Slavko Jovičić -

БиХ - безбједност хране / НЕМА СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ ЕШЕРИХИЈОМ

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2011 | read_nums (301)

          САРАЈЕВО, 7. ЈУНА (СРНА) - Агенција за безбједност хране у БиХ нема ниједан податак да су прехрамбени производи у БиХ затровани ешерихијом коли, изјавио је данас у Сарајеву директор Агенције Сејад Мачкић.

          Мачкић је у паузи конференције о безбједности хране о теми "Анализа ризика у процесу обезбјеђења високог степена безбједности хране" рекао да још није познато у којим производима се налази узрочник ешерихије коли.


    Јовичић, Мачкић и Елард на конференцији за штампу..      

   "Морамо бити свјесни да знамо узрочника, али да не знамо у којим се производима налази. Због тога Агенција на основу лабораторијских података може говорити да ли се у неком производу налазе контаминанти који могу штетно дјеловати по здравље наших потрошача", истакао је Мачкић на конференцији за новинаре.

          У БиХ се према подацима надлежних лабораторија, наглашава Мачкић, смањује број отрованих путем хране, али и број хигијенски неисправних узорака и напоменуо да је на основу података у примјени политике о безбједности хране у 2010. години Свјетска здравствена организација оцијенила БиХ, од укупно 42 земље, као водећу у региону.

          Мачкић је нагласио да Агецнија за безбједност хране БиХ има пуну подршку свих институција у БиХ и подсјетио на 54 прописа које је донио Савјет министара БиХ који су веома важни за заштиту потрошача.

          "БиХ је потписница бројних споразума и морамо их поштовати. Све чинимо да усагласимо легислативу са ЕУ и друга питања како не би долазило до економских баријера", напоменуо је Мачкић и додао да се безбједност хране мора посматрати глобално, а не национално.

          Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић, који је и предсједавајући Комисије за спољну трговину и царине која је директно надлежна над радом Агенције за безбједност хране БиХ, каже да имају одличну сарадњу и да су сви законски пројекти који су долазили од Агенције усмјерени у парламентарну процедуру.

          Јовичић је нагласио да ће и убудуће пружати несебичну подршку за даљи рад Агенције, њено материјално, техничко и кадровско оспособљавање с обзиром на све проблеме који се дешавају.

          Представник за безбједност хране из Ирске Рејмонд Елард је истакао да посао на безбједности хране захтјева сарадњу свих агенција и институција.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva