Slavko Jovičić -

БиХ - САД - дипломатија / МИСИЈА ПРИ УН ЛАГУМЏИЈИН СТРАНАЧКИ ШТАБ

Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2011 | read_nums (529)

          БИЈЕЉИНА, 6. АПРИЛА (СРНА) - Амбасадор БиХ у Њујорку Иван Барбалић ставио се на располагање лидеру СДП-а Златку Лагумџији којем уговара сусрете и припрема терен за разговоре са амбасадорима најмоћнијих земаља, чиме је мисија БиХ при УН претворена у страначки штаб, пише "Прес".

          Лагумџији су на располагање стављени сви ресурси упркос забрани шефа дипломатије БиХ Свена Алкалаја да дипломатско-конзуларна представништва организују посјете званичницима из БиХ без знања Министарства иностраних послова. Да се Алкалај ипак покушава додворити Лагумџији говори податак да је запосленима у мисији у Њујорку издао налог да се сви капацитети ставе на располагање лидеру СДП-а.

          "Није нека посебна тајна да је шеф СДП-а и несумњиви лидер `платформаша` и у Њујорку пропагира идеју да његова партија, СДА, `праваши` и Лијановићева странка и на државном нивоу треба да буду језгро власти", објашњава извор "Преса" разлог Лагумџијине турнеје по Америци, гдје је отпутовао 30. марта и у БиХ би требало да се врати у петак.

          Барбалић је свом страначком шефу организовао серију састанака са амбасадорима најутицајних чланица Савјета безбједности - Русије, САД и Велике Британије, као и са шефом Мисије Турске у УН Ертугрулом Апаканом. Свим саговорницима Лагумџија је поновио добро познате ставове, тврдећи да су два ХДЗ одбила понуду међународне заједнице да постану дио парламенатрне већине.

          Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Славко Јовичић каже како нема никакве дилеме да Лагумџија у Америци борави као шеф партије и да је читава логистика Министарства иностраних послова стављена у његову службу. Он наглашава да би било добро да се Лагумџија задржи у САД најмање шест мјесеци, тврдећи да је сигуран да би у том случају договор о формирању власти био постигнут већ у наредних десетак дана.

  -----------------------------------------------------------------
          Посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Борислав Бојић истиче да се институције БиХ не могу користити за приватне и страначке сврхе и да је то у Лагумџијином случају више него очигледно.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva