Slavko Jovičić -

Slavo Kukić mandatar Saveta ministara

Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2011 | read_nums (642)

  BANJALUKA - Slavo Kukić je kandidat za predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine, odlučilo je Predsedništvo BiH juče na vanrednoj sednici. Kukić je kandidat stranaka okupljenih oko platforme SDP i Zlatka Lagumdžije.

  Nije po volji poslanika iz RS: Slavo Kukić
   
   

  Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je nakon sednice potvrdio da je Kukić dobio sedam, kandidat NS „Radom za boljitak“ Mladen Ivanković Lijanović šest, a kandidatkinja dva HDZ-a Borjana Krišto pet bodova. Radmanović je objasnio da je prema Ustavu BiH glasanje bilo tajno, a da su članovi Predsedništva bili obavezni da ocene svakog kandidata bodovno od jedan do tri. On nije želeo da potvrdi kako su članovi Predsedništva glasali, ali se na osnovu stranačkih kalkulacija može zaključiti da su Bakir Izetbegović i Željko Komšić dali po tri boda Kukiću, a Radmanović Borjani Krišto.

    --------------------------------------------

  Pavić: Kukić neće

  dobiti podršku

  Lider DNS Marko Pavić smatra da Kukić neće dobiti podršku Parlamentarne skupštine BiH, ističući da je u Predsedništvu BiH očito ponovo došlo do preglasavanja. Slavo Kukić, međutim, gostujući na Federalnoj TV javno je rekao da mu je Nebojša Radmanović obećao da će glasati za njega.

  Inače, bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović je u ranijim istupima izjavljivao da bi mandat trebalo poveriti kandidatu dva HDZ-a, ali je njegov stranački lider Sulejman Tihić tvrdio da je ta podrška bila pre formiranja vlasti u FBiH i potpisivanja platforme sa SDP-om
  ------------------------------------------

  Istovremeno, Radmanović je izjavio da će Predsedništvo već danas završiti sve tehničke procedure kako bi Parlamentarna skupština dobila mogućnost da potvrdi predloženog kandidata. U slučaju da Parlamentarna skupština ne potvrdi Kukića, Predsedništvo BiH ima rok od osam dana da dostavi ime novog kandidata.

  - Procedura izgleda jednostavno, ali ima propusta i biće komplikacija oko toga. Nigde ne piše koliko ta procedura može da bude ponavljana. Logično je da nema svrhe ponovo zvati političke partije na konsultacije jer smo od njih čuli sve što smo imali. Na nama je kako ćemo doći do toga - izjavio je Radmanović, ocenjujući da će se, u slučaju da parlament ne potvrdi Kukića, ispostaviti da je BiH “u dubljoj političkoj krizi nego što se smatralo”.
  -----------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD BiH Slavko Jovičić izjavio je da Kukić neće dobiti nijedan glas poslanika iz RS, pre svega SNSD i SDS.

  - Verujem da Kukić neće dobiti podršku većine zbog čega će kompletna procedura biti vraćena na početak - rekao je Jovičić.

  -----------------------------------------------------------------

  Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Mate Franjičević ocenio je da bi izbor Slave Kukića za predsedavajućeg “samo mogao produbiti krizu u BiH”.
  - Ovo je samo nastavak politike bošnjačkih stranaka - SDP i SDA koje nastoje dekonstituisati hrvatski narod i nametnuti svoju volju kada je reč o izboru kadrova prvo na nivou FBiH, a sada i na nivou BiH - rekao je Franjičević.

   http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/Slavo-Kukic-mandatar-Saveta-ministara

   


  My picture!

Kategorije

Arhiva