ODLASKOM Kemala Čauševića s mesta direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, oslobodilo se mesto na koje „pucaju“ sve političke opcije u Bosni i Hercegovini. Gledajući sistem rotacije na pozicijama državnih institucija, budući direktor UIO BiH trebalo bi da bude Srbin ili Hrvat. Sada je na strankama, pre svega SNSD i HDZ, kao vodećim koje predstavljaju Srbe i Hrvate, da se dogovore oko ove pozicije.

Slavko Jovičić, član SNSD, kaže za „Novosti“ da je SNSD spreman da predloži kadar za direktora UIO BiH i da ova partija želi da na to mesto konačno dođe Srbin.

- Zalažemo se za princip rotacije u državnim institucijama. Samo tako Srbi mogu da održe pozicije u institucijama BiH. Jer, ako nema rotacije, za nekoliko godina u državnim institucijama nijedan Srbin neće biti na čelu neke od njih. Za sada je ovo pitanje blokirano, sve dok vlast na državnom nivou ne bude konstituisana. Tek kad se ovaj proces završi, može se razgovarati o izboru novog direktora UIO BiH - ističe Jovičić.

On podseća da je SNSD već ranije predlagao sadašnjeg ministra finansija RS Zorana Tegeltiju za mesto direktora UIO BiH, ali i da sada imaju profesionalce za to mesto.

SAVET MINISTARA
 RATKO Kovačević, portparol UIO BiH, kaže za „Novosti“ da je proces imenovanja novog direktora u nadležnosti Saveta ministara. - Oni su već doneli odluku kojom su zadužili Upravni odbor UIO BiH da u roku od tri meseca ponovo sprovede proceduru za izbor direktora. S obzirom na to da je UO UIO BiH ujedno i komisija koja će obaviti intervju sa kandidatima, Savet mninistara će za tri meseca dobiti spisak najboljih kandidata od kojih će jednog imenovati za novog direktora - objasnio je Kovačević.

- Ipak, ovde je ključno to što se izbor direktora UIO BiH već godinama blokira u Sarajevu i što Bošnjaci neće da prihvate Srbina na čelu UIO BiH. Ali, posle odlaska Kemala Čauševića, mislim da Bošnjaci više nemaju nijedan argument da i dalje blokiraju izbor prvog čoveka Uprave za indirektno oporezivanje - poručio je Jovičić.

-----------------------------------------------

S druge strane, Hrvati misle da bi mesto direktora UIO BiH trebalo da pripadne njima, jer se već godinama zaobilaze pri dodeli jačih direktorskih mesta.

Ivo Miro Jović, poslanik HDZ u parlamentu BiH, kaže, za „Novosti“, da na sva mesta državnih institucija moraju podjednako da budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda.

- Mesto direktora UIO BiH mora da pripadne Hrvatu ili Srbinu, ali se mora voditi računa o ukupnoj raspodeli funkcija na državnom nivou. Hrvati imaju kvalitetne kadrove, pa tako i za mesto direktora UIO BiH. Smatram da će konačnu odluku o tome ko će biti postavljen na ovo mesto doneti stranake koje predstavljaju Srbe i Hrvate - navodi Jović.

----------------------------------------

Savet ministara BiH je 24. februara razrešio dužnosti Kemala Čauševića s mesta direktora UIO BiH i kao v.d. direktora imenovao Mira Džakulu, koji je već preuzeo dužnost.


KOMISIJA

UO UIO BiH, koji će obaviti razgovore sa kandidatima za mesto direktora, čine tri stručnjaka sa nivoa BiH i tri ministra finansija, dva entitetska i državni ministar finansija BiH.