Slavko Jovičić -

Lagumdžija baštini sve

Autor sjovicicslavuj | 15 Mart, 2011 | read_nums (568)

  Ko raspolaže imovinom nekadašnjeg Saveza komunista na području BiH. Proglasivši se sledbenikom komunista, SDP ubira milione od najma prostorija

   Zgrada Specijalnog tužilaštva u Banjaluci

  Zgrada Specijalnog tužilaštva u Banjaluci

   

   

  DA su SDP i njen lider Zlatko Lagumdžija sve drugo samo ne naivni, kako saznaju "Novosti", govori jedan detalj - proglasivši se političkim i pravnim sledbenikom Saveza komunista BiH, oni godinama unazad žive kao "mali bogovi", iznajmljujući prostorije raznih institucija koje su nekada bile u vlasništvu Komunističke partije BiH.

  Tako za korišćenje prostorija u Sarajevu, u kojima se nekad nalazio Centralni komitet, Vlada Federacije BiH još od 1998. godine izdvaja u kasu SDP mesečno oko 50.000 maraka! I loši matematičari izračunali bi lako da je reč o milionima maraka samo za najam jedne jedine zgrade!


  PRIORITETI KOORDINACIONOG ODBORA ZBOG rešavanja pitanja imovine Saveza komunista, formiran je koordinacioni odbor komunističkih partija bivših republika Jugoslavije.
  - Vraćanje imovine u posed komunističkih partija iz bivših republika Jugoslavije jedan je od naših prioriteta. Sada očekujemo održavanje nastavka 14. kongresa komunističkih partija, koji nikada nije završen, i da zauzmemo konačan stav i utvrdimo
  plan delovanja. Očekujem da do polovine ove godine sve to bude rešeno. U svim bivšim republikama SFRJ u toku je sabiranje vlasništva, i to je dug proces, pošto je teško pronaći papire kojima možemo da dokažemo da je imovina naša - rekao je Mirko Raca, v.d. predsednika Saveza kominista BiH.

        ----------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da će jedno od glavnih pitanja za rešavanje po hitnom postupku nove vlasti na državnom nivou biti upravo upisivanje imovine Saveza komunista na području Bosne i Hercegovine na državu BiH, kako bi država, a ne samo SDP, raspolagala ovom imovinom. On će, kako kaže, predložiti usvajanje zakona o oduzimanju imovine Saveza komunista BiH i njeno upisivanje na državu BiH, kako bi od nje koristi imali svi građani u Bosni i Hercegovini.

  - Još u prošlom sazivu Saveta ministara predlagao sam ovaj zakon, koji je u ušao u parlamentarnu proceduru, ali se negde izgubio. Savet ministara BiH mora da usvoji ovaj zakon, i izvršićemo pritisak da se to i uradi, kako bi se jednom za svagda završila priča o malverzacijama sa ovom imovinom. Ona vredi stotine miliona maraka i smešno je da SDP sa njom raspolaže a da im država BiH još za to još i plaća - poručio je Jovičić.

  Zlatko Lagumdžija, lider SDP, već godinama izbegava rešavanje ovog pitanja.

  - Kad god se pomene ovo pitanje, SDP ćuti, a Lagumdžija ističe da su oni pravni naslednici komunista - kaže Jovičić.

  -----------------------------------------------------

  Slobodan Popović, član SDP, kaže, za "Novosti", da je to tačno, da je SDP pravni naslednik Saveza komunista - odnosno Stranke demokratskih promena, iz koje je nastao SDP.

  - U ovom momentu na prostoru BiH ne postoji nijedna politička partija koja se vodi u sudskom registru kao politički i pravni sledbenik Saveza komunista - Stranke demokratskih promena, osim SDP BiH. Uostalom, mi u sudskim procesima u BiH vodimo pravnu bitku za dokazivanje našeg prava na određenu imovinu Saveza komunista. Videćemo kako će se to dalje rešavati - poručio je Popović.      

  VREDNA IMOVINA

  MNOGI objekti na području BiH pripadali su komunistima. Najznačajniji, ili najatraktivniji, svakako su bivša zgrada CK u Sarajevu, gde trenutno boravi Vlada FBiH, i zgrada u kojoj se danas nalazi Specijalno tužilaštvo RS, u samom centru Banjaluke.

   http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Lagumdzija-bastini-sve


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva