Slavko Jovičić -

Demokratija na ispitu

Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2011 | read_nums (520)

   

   

   
  Autor: Mladen Kremenović   
  petak, 04 mart 2011

  U BiH će u narednih nekoliko dana biti jasno da li je zemlja, tačnije Federacija BiH, prošla ispit demokratičnosti, budući da postoji opasnost, ali i najava, da će SDP napraviti potpuno antiustavan potez i sazvati Dom naroda federalnog parlamenta uprkos činjenici da nisu konstituisani domovi naroda u kantonima s hrvatskom većinom. Time bi se, ocjenjuju nadležni, ozbiljno prekršio Ustav FBiH, ali bi se i poslala veoma negativna poruka hrvatskom narodu, budući da u četiri kantona u kojim su Hrvati većina još nisu konstituisani domovi naroda, čime, po logici stvari, iz ovih kantona nisu delegirani članovi ni za federalni Dom naroda, što je ustavna obaveza u procesu konstituisanja. Iako je opasnost u slučaju nekonstituisanja vlasti velika, jer bi se moglo desiti da predsjednica Federacije, Borjana Krišto, raspusti oba doma federalnog parlamenta, nakon čega bi se raspisali novi izbori u tom entitetu, nadležni tvrde da je u zemlji kakva je BiH nužno striktno poštovati Ustav, posebno kada se radi o pravima konstitutivnih naroda. U Ustavu FBiH piše da predsjednik Federacije raspušta oba doma kada ona ne uspiju donijeti budžet FBiH prije početka budžetske godine.

  U federalnom Ustavu isto tako piše da se Dom naroda FBiH prvi put saziva najkasnije dvadeset dana nakon izbora kantonalnih zakonodavnih tijela. Političari su se složili da situacija pomalo podsjeća na onu uoči raspisivanja referenduma za nezavisnost BiH 1992. godine, rekavši da se sasvim slučajno i vremenski poklapa cijela stvar. Uznemirava što preglasavanje i ignorisanje jednog naroda u FBiH prate i neprijatni komentari po internet portalima, koji se mogu podvesti pod - "samo naprijed, Lagumdžija".

  - To što SDP danas radi sa Hrvatima, sutra može preći u obračun sa RS. Treba li strahovati da će SDP jednom jednostavno reći da je neka odluka u parlamentu BiH usvojena prostom većinom, da princip entitetskog glasanja jednostavno više ne važi. Znaju li oni uošte šta to znači. Ovo je veoma loša igra, koju stranci posmatraju sa strane, ali nikako ne odobravaju - stav je upućenih. Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, rekao je za "Fokus" da je put kojim ide Lagumdžija put rušenja zemlje i svih demokratskih principa.

  - Vlast do sada nije formirana zbog ultimatima SDP i SDA, koji žele 100 odsto vlasti. Proturaju model da svako ko je dobio makar jedan glas Hrvata bude zastupljen u vlasti. Ako je tako, zašto onda ne uključe i SzBB Fahrudina Radončića i SBiH. Kroz građansku priču želi se ostvariti dominacija jednog naroda i jednog čovjeka. CIK BiH jasno je rekla da je sazivanje Doma naroda FBiH nezakonito, to je neustavno. Poteze Lagumdžije ne treba tumačiti kao način formiranja vlasti, nego kao rušenje ustavnog i demokratskog poretka - kaže Čavara.

  Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH, kaže da federalni Dom naroda uopšte nije postojao od 2002. do 2006. godine, pa je sve u te četiri godine bilo nelegalno.

  - Lagumdžija se ni tada nije pitao zašto nema Srba u Domu naroda FBiH. Ovo što sada radi samo pokazuje kakve su namjere bošnjačke elite, ništa drugo nego da oni budu vlasnici BiH i o svemu odlučuju. Ništa se s nivoa FBiH ne može prenijeti na nivo BiH. RS je završila cijeli posao, Srpska ništa ne koči, samo treba da se dogovore u FBiH da li je Lagumdžija predstavnih svih naroda, ili možda nije - istakao je Jovičić i naveo da odmah pošto se o tome dogovore mogu obavijesiti RS da bi narednog dana bili izabrani organi. Sead Hodžić, pravni ekspert, rekao je prije nekoliko dana da bi sazivanje Doma naroda Parlamenta FBiH u trenutnom nepotpunom sastavu proizvelo destrukciju i stvaranje protivustavnog stanja u FBiH.

  Hodžić je naglasio da je za konstituisanje bilo koje institucije FBiH neophodno učešće svih njenih sastavnih dijelova, odnosno svih deset kantona kao nižih teritorijalno-političkih jedinica tog entiteta.

  - Meni je skoro nepojmljivo da bilo koji politički akteri mogu ići u pravcu ustavne destrukcije Federacije i negiranja institucija BiH, u ovom slučaju Centralne izborne komisije - rekao je Hadžić. On je naglasio da su irelevantna tumačenja OHR iz 2001. godine o konstituisanju Doma naroda FBiH u koji nije izabrano svih 58 delegata, jer su ona kasnijim odlukama, između ostalog i Ustavnog suda FBiH, stavljena van snage, ali i sadašnjim stavom OHR, koji je u vezi s tim podržao CIK. Hadžić je podsjetio da CIK smatra da se Dom naroda FBiH ne može konstituisati dok ne budu izabrani delegati iz svih deset kantona.

  Damir Hodžić, potpredsjednik SDP, smatra da je dovoljno 36 kandidata izabranih iz šest kantona da se počne formiranje vlasti u FBiH.

  - Time se stvaraju potrebni uslovi za formiranje federalne vlasti, a nakon toga i državne, jer se ne može konstituisati Dom naroda Parlamenta BiH bez prethodno konstituisanog Doma naroda Federacije - rekao je Hadžić.

  LAGUMDŽIJA Formiranje vlasti počinjemo 10. marta

  Predsjednik SDP BiH, Zlatko Lagumdžija, izjavio je juče da formula prema kojoj bi dvije trećine ili tri petine hrvatskih pozicija u vlasti dobile dvije HDZ, koju je predložio predsjednik SDA, Sulejman Tihić, predstavlja donji prag ispod kojeg SDP nije spremna da ide.

  - Spremni smo da, zbog interesa države, tražimo rješenje na tom tragu. Ispod toga nećemo ići i 10. marta krećemo (u formiranje vlasti) bez onih koji to ne prihvataju - rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke. Govoreći o mogućnosti da vlast bude formirana bez dvije HDZ, Lagumdžija je rekao da će ta vlast biti neefikasna u početku, ali da bi bila efikasnija kasnije.

  DODIK Zlatko priča bajke

  Lider SNSD, Milorad Dodik, izjavio je da predsjednik SDP, Zlatko Lagumdžija, poziva i priziva neku vrstu scenarija koji je poznat iz želje da se destabilizuje situacija.

  - Stanje u Federaciji i blokadu od strane SDP ocjenjujemo kao pokušaje da se prizove novo međunarodno intervenisanje u BiH i da se na tome istrajava - rekao je Dodik komentarišući Lagumdžijinu izjavu da će ulice Tripolija biti Diznilend za ono što bi se moglo desiti u BiH ako ne bude formirana vlast. On je podsjetio na ranije Lagumdžijine izjave da će poslati vojsku ako Dodik nešto uradi i da će od FBiH napraviti Zapadnu Njemačku, a od RS - Istočnu.

  - To su sve smiješne stvari, pa pošto je pomenuo Diznilend, sve je to pomalo dječja priča - ocijenio je Dodik, dodajući da je on bio u Diznilendu, ali da ne zna da li je bio i Lagumdžija.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva