Slavko Jovičić -

DEMOGRAF IZ RS RAZOBLIČIO IZVEŠTAJ O ETNIČKOM ČIŠĆENJU

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2011 | read_nums (678)

   

   BANJALUKA 19. 05. 2011

  Pašalić srušio laži Eve Tabu

  Proterano 830.000 Srba ...

  Haški tribunal kao validan dokaz prihvatio Pašalićevu ekspertizu da je iz 109 opština na početku rata u Bosni domove napustilo dva miliona ljudi, od čega čak 830.000 Srba

  PONOSAN NA POBEDU U HAGU... Stevo Pašalić

   

  Srpski demograf Stevo Pašalić u Hagu je srušio tvrdnje Amerikanke Eve Tabu da su Srbi tokom prethodnog rata u BiH sprovodili etničko čišćenje, što je bio „krunski dokaz" na osnovu kojeg su visokim političkim i vojnim zvaničnicima RS pred ovim sudom izrečene drakonske zatvorske kazne!

  Naime, Sudsko veće je u postupku protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Miće Stanišića prihvatilo Pašalićevu demografsku ekspertizu i uvrstilo je u validne dokaze, čime su praktično demantovani navodi iz izveštaja Tabuove.

  ---------------------------------------------------------------------

  Tabu računala 20 opština

  Da zlo bude veće Tabuova se u svojim izveštajima veoma malo bavila migracijama srpskog stanovništva u BiH, a u izveštaju rađenom po nalogu haškog tužilaštva za suđenje Mići Stanišiću obuhvatila je samo migracije stanovništva u 20 opština na koje se odnosi optužnica.

  Profesor Pašalić je u demografskom izveštaju o migracijama u BiH tokom poslednje dve decenije, koji je nekoliko dana obrazlagao pred sudom u Hagu, naveo da je od početka devedesetih godina prošlog veka oko dva miliona stanovnika BiH pokrenuto iz svojih domova u 109 tadašnjih opština.

  - Od tog broja proterano je oko 830.000 Srba, oko 795.000 Bošnjaka i oko 350.000 Hrvata. To su podaci o kretanju stanovništva u svim opštinama u BiH - kaže Pašalić.

  Profesor Pašalić, koji je od 7. do 15. maja svedočio pred Haškim tribunalom, za Press RS kaže da je bio ponosan kada su ga advokati Miće Stanišića pre dva dana obavestili da je sudsko veće potpuno prihvatilo njegovo svedočenje i izveštaj koji je uradio.

  - Haško tužilaštvo je pre više od deset godina kao eksperta angažovalo Evu Tabu iz Vašingtona. U svim dosadašnjim postupcima pred sudom su uvažavani njeni nalazi. Ovo je prvi put da je neko sudsko veće prihvatilo izveštaj nekog drugog demografa - kaže Pašalić.

  On objašnjava da između njegove i ekspertize Eve Tabu postoji ogromna razlika, ističući da je uspeo da dokaže da stvari nisu crno-bele kada je reč o demografskim kretanjima u BiH, kako je to prikazivala Tabuova.

  - Ona je svoje izveštaje bazirala na primerima samo nekoliko opština u RS. U tim opštinama je zabeležena velika migracija nesrpskog stanovništva, pa je ona podgrejavala tezu da je u tim opštinama izvršeno etničko čišćenje. Tabuova je u izveštaju o migracijama u Bijeljini navela da je iz te opštine iseljeno 24.000 Bošnjaka, i ne pominjući da je, s druge strane, u tu opštinu u ratnom vihoru došlo čak 39.000 proteranih Srba. Odakle su oni došli? Pa nisu valjda pali s Marsa? - pita Pašalić.

  Prema njegovim rečima, sudsko veće je uvažilo njegove tvrdnje da je u BiH tokom ratnih dešavanja došlo do etničko-teritorijalne homogenizacije.

  - Nisam negirao da je u BiH bilo proterivanja, odnosno deportacije, ali je uvažena moja teza da su migracije stanovništva bile rezultat etničke i i teritorijalne homogenizacije. Brojno stanovništvo je bez prisiljavanja napuštalo svoje domove i selilo se tamo gde se osećalo sigurnije. Na kraju krajeva, naveo sam svoj lični primer. Iako me niko pod prisilom nije naterao na to, ja sam napustio Zenicu i preselio se u Bijeljinu, jer se nisam osećao sigurno. Tako je bilo sa ogromnim brojem pripadnika sva tri naroda - kaže Pašalić.

  -----------------------------------------------------------------

  Simić: Sit sam lupetanja Eve Tabu!

  Pravni ekspert iz Banjaluke koji je svojevremeno pred Haškim tribunalom branio neke optuženike, Krstan Simić, kaže da je dobro što je sudsko veće u postupku protiv Miće Stanišića prihvatilo demografsku ekspertizu koja pobija „lupetanja" Eve Tabu.
  - Ja nisam mogao da slušam šta je sve ta žena govorila pred Tribunalom! Međutim, bez obzira što je sudsko veće prihvatilo Pašalićevu ekspertizu kao dokaz, pitanje je kako će se poneti prilikom donošenja presude. Moguće je da opet kao merodavnije prihvati mišljenje Taubove, a onda se zna kakva će biti presuda - upozorava Simić.

  ----------------------------------------

  O SRBIMA NI SLOVA! ... Eva Tabu, američki ekspert za migracije
   

   

   

   

   

  Jovičić: Hag je licemeran!

  Njegovo mišljenje deli i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić, koji kaže da se naježi svaki put kada čuje tvrdnje iz Sarajeva da je više od 100.000 Srba dobrovoljno napustilo taj grad.

  - Ja bih verovatno dobrovoljno napustio Sarajevo, ali nisam mogao pošto su me više od 44 meseca držali u logorima. Zato mi je drago da je uvaženo mišljenje i ekspertiza profesora Pašalića, ali plašim se da je ona došla prekasno. Haški tribunal je pokazao licemerje, jer je ekspertizu koja pobija sve dosadašnje tvrdnje o etničkom čišćenju uvažio pošto je osudio desetine Srba i tek kada je u svetskim okvirima formirana slika o Srbima kao lošim momcima. Nažalost, ne verujem da će ta ekspertiza pomoći ni Mići Stanišiću, niti bilo kome od preostalih haških optuženika - smatra Jovičić.

  Darko Momić

  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/Pasalic srusio lazi Eve Tabu.html


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva