Slavko Jovičić -

Birali između života i smrti

Autor sjovicicslavuj | 16 Mart, 2011 | read_nums (680)

  Autor: Slađana Gajić   
  srijeda, 16 mart 2011

  bascarsijaSrbi nisu samovoljno napustili Sarajevo, nego su mogli birati između bijega i spasavanja golog života ili čekanja najezde zločinačkih formacija, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. On je kategorično odbio navode sarajevskog profesora Nedžada Mulabegovića, da su Srbi svojevoljno napustili Sarajevo.

  - Potpuno je netačno da su Srbi samovoljno napuštali Sarajevo, bježali su i spasavali glavu, jer su znali da je Sarajevo najveća grobnica stradanja srpskog naroda u prethodnom ratu. Da li bi neko samovoljno mogao napustiti rodni grad i rodnu grudu? Sasvim je jasan odgovor. Da su svi Srbi, njih 157.000, koliko ih je bilo po popisu iz 1991. godine, ostali u Sarajevu, bili bi građani entog reda, jer ni šačica Srba danas nema posao - kazao je Jovičić. Prije ratnih dešavanja u Sarajevu je, kaže Jovičić, radilo više od 360 uvaženih doktora u sarajevskim zdravstvenim institucijama, a koliko ih danas ima.

  - Da li su svi sarajevski Srbi trebalo da čekaju da ih zločinački ubiju, kao akademika Milutina Najdanovića, koji je krenuo na posao i okončao svoj život? U opštinama Hadžići, Ilijaš, Vogošća, Ilidža i Trnovo, u kojima je živjelo srpsko stanovništvo, imali su opciju ili da čekaju najezdu raznih zločinačkih formacija ili da spasu goli život - naglasio je Jovičić.

  Kako je rekao, Srbi su shvatili da im više nema života u takvom Sarajevu, jer to pokazuje i poslijeratno formiranje vlasti u opštini Centar, gdje je načelnik Bošnjak, predsjednik SO Musliman, a sekretar je Bosanac. On je naglasio da ni danas nije razjašnjeno stradanje Srba, te da bi krugovi sarajevskih intelektualaca trebalo da se zapitaju zašto još nije ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH iz 2006. godine, kada je Sud naložio Vladi FBiH da budu dostavljena imena stradalih Srba u Sarajevu.

  - Bošnjački krugovi stalno će pričati istu priču, da su Srbi otišli iz dobroga, ne zato što im je prijetilo zlo - istakao je Jovičić i dodao će u budućnosti postojati četiri istine, srpska, hrvatska, bošnjačka istina i istina međunarodnih lobista koji su se svrstali na bošnjačku stranu. On je dodao da je najveći uspjeh jačanje RS kao garancija opstanka srpskog naroda.

  ------------------------------------------------------------

  Aleksandra Pandurević, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekla je da Mulabegovićeva tvrdnja pokazuje da Srbima nema mjesta u ovom gradu.

  - Kad niste u stanju da priznate da su preživjeli Srbi napustili Sarajevo iz straha, zato što su im se tamo dešavale strahote, što je na hiljade Srba brutalno ubijeno, još više njih mučeno u logorima, što im je imovina opljačkana i uništena, onda ste spremni sve to da ponovite - kazala je Pandurevićeva. Kako je rekla, od 6.500 Srba koliko ih je živjelo na području opštine Hadžići, danas ih ima 30, a obnovljenih kuća je duplo manje. Ona je rekla da je njenu porodicu, ali i druge srpske porodice u Sarajevu, zadesila velika nesreća tokom proteklih ratova.

  - U Drugom svjetskom ratu svi punoljetni muškarci iz moje porodice i jedna trudnica odvedeni su u Jasenovac. Niko se nije vratio, a noć uoči oslobođenja Sarajeva, po nalogu naših komšija muslimana, pobijena je porodica mog djeda. Njegov najmlađi brat imao je četiri godine, a najstarija sestra 17 godina. U ovom ratu, moj djed, stric, otac i majka iz naših kuća odvedeni su u logor "Silos", gdje su ostali do kraja rata i preživjeli neviđena mučenja. Sve što smo sticali 50 godina opljačkano je i uništeno, na moje oči. Zar je nakon svega toga trebalo da ostanemo i čekamo kada ćemo kao ovce ići na klanje i treći put!? Zar smo se mogli osjećati bezbjedno i ostati kada su oni koji su nam činili zlo, koji su Srbe mučili u logorima, danas sudije Suda BiH, kada su oni koji su direktno odgovorni za stravične zločine nad sarajevskim Srbima državni funkcioneri, policijski službenici, i slave se kao heroji - navela je Pandurevićeva.

  ---------------------------------------------------

  U Sarajevu danas živi najviše 20.000 Srba

  Jovo Janjić, izvršni direktor Udruženja građana "Demokratska inicijativa sarajevskih Srba", rekao je da nije logično da neko samovoljno napušta rodni grad, koji je uz to i glavni grad.

  - Sasvim je sigurno da su postojali određeni pritisci da ljudi napuste Sarajevo. Među razlozima zbog koji su su Srbi napustili Sarajevo najvažniji je politika. Bilo je prijetnji od federalne vlasti i tadašnjeg predsjednika, Alije Izetbegovića, pa je većina otišla zbog straha od vlasti koja je dolazila na te prostore, te bila primorana da napusti svoja vjekovna ognjišta - istakao je Janjić i dodao da danas u Sarajevu živi najviše 20.000 Srba, te da je prvenstveno riječ o starijim licima.

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva