Slavko Jovičić -

SDP razvodi dva HDZ-a?!

Autor sjovicicslavuj | 24 Maj, 2011 | read_nums (483)

   

  BANJALUKA 24. 05. 2011

  Lagumdžija „devedesetki" nudi ključne fotelje

  Uslov - Lider SDP-a obećao HDZ-u 1990. mesto predsedavajućeg Saveta ministara pod uslovom da Ljubićeva stranka prekine saradnju sa HDZ-om BiH

  NEPRISTOJNA PONUDA ...  Zlatko Lagumdžija ubeđuje Božu Ljubića da napusti koaliciju sa HDZ-om BiH

   

  Kada nije uspeo da razvali sporazum SDS-a i SNSD-a o zajedničkom delovanju na nivou BiH, lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija okrenuo se rasturanju koalicije dva HDZ-a!

  Izvor Pressa RS blizak hrvatskim političkim strankama tvrdi da Lagumdžija svim silama nastoji da predsednika HDZ-a 1990 Božu Ljubića iščupa iz koalicionog zagrljaja sa HDZ-om BiH. Prema njegovim rečima, lider SDP-a Ljubićevoj stranci nudi mesto predsedavajućeg samo da bi rasturio njen savez sa HDZ-om BiH Dragana Čovića. Kako saznajemo, ta ponuda zapravo je upućena potpredsedniku „devedesetke" Martinu Ragužu kojem Lagumdžija obećava fotelju predsedavajućeg ako se otarasi „čovićevaca".

  Perfidna igra

  - Lagumdžija je praktično odustao od mesta predsedavajućeg jer je shvatio da nema šanse da za to dobije podršku poslanika iz RS. Međutim, da ne bi otvoreno priznao poraz „platformaške" politike, zbog koje više od sedam meseci nije formirana vlast na nivou BiH, on želi da izvuče Ljubića iz Čovićevog zagrljaja i razvali dogovor dva HDZ-a. Tako bi sebe predstavio kao pobednika, jer vlast na nivou BiH ne bi bila formirana po principu „dva plus dva plus dva", odnosno uz podršku SDP-a i SDA, dva HDZ-a i SDS-a i SNSD-a - kaže naš sagovornik.

  On ističe da bi u tom slučaju deo skupštinske većine iz Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pored „platformaša" okupljenih oko SDP-a, među kojima su SDA, HSP i Narodna stranka „Radom za boljitak", činili još HDZ 1990. i verovatno DNZ BiH.

  - Ako Lagumdžija uspe u svojoj nameri, odgovornost za formiranje vlasti na nivou BiH bila bi prebačena na poslanike SNSD-a i SDS-a. Lagumdžija će tražiti od lidera SNSD-a i SDS-a Milorada Dodika i Mladena Bosića da podrže Martina Raguža, čime će ih dovesti u prilično nezahvalnu situaciju. Ako Dodik i Bosić ne pristanu na tu varijantu, već i dalje budu insistirali na tome da predsedavajući Saveta ministara bude iz HDZ-a BiH, kao stranke sa najvećom podrškom u hrvatskom biračkom telu, biće označeni kao direktni krivci za to što vlast nije formirana - kaže naš izvor.

  Prema njegovim rečima, Dodik i Bosić u takvom razvoju događaja našli bi se pod baražnom „paljbom" federalnih medija koji bi ih okrivili za zastoj u BiH i označili kao „veće katolike od pape" ukoliko ne budu želeli da podrže Raguža.

  - Lagumdžijina igra je veoma perfidna. Ako Ljubić nasedne na njegovu priču, što nije nemoguće zbog netrpeljivosti koja stalno tinja između dva HDZ-a, Lagumdžija će sebi ponovo obezbediti multietnički ogrtač. Međutim, pitanje je da li će SDS i SNSD podržati Raguža kao kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara, naročito ako bi neko od eventualnih ministara iz reda Hrvata bio iz proustaškog HSP-a - smatra naš sagovornik.

  Ipak, dodaje naš izvor, ne treba isključiti ni varijantu da će i Čovićev HDZ podržati Raguža, ali će Lagumdžija tada sigurno tražiti jedno ministarsko mesto za Hrvata iz njegove stranke, što bi ponovo moglo da zakoči ceo proces.

  Kako bilo, loptica je trenutno u dvorištu Predsedništva BiH, koje u roku od 15 dana treba da predloži mandatara za Savet ministara. Ako Predsedništvo konsenzusom predloži mandatara, to će značiti da je postignut dogovor.

  -------------------------------------------------------------------------

  SDS I SNSD Za Raguža ako je i HDZ BiH saglasan s njegovim imenovanjem

  Konsenzusom do mandatara!

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da ova stranka neće biti protiv Martina Raguža ako on bude kandidat dva HDZ-a.

  - Ako se Ljubić i Čović dogovore da Raguž bude njihov kandidat, mi nećemo imati ništa protiv. U svakom slučaju, članovi Predsedništva BiH konsenzusom treba da dođu do imena mandatara - poručuje Jovičić.
  ------------------------------------------------------------------
  Isto misli i poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, koja kaže da SDS očekuje da Predsedništvo BiH konsenzusom predloži predsedavajućeg Saveta ministara BiH.
  - Očekujemo da se pri tome ispoštuje princip rotacije i većinska izborna volja hrvatskog naroda, a svako preglasavanje srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića značiće gubljenje vremena i dalje produbljivanje krize - jasna je Pandurevićeva.
  -------------------------------------------------------------

  Visoki funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović odbacuje mogućnost da će SDP BiH imati glavnu reč u izboru kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara BiH. On ističe da je dogovor dva HDZ-a na koji su nuždom naterani zbog majorizacije hrvatskog naroda veoma čvrst.

  'Ljubićevci' se sakrili

  - O imenu mogućeg kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara BiH zajedno će odlučiti organi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 i na tu odluku neće uticati niko sa strane, a pogotovo ne Lagumdžija - kaže Jović.

  Međutim, da se nešto dešava iza kulisa razgovora o formiranju vlasti potvrđuje i činjenica da niko iz Ljubićeve stranke nije bio raspoložen da komentariše tvrdnje našeg sagovornika. Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar kratko je rekao da je u Splitu i da ne može da govori o imenu mogućeg mandatara, kao i većina funkcionera ove stranke koji su se pravdali zauzetošću i sastancima ili su bili nedostupni. 

  Darko Momić

   http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/ SDP razvodi dva HDZ-a!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva