Slavko Jovičić -

Iz zimskog sna na ljetovanje

Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2011 | read_nums (633)

  Autor: Mladen Kremenović   
  utorak, 14 jun 2011

  parlamentbih9Osam mjeseci od opštih izbora i dobro plaćenog zimskog sna u kojem su bili parlamentarci, većina ih se već uveliko sprema za isto tako plaćene godišnje odmore i vrelo ljeto na plaži, iako od oktobra nisu pošteno ni zasjedali! Upućeni kažu da će poslanici tako nakon više od osam mjeseci uzimanja novca s pleća građana BiH, dobro plaćeni nerad produžiti za još bar dva mjeseca umjesto da su, kako dolikuje, zavrnuli rukave i nadoknadili prethodni nerad i ogromne zaostatke.

  - Nevjerovatno je da u zemlji, koja ima jasno zacrtana tri uslova za podnošenje kandidature za članstvo u EU, poslanici doslovno spavaju. Misle na zasjedanja samo onda kada se imenuju članovi komisija. Logično bi valjda bilo da sa svih strana dolaze inicijative, da parlament vrvi od aktivnosti, da pljušte prijedlozi, i to od svih poslaničkih klubova, za što hitnija zasjedanja, kako bi bili usvojeni zakoni, koji su mahom već usaglašeni.

  Time bi BiH stekla kandidatski status, što bi onda otvorilo mogućnost povlačenja sredstava iz tri preostale komponente pretpristupnih fondova - ukazuju analitičari i dodaju da se iz parlamenta BiH čuje jedino muk, ili eventualne aktivnosti na dodatnim uhljebljenjima poslanika u parlamentarnim komisijama ili na drugim rukovodećim pozicijama.

  Za sticanje kandidatskog statusa, BiH treba usvojiti izmjene Ustava BiH koje se odnose na primjenu Odluke Suda u Strazburu "Sejdić - Finci", tako što će nacionalni ekskluzivitet u izboru članova Predsjedništva BiH biti zamijenjen brojem, usvojiti zakon o popisu stanovništva u BiH, najvjerovatnije tako što će kao kompromis u član 48. zakona biti uvršetno da će popis iz 1991. godine biti referentan za formiranje vlasti do 2014. godine, i kao treći uslov zakonsko regulisanje državne pomoći.

  Parlamentarci na nivou BiH, kojih je ukupno 42, plus 15 delegata u Domu naroda, osam mjeseci od kraja oktobarskih izbora, koriste sve privilegije koje su ih finansijski povećale za preko 30.000 maraka. Profesionalni poslanici svakog mjeseca na računima imaju redovnih miminalno šest hiljada maraka, iako građani od toga nemaju nikakve vajde.

  - Prostom matematikom, mjesečno se za plate poslanika i delegata izdvaja oko 300.000 maraka. Za deset mjeseci dakle utrošeno je tri miliona maraka, bez ikakvih rezultata i koristi za građane - ukazali su analitičari.

   ----------------------------------------------------------------

  Ivan Šijaković, sociolog, kaže da se ponašanje parlamentaraca sasvim sigurno može okarakterisati kao nemoralno.

  - To je opšti problem koji je prisutan u BiH a odnosi se na izbjegavanje da se radi bilo šta. Demonstriranje kako se neradom može vrlo dobro živjeti ako se dokopate neke političke pozicije, bez obzira da li se radi ili ne, jeste stvaranje dodatne odvojenosti od građana. To je takođe i odvajanje od opštih principa i svega onoga što bi trebalo da promovišu parlamentarci i da na to ukazuju drugima. Nažalost, oni postupaju potpuno obrnuto, a odavno je poznato da je to svijet za sebe - kaže Šijaković. On kaže da parlamentarci uglavnom imaju izgovor, koji im prave stranačke vođe, stvarajući situaciju u kojoj se navodno ne može raditi.

   ----------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da je stvar kolegijuma parlamenta kako će se dogovoriti oko godišnjih odmora, ali da je kolektivni odmor uglavnom bio u avgustu.

  - Što se mene tiče, možemo raditi cijeli avgust kako bi sve one zakone koji su u proceduri doveli do kraja. Potom možemo na odmore, mada se na odmor može i u pauzama između sjednica. Pošteno govoreći, nije zavisilo od poslanika hoće li biti zasjedanja, ali zaista to sve skupa jeste pomalo nelagodno - kaže Jovičić.

   --------------------------------------------------------------

  Šemsudin Mehmedović, poslanik, kaže da nema ništa protiv toga da paralment nadoknadi izgubljeno tako što poslanici neće ići na godišnje odmore.

   http://www.fokus.ba/:iz-zimskog-sna-na-ljetovanje:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva