БиХ - безбједност хране / НЕМА СЛУЧАЈЕВА ЗАРАЗЕ ЕШЕРИХИЈОМ
Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2011 | read_nums (389) САРАЈЕВО,
7. ЈУНА (СРНА) - Агенција за безбједност хране у БиХ нема ниједан
податак да су прехрамбени производи у БиХ затровани ешерихијом коли,
изјавио је данас у Сарајеву директор Агенције Сејад Мачкић.
Мачкић
је у паузи конференције о безбједности хране о теми "Анализа ризика у
процесу обезбјеђења високог степена безбједности хране" рекао да још
није познато у којим производима се налази узрочник ешерихије коли.

Јовичић, Мачкић и Елард на конференцији за штампу..
"Морамо
бити свјесни да знамо узрочника, али да не знамо у којим се производима
налази. Због тога Агенција на основу лабораторијских података може
говорити да ли се у неком производу налазе контаминанти који могу штетно
дјеловати по здравље наших потрошача", истакао је Мачкић на
конференцији за новинаре.
У БиХ се према подацима
надлежних лабораторија, наглашава Мачкић, смањује број отрованих путем
хране, али и број хигијенски неисправних узорака и напоменуо да је на
основу података у примјени политике о безбједности хране у 2010. години
Свјетска здравствена организација оцијенила БиХ, од укупно 42 земље, као
водећу у региону.
Мачкић је нагласио да Агецнија за
безбједност хране БиХ има пуну подршку свих институција у БиХ и
подсјетио на 54 прописа које је донио Савјет министара БиХ који су веома
важни за заштиту потрошача.
"БиХ је потписница бројних
споразума и морамо их поштовати. Све чинимо да усагласимо легислативу са
ЕУ и друга питања како не би долазило до економских баријера",
напоменуо је Мачкић и додао да се безбједност хране мора посматрати
глобално, а не национално.
Посланик у Парламентарној
скупштини БиХ Славко Јовичић, који је и предсједавајући Комисије за
спољну трговину и царине која је директно надлежна над радом Агенције за
безбједност хране БиХ, каже да имају одличну сарадњу и да су сви
законски пројекти који су долазили од Агенције усмјерени у парламентарну
процедуру.
Јовичић је нагласио да ће и убудуће пружати
несебичну подршку за даљи рад Агенције, њено материјално, техничко и
кадровско оспособљавање с обзиром на све проблеме који се дешавају.
Представник за безбједност хране из Ирске Рејмонд Елард је
истакао да посао на безбједности хране захтјева сарадњу свих агенција и
институција.



