Slavko Jovičić -

Извјештај о трошењу донација не миче из ладица Тужилаштва

Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2011 | read_nums (475)

  Datum: 06.04.2011
  Autor: Свјетлана Тадић

  БAЊAЛУКA - Иако је посљедњи извјештај Истражне комисија за контролу трошења донација Парламента БиХ стигао у Тужилаштво БиХ још у јануару 2010. године, истрага о злоупотреби донираног новца до данас није покренута.

  Трошење донација испитивала је још једна комисија, чији је рад прекинут 2005. године. Она је тада утврдила да је у БиХ стигло 17 милијарди марака донација, за које се не зна како су потрошене. Тужилаштво је још тада најавило да ће покренути истрагу, али то се до данас није десило.

  Парламентарна комисија је поново истраживала донације и у јануару 2010. године послала Тужилаштву БиХ извјештај о њиховом трошењу, али од истраге још увијек нема ништа.

  Истражна комисија Парламента БиХ крајем прошле године саопштила је да постоји сумња да је само Муслиманско добротворно друштво "Мерхамет" проневјерило 50 милиона марака донација.

  Члан Истражне комисије Парламента БиХ Мирко Околић рекао је јуче "Гласу Српске" да истраге нема због политичких притисака на истражне органе.

  - Тужилаштву БиХ смо слали извјештаје који су довољни да оно изда налог SIPA да покрене истрагу. Истражна комисија није надлежна да истражује детаље и дубину трошења донација, већ да изнесе сумњу да ли је или није било злоупотреба приликом трошења - рекао је Околић.

  Истакао је да се претпоставља да је половина донација пристиглих у БиХ ненамјенски потрошена.

  - Када би се од тога бар 80 одсто утврдило гдје је нестало, било би добро - нагласио је Околић.

  Члан Комисије Славко Јовичић рекао је да Тужилаштво БиХ не покреће истрагу зато што никоме није у циљу да се сазна гдје су нестале паре.

  - Зна се да је 82 одсто донација отишло у Сарајево и ФБиХ. Покренули би они истрагу да је обрнуто, да је Република Српска имала те донације. Нека Тужилаштво и SIPA раде свој посао, неће им га комисија радити - казао је Јовичић и додао да је и без извјештаја Комисије Тужилаштво било дужно да истражује трошење донација.

  Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је "Гласу Српске" да је Истражна комисија Парламента БиХ достављала Тужилаштву одређене податке, без конкретних чињеница.

  - Очекујемо да доставе конкретан извјештај са информацијама и именима и презименима особа одговорних за незаконито трошење донација. Да кажу ко је одобравао и исплаћивао које износе, а све што смо до сада добили су информације које нису кривично-процедурално употребљиве - рекао је Грубешић.

  Делегат у Вијећу народа РС Фадил Бањановић јуче је у Зворнику позвао надлежне институције у БиХ да покрену питање ревизије донација.

  - Од донација које је добила, БиХ је могла да купи Јапан, једну од најбогатијих земаља свијета али, нажалост, многе од тих донација, као и пројекти за које су дате, упропашћени су - рекао је Бањановић.

  Истакао је да су многи профитирали "нечасним" трошењем донаторског новца и да би трабало кривично да одговарају.

  - Пројектом 1.000 фреза за Подриње могло се отворити хиљаду нових радних мјеста, а нема ни фреза ни радних мјеста - истакао је Бањановић.

  Истакао је да би сви они који су нечасним радњама упропастили донације требало да кривично одговарају.

  Институције

  Институције БиХ у прошлој години из иностранства су добиле 11,6 милиона марака донација, што је за 33,7 одсто мање него у 2009. години.

  - Један од основних разлога за смањење су и лоши извјештаји о коришћењу донација - сматрају у Истражној комисији.

  http://www.glassrpske.com/vijest/novosti//cir/Izvjestaj-o-trosenju-donacija-ne-mice-iz-ladica-Tuzilastva.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva