Slavko Jovičić -

Borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2011 | read_nums (323)
   
   
   
  SDA traži novu agenciju na nivou BiH

  Slobodan Popadić | 06. 06. 2011.

  BANJALUKA - Više od 80 agencija u Bosni i Hercegovini, nastalih uglavnom prenosom nadležnosti sa entiteta, za SDA nisu dovoljne, pa u poslednjim danima Saveta ministara BiH pokušavaju da proguraju još jednu. Ministarstvo bezbednosti BiH, na čijem čelu je i Sadik Ahmetović iz SDA, Savetu ministara predlaže izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

  Za borbu protiv ovih pošasti predviđa se formiranje posebne agencije u okviru ministarstva, dok je po postojećem zakonu za te poslove nadležno Finansijsko obaveštajno odeljenje (FOO) Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
   

  Sumnjive transakcije iznad 30.000 KM

  Prema postojećem zakonu, banke, pošte, fondovi, osiguravajuća društva, kazina i drugi dužni su da obaveste FOO SIPA o svim transakcijama ili klijentima koji na osnovu utvrđenih kriterijuma mogu biti sumnjivi sa aspekta pranja novca ili finansiranje terorizma. Između ostalog, sumnjiva je svaka gotovinska transakcija veća od 30.000 KM. Nakon toga, FOO sastavlja izveštaj o sumnji u krivično delo s predlogom mera koje u istrazi treba preduzeti nadležno tužilaštvo.

  Osim što se radi o još jednom telu u BiH, za predstavnike RS, kako se saznaje, sporno je i to što se na ovaj način, na mala vrata, pokušava nastaviti reforma policije, koja je odavno za Republiku Srpsku “završena stvar”. Ipak, u MUP RS kažu da ne žele da komentarišu ovakve poteze. Kako nezvanično saznajemo, budno prate sve što traži Ahmetović i spremni su da se politički bore protiv toga ako bi ideja prerasla u nešto konkretnije. Ministar Sadik Ahmetović za „EuroBlic“ kaže da su neosnovane tvrdnje o prenosu nadležnosti i nastavku reforme policije jer je “oblast borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma već preneta na nivo BiH”.

  - Jedini cilj je da budemo bolji u ovoj oblasti. BiH je država u članstvu Saveta Evrope, koji ima institucije koje rangiraju države iz oblasti borbe protiv kriminala i terorizma. Pogubno je za bilo koju državu kada joj rejting pada i kada dođe na neke liste koje su loš pokazatelj za eventualne strane investicije u BiH - objašnjava Ahmetović.

  Na pitanje da li to znači da postojeće odeljenje unutar SIPA, koje radi na ovoj problematici, nije dovoljno dobro, Ahmetović kaže da je problem što odeljenje “nema dovoljno stručnjaka”. Podatke o radu ovog odela nismo dobili ni od SIPA.

  - Zaposlene u tom odeljenju ograničava Zakon o policijskim službenicima BiH po kome svi moraju da imaju policijske činove. To znači da ne možemo da zaposlimo stručne ljude iz oblasti bankarstva, računovodstva... koji bi na kompetentniji način mogli da rade na ovoj problematici - kaže Ahmetović i dodaje da se na ovakvim izmenama zakona počelo raditi nakon terorističkog akta u Bugojnu. On otkriva da je na prošloj sednici Saveta ministara sam tražio da se o izmenama zakona ne glasa jer je osetio da nema potrebne podrške kolega.  

  - Potrebne su dodatne konsultacije. Nadam se da će ovaj ili neki sledeći Savet ministara izmeniti zakon - kaže Ahmetović.

  Međutim, i da ovakve izmene zakona i prođu u Savetu ministara, tu bi bio njihov kraj.

  ------------------------------------------------------------------
  Poslanik SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Slavko Jovičić poručuje Ahmetoviću da se “džaba trudi jer takve ideje neće proći u parlamentu”.

  - Dosta je više predlaganja raznih agencija kada ni postojeće nisu stavili u funkciju. Izgleda da je bitno samo da je na nivou BiH, pa šta god bilo, od udruženja ribolovaca do poslastičara i konobara - kaže Jovičić.

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva