Slavko Jovičić -

Logistika za naoružavanje u Rijeci

Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2011 | read_nums (585)

  Autor: Dobrila Majstorović   

  "Posao je siguran, oružje je spremno, novac je uplaćen u švajcarskoj banci i sada se čeka na odobrenje da neko posreduje u planiranju i nabavci oružja", napisao je tadašnjem načelniku Vrhovne komande Armije RBiH Seferu Haliloviću jedan od njegovih najbližih saradnika, general Jovan Divjak!

  Pismo, koje je u posjedu "Fokusa", na adresu štaba Vrhovne komande OS RBIH dostavljeno je 12. novembra 1992. godine u 19.30 časova, kako je i navedeno u zaglavlju dokumenta.

  Divjak Haliloviću u ovom pismu detaljno navodi da ga je kontaktirao izvjesni Vinko Tondini, tada načelnik Logističkog centra Armije RBiH u Rijeci, koji mu je otkrio da je bošnjačka dijaspora, predvođena Izetom Dedićem u Australiji prikupila skoro 15 miliona dolara za potrebe takozvanih Oružanih snaga RBiH.

  - Izet Dedić predstavlja dobrotvora muslimana u Zapadnoj Australiji (adresa: Izet Dedić, 64 Vara Street, Morley, Western Australia), koji su prikupili 15 miliona američkih dolara, koji se mogu upotrijebiti za nabavku oružja - napisao je Divjak Haliloviću.

  On dalje navodi da "dobrotvor iz Australije" dobro poznaje Vinka Tondinija iz Rijeke, zbog čega je upravo on osoba, preko koje treba da se dogovori nabavka oružja. Međutim, da bi posao i zvanično bio doveden do kraja, piše Divjak, neophodna je saglasnost vrhovnog komandanta, u ovom slučaju Sefera Halilovića. Divjak je u pismu naveo i to da je Dediću ponuđeno da o nabavci oružja razgovara s tadašnjim glavnim logističarem bošnjačke vlasti Hasanom Čengićem, što je ovaj odbio.

  - Ovo nam je prilika da izvršimo nabavku naših materijalnih sredstava za potrebe Armije RBiH... Mi nemamo (osim putnik troškova i dnevnica) nikakvih troškova, a nude nam se znatna sredstva, što bi trebalo iskoristiti. Predlažem da se da ovlašćenje gospodinu Veaceslavu - Vinku Tondiniju da u ime Armije RBiH i za njen račun učestvuje u nabavci oružja iz gore navedenih izvora preko veze sa gospodinom Izetom Dedićem - navedeno je u Divjakovom pismu, upućenom Seferu Haliloviću.

   

  Za poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavka Jovičića, nije nikakvo iznenađenje Divjakovo učešće u sumnjivim finansijskim tokovima i nabavci oružja za potrebe bošnjačke Armije RBiH.

  - On ne samo da je predvodio masakr pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, već je i u nastavku ratnog sukoba do guše bio upetljan u raznorazne aktivnosti legalnog i paralelnog sistema bošnjačkih vlasti. Nabavka oružja samo je kap u moru grijehova Jovana Divjaka, ikebane u okruženju bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, kome je zbog imidža trebalo da ima srpskog oficira u vrhu potpuno muslimanske vojske - rekao je Jovičić. Jovičić Divjaku zamjera i to što tokom rata nikada nije pomogao nikom od svojih sunarodnjaka, a mudro je ćutao i na činjenicu da je Sarajevo, bukvalno, pretočeno u tamnicu Srba, o čemu svjedoči i podatak o postojanju 126 logora samo na području ovog grada.

  Da bi penzionisani general Jovan Divjak, koji se od četvrtka naveče nalazi u pritvoru u Austriji, imao mnogo toga da kaže o nelegalnoj trgovini oružjem, mišljenje je i člana Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Dževada Galijaševića. Prema njegovim riječima, kao čovjek iz samog vojnog vrha, Divjak je sigurno znao mnogo i o milionskim transferima preko raznoraznih računa u Austriji, Hrvatskoj i širom arapskog svijeta.

  - Jovo Divjak je bio logističar bošnjačke Armije RBiH i imao je podatke o nabavci oružja i vojne opreme. Zato smatram da bi, osim Dobrovoljačke, Divjaka istražni organi morali da ispitaju zna li ko je i na koji način u BiH dovozio tone i tone oružja, uprkos embargu UN - zaključio je Galijašević.


  Austrijsko pravosuđe čeka dokumentaciju za Divjaka

  Austrijsko pravosuđe čeka dokumentaciju u vezi s bivšim generalom Armije RBiH Jovanom Divjakom, na osnovu koje će odlučiti o daljem djelovanju, kazala je juče Krista Zemanek, portparol suda u Kornojburgu, u kojeme se nalazi Divjak.

  - Ministarstvo pravosuđa u Beču i mi čekamo na dokumentaciju u vezi s optužbama protiv Divjaka. Njemu je sudija u petak izrekao mjeru pritvora na rok od 14 dana. Nakon isteka tog roka sudija mora ponovo odlučiti o ovoj mjeri - dodala je ona istakavši da kada stigne dokumentacija, i to ne samo od vlasti u Srbiji već i od Haškog tribunala, kao i iz BiH, nadležni će odlučiti o daljem djelovanju u ovom slučaju.

  - Na osnovu te dokumentacije sud mora odlučiti da li će se odgovoriti pozitivno na zahtjev Srbije za izručenje uhapšenog - naglasila je Zemanek i dodala da je austrijski sud zatražio dokumentaciju i iz Haga i BiH kako bi ustanovio da li postoji pravna osnova za izručenje.

  - Ministarstvo pravde BiH od Tužilaštva BiH nije dobilo kompletnu ekstradicionu dokumentaciju u predmetu "Jovan Divjak - izjavio je i šef Odsjeka tog ministarstva za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u krivičnim stvarima, Neven Kurtović.

  DIVJACI

  Društvo za ugrožene narode - Internacional, zajedno s udruženjima građana BiH u Austriji, organizovalo je juče proteste povodom hapšenja Jovana Divjaka. Pod motom "Sloboda za branitelja Sarajeva Jovana Divjaka", protesti su održani u Berlinu ispred ambasade Republike Austrije.

  Jasna Čaušević, predstavnica Društva za ugrožene narode izjavila je da je više od 100 okupljenih građana predalo apel izaslaniku Ambasade Austrije u Berlinu za hitno puštanje na slobodu generala Divjaka.

  Ahmetović se obratio Savjetu Evrope

  Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović pozvao je juče visokog predstavnika Savjeta Evrope za ljudska prava Tomasa Hamerberga da se aktivno uključi u slučaj "Divjak", tvrdeći da su, osim kršenja običaja međunarodnog prava, ugrožena i osnova ljudska prava generala Armije RBiH Jovana Divjaka.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva