Slavko Jovičić -

Sprečen upad u ambasadu Srbije!

Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2011 | read_nums (650)

  SARAJEVO 05. 03. 2011

  Nekoliko stotina građana Sarajeva, koji su juče na ulicama protestovali zbog hapšenja bivšeg generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka u Beču, pokušalo je da upadne u zgradu ambasade Srbije u BiH, u čemu su ih sprečile jake policijske snage!

  Međutim, u Sarajevu se tek tek danas očekuju pravi problemi, jer je za 13 časova najavljen centralni protest protiv hapšenja Divjaka. Građani Sarajeva juče su pozivani da danas dođu i pred austrijsku i srpsku ambasadu.

  Šef Koordinacionog tima RS za traženje nestalih lica i istraživanje ratnih zločina Staša Košarac pozdravio je hapšenje Jovana Divjaka i izrazio očekivanje da će narednih dana po nalogu Tužilaštva BiH biti uhapšeni Jusuf Pušina, Zaim Backović i ostali osumnjičeni za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

  - Bruka i sramota je što oni do sada nisu procesuirani pred pravosuđem BiH. Nažalost, kada se prisetimo izjava i politike najvećeg dela međunarodnih zvaničnika u BiH o zločinima nad Srbima i vidimo šta rade Sud i Tužilaštvo BiH, sasvim je jasno da između njih postoji jaka sprega - kaže Košarac.

  On ističe da je uveren da će u Sarajevu uslediti prljavi protesti zbog Divjakovog hapšenja u organizaciji onih koji su najodgovorniji za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

  - Međutim, ne treba se iznenaditi ako bošnjačka politička elita pokuša da svu odgovornost za zločin nad golobradim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici prebaci upravo na Divjaka. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je Srbin, pa makar i po rođenju - kaže Košarac.

  Kada je reč o inicijativi za podizanje spomenika žrtvama ovog zločina, koju je upravo on najavio pre dva dana, Košarac tvrdi da institucije RS ni po koju cenu neće odustati od podrške porodicama vojnika ubijenih u Dobrovoljačkoj, ističući da će uprkos svemu ustrajati u zahtevu da se u toj ulici podigne spomenik i postavi spomen-ploča u znak sećanja na žrtve.

  Direktor Centra RS za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da ima saznanja da je u Tužilaštvu BiH pri kraju istraživanje u slučaju „Dobrovoljačka" i izrazio nadu da će taj predmet uskoro biti upućen Sudu BiH.

  Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić pozdravio je hapšenje u Austriji, rekavši da je spreman da na sudu svedoči protiv njega.

  (E.P.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva