Slavko Jovičić -

Bez argumenata na Srpsku

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2011 | read_nums (370)

  Zajednički komentar Klintonove i Hejga o BiH izazvao burna reagovanja u RS.

  Jovičić: Međunarodni pritisak.

  Pavić: Napad zbog reforme pravosuđa

   Vilijam Hejg i Hilari Klinton

  Vilijam Hejg i Hilari Klinton

  BANJALUKA - Zajednički komentar američkog državnog sekretara Hilari Klinton i šefa britanske diplomatije Vilijama Hejga, u kojem se Republika Srpska optužuje za blokadu institucija zemlje je netačan i površan, formiran na osnovu lažnih informacija o stanju u zemlji, ocenili su političari u RS.

  Oni su konstatovali da ovaj komentar ne predstavlja objektivnu sliku o političkoj situaciji u zemlji, jer se na već "stereotipan način" RS kritikuje bez ikakvih argumenata.

  - Institucije u zemlji su blokirane. Žestoka nacionalistička retorika i aktivnosti u entitetu Republika Srpska, kojima se osporava dejtonski okvir, rizikuju da BiH odvuku u prošlost - baš u trenutku kad njeni susedi napreduju ka evropskoj budućnosti - naveli su Klintonova i Hejg u komentaru, ističući da stvarne žrtve ove paralize nisu političari, nego građani.

  - Želimo da BiH napreduje kao članica Evropske unije i NATO i da sukobi i patnje devedesetih godina zauvek ostanu u prošlosti, da se nikada ne ponove. Međunarodna zajednica mora da bude fokusirana na BiH i na region - dodali su oni u komentaru.

  -------------------------------------------------------------------------------------

  ODGOVOR
  VEĆ pet godina BiH ide unazad. U proteklim mesecima taj trend se pogoršao i došlo je vreme za odlučan odgovor međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije - naveli su Klintonova i Hejg.

  Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaž, za "Novosti", da je reč o klasičnom međunarodnom pritisku na Srpsku, a da su Klintonova i Hejg to činili i u prošlosti.

  - RS nije remetilački, već stabilizirajući faktor u zemlji, koji vuče celu BiH na putu ka EU. Međutim, mnogima se očito to ne sviđa, pa uporno zatvaraju oči pred bezvlašćem i haosom u Federaciji BiH i govore loše o RS - ocenio je Jovičić.

  Neshvatljivo je, kaže on, da u komentaru nema ni reči o antiustavnom ponašanju SDP, koja je pogazila ustavni princip konstitutivnosti naroda.

  - Ipak, RS će se uvek boriti za očuvanje konstitutivnosti i principa rotacije pri izboru predsedavajućeg Saveta ministara BiH - rekao je Jovičić.

  -----------------------------------------------------------------------------------------

  PODRŠKA SORENSENU
  NAŠA podrška Kancelariji visokog predstavnika u sprovođenju Dejtonskog sporazuma je čvrsta i nepokolebljiva, a SAD i Velika Britanija daće snažnu podršku i novom šefu delegacije EU u BiH Piteru Sorensenu - zaključili su Klintonova i Hejg.

  Klintonova i Hejg su donekle izbalansirali komentar stavom da su opredeljeni za BiH, kao jedinstvenu državu sa dva energična entiteta i tri konstitutivna naroda.

  --------------------------------------------------------------------------------------

  Predsednik DNS Marko Pavić rekao je "Novostima" da nije slučajno to što se ovaj komentar pojavio u vreme dijaloga RS i EU o reformi pravosuđa.

  - Reč je, zapravo, o nastavku pritiska na Srpsku, radi sprovođenja zahteva za unitarističkim uređenjem zemlje - smatra Pavić.

   http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:Bez-argumenata-na-Srpsku


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva