------------------------------------------------------

  Mato Franjičević iz HDZ-a BiH kaže da bez usaglašavanja članova Predsjedništva BiH, nema usaglašavanja budžeta BiH za ovu godinu.

  - Realno je očekivati da dogovora na Kolegiju Predstavničkog doma neće biti. Mislim da će, ukoliko bude dobre volje, budžet biti usvojen u naredna dva mjeseca - kaže Franjičević.

   ------------------------------------------------------

  Optimist nije ni Saša Magazinović iz SDP-a.

  Politički dogovori

  - Sudeći prema diskusiji na zadnjoj sjednici Doma, nisam optimista da će Kolegij doći do usaglašavanja, a onda se ide ponovo sa glasanjem. Šta će se u međuvremenu dešavati, hoće li biti političkih dogovora, ja ne mogu procijeniti. Jednostavno sada u Parlamentu za ovako predložen budžet nema saglasnosti. Argument onih koji nisu podržali principe budžeta je da taj dokument koji je uvećan u odnosu na lanjski nema prolaz - kazao je Magazinović.

  - Trenutna situacija je životarenje - ocjenjuje Saša Magazinović.

  --------------------------------------------------------

  - Želio bih da budžet bude usvojen u prvom čitanju i da ide u amandmansku fazu. A, teško mi je odgovoriti na pitanje koliko je to realno očekivati - kaže Šefik Džaferović iz SDA.

  M. Đurović Rukavina

  -------------------------------------------------------------------

  Ovo je životarenje

  U julu će, shodno sadašnjoj situciji, Vijeće ministara BiH donijeti novu odluku o privremenom finansiranju. Ipak, to omogućava održavanje državnih institucija, ali ne i bilo kakve kapitalne investicije.

  -------------------------------------------------------------------

  Povećanje budžeta

  Sadašnji prijedlog budžeta BiH za ovu godinu iznosi 1,051.823 KM i veći je za 23,8 miliona KM u odnosu na lanjski budžet. Budžet za 2011. godinu je prema nacrtu koji je usvojilo Vijeće ministara krajem marta iznosio 1,028.034 KM. No, Predsjedništvo BiH ga je povećalo za 23,8 miliona KM, od kojih je sedam miliona KM predviđeno Fondu za povratak, a 16.8 miliona KM za penzije otpuštenim vojnicima.

  http://www.san.ba/index.php?id=19410

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva