Slavko Jovičić -

БиХ - Мактоуф - Јовичић / НАЈВЕЋА БЛАМАЖА ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА

Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2011 | read_nums (518)
   
          САРАЈЕВО, 6. МАЈА (СРНА) - Одлука Суда у Стразбуру у случају Абдуладхима Мактоуфа је највећа бламажа правосудних институција и цијелог судства БиХ и Република Српска је потпуно у праву што тражи референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, сматра посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић.

          "Ова одлука је доказ да је РС и њен предсједник Милорад Додик потпуно у праву када тражи референдум на коме ће се грађани изјаснити о Суду и Тужилаштву БиХ", рекао је Јовичић Срни.

          Он је упитао "шта сада када је Суд у Стразбуру у предмету Мактоуф донио одлуку да су повријеђена његова људска права, а да несрећа буде још већа у питању је страни држављанин".

          Јовичић је подсјетио да је још 2008. године у три наврата поставио посланичка питања да му Министарство правде БиХ, Уставни суд и Суд БиХ одговоре како је могуће да се ретроактивно примјењују закони који нису били на снази у вријеме извршења кривичног дјела.

          "Двије 'најјаче` правосудне институције Суд и Уставни суд БиХ практично су незаконито и противуставно доносили многе пресуде, поготово када је ријеч о ратним злочинима", рекао је Јовичић и додао да никада, нажалост, није добио одговор на та питања, али су увијек била реаговања да се политичари не смију мјешати у рад провосудних институција.

          Он је нагласио да ће, када се буде формирала власт на нивоу БиХ, поново поставити ова питања, али овај пут ко ће одговарати што ће се поново на десетине поступака који су вођени пред Судом БиХ поново морати водити због ретроактивне примјене Кривичног закона БиХ.

          Јовичић каже да ће инсистрирати на томе да му се дају одговори "хоће ли ико икада у овој земљи одговарати за своје грешке", на које је на вријеме указивао.

          Европски суд за људска права у Стразбуру прихватио је апелацију Абдуладхима Мактоуфа осуђеног због ратног злочина у Травнику и наложио поновно суђење, сазнаје Срна у Бриселу. Суд је образложио да је Мектоуфу повријеђено право на поштено суђење, јер су Суд БиХ и Уставни суд БиХ заузели погрешно становиште да је Кривични закон БиХ блажи од Кривичног закона бивше СФРЈ који је био на правној снази у тренутку извршења кривичних дјела.

          Мактоуф, поријеклом из Ирака, осуђен је у априлу 2006. године на пет година затвора јер је 1993. помогао припадницима јединице "Ел муџахид" која је била у саставу Трећег корпуса Армије БиХ у незаконитом хапшењу, затварању и отмици пет цивила хрватске националности.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva