U REPUBLICI Srpskoj u utorak je radni dan protekao kao i svaki drugi, dok je u delovima Federacije BiH, gde je dominantno bošnjačko stanovništvo, 1. mart obeležen i praznovan kao Dan nezavisnosti BiH.

-----------------------------------------

- Ovaj datum nas dodatno učvršćuje u uverenju da je očuvanje i jačanje RS pitanje našeg opstanka na ovim prostorima - istakao je u utorak predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

----------------------------------------------------------------

I stav ostalih zvaničnika i političara Srpske je da je za Srbe u BiH neprihvatljivo da praznuju dan kad su pre gotovo dve decenije na referendumu preglasani od Bošnjaka i Hrvata, što je bio i uvod u tragične ratne sukobe.

---------------------------------------------

S druge strane, članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, polaganjem venaca i govorom u parlamentu BiH u Sarajevu, obeleželi su 1. mart, kao „dan odbrane BiH“.

Komšić je tom prilikom naveo da BiH nije postala država ni 1992. ni 1995. godine, već je znatno pre toga bila ozbiljna država.

- Drugo je što smo imali nesreću da ovu zemlju uvek okupiraju neke strane sile i da ona gubi u tim okupacijama elemente svoje državnosti, na kraći ili duži period. Ali, BiH je opstala kao država - rekao je on.

--------------------------------------------------------------- 

NE PRAZNUJU NI HRVATI
 
U ČETIRI kantona sa hrvatskom većinom u FBiH u utorak takođe nije proslavljen 1. mart. U Posavskom, Livanjskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije bilo istaknutih zastava BiH, niti drugih obeležja i manifestacija koje bi ukazivale na praznik.
--------------------------------------------- 

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, međutim, kaže za „Novosti“ da Srbi nikada neće prihvatiti 1. mart kao praznik, jer je taj datum doneo nesreću, rat, stradanje i patnje.

- Kako da ga slavimo kad je to simbol nesreće za Srbe u ovoj zemlji - naglasio je Jovičić.

Za političare Srpske tog dana 1992. godine organizovan je „nelegalan, separatistički i secesionistički referendum, čime je BiH izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka SFRJ“.

-------------------------------------------------- 

Funkcioner SDS Mirko Okolić navodi da je obeležavanje 1. marta samo prizivanje i podsećanje na ratnu prošlost i dodatno potpirivanje nacionalne mržnje u zemlji.

- Zato je pokušaj Sarajeva da ovaj datum nametne kao praznik svima u zemlji neprimeren i destruktivan - rekao je Okolić za „Novosti“.

------------------------------------------------------------- 

SREBRENICA

U SREBRENICI, u kojoj je prethodnih nekoliko godina bošnjačko opštinsko rukovodstvo, ne poštujući Zakon o praznicima RS, proglašavalo 1. mart neradnim za opštinsku administraciju i lokalne ustanove, je bio običan radni dan!

Iz RS je najoštrije osuđen pokušaj pritiska na Srbe koji rade u institucijama BiH, da 1. mart prihvate kao praznik i takozvani dan nezavisnosti BiH.

------------------------------------------------ 

Predsednik organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra da bi 1. mart trebalo obeležavati kao Dan žrtava rata, a ne kao Dan nezavisnosti.

----------------------------------------------------------- 

Odlukom federalnog ministarstva rada, zdravstva i socijalne politike 1. mart je neradni dan na celom području ovog entiteta za sve državne organe, javne ustanove i privatna preduzeća.

U BiH ne postoji saglasnost političkih predstavnika konstitutivnih naroda o državnim praznicima, dok se u Zakonu o praznicima RS, kao praznik BiH i RS navodi 21. novembar, datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Srbima-nije-praznik