Slavko Jovičić -

БиХ - "случај Дивјак" - Јовичић / ПРЕИСПИТАТИ АКТИВНОСТИ ИНСТИТУЦИЈА БиХ

Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2011 | read_nums (503)

   

   

          САРАЈЕВО, 9. МАРТА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра несхватљивим стављање институција БиХ у одбрану генерала некадашње Армије БиХ Јована Дивјака против којег је Србија подигла оптужницу за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године и најављује да ће тражити преиспитивање њиховог дјеловања у овом случају.

          "У првом реду мислим на министарства безбједности, иностраних послова и правде“, рекао је Јовичићи Срни.

          Он је најавио да ће као посланик у Парламенту БиХ тражити ревизорски извјештај о утрошку новца пореских обвезника у Дивјаковом случају.

          "Мислим на средства Срба из Републике Српске којима су финансиране `екскурзије` у Беч члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, министра иностраних послова Свена Алкалаја, шефа кабинета министра безбједности БиХ“, навео је Јовичић.

  Он је додао да ће тражити да се рашчисти и злоупотреба Амбасаде БиХ у Бечу и стављање амбасадора у Бечу Хариса Хрле у одбрану Дивјака.

  "То што је Кантон Сарајево дао кауцију за Дивјаково пуштање из затвора, не интересује ме, нека дају пет милијарди ако имају", поручио је Јовичић.

  Према његовим ријечима, у Дивјаковом случају злоупотријебљени су и медији, посебно БХТ који је 21 минут централне информативне емисије посветио хапшењу генерала бивше Армије БиХ.

  "Одакле им паре за директну линковску везу са амбасадором БиХ у Бечу и да шаљу извјештаче у Беч, а немају за плате", упитао је Јовичић, подсјећајући да се БХРТ финансира и новцем пореских обвезника из РС.

          Дивјак је ухапшен у Бечу у четвртак, 3. марта по налогу Србије која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године када је убијено 42, рањено 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

          Дивјак је јуче пуштен из притвора у Аустрији уз плаћање кауције од 500.000 евра, саопштила је портпарол суда у Корнојбургу Криста Земанек. "Њему није дозвољено да напусти Аустрију", рекла је Земанекова и додала да је Дивјак морао да депонује пасош и да ће аустријском суду бити потребно најмање мјесец дана да донесе одлуку о изручењу.           
                   
   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva