Slavko Jovičić -

Prvi mart je dan nesreće za sve narode u BiH i on nije i neće nikad biti nikakav praznik!

Autor sjovicicslavuj | 24 Februar, 2011 | read_nums (708)

  PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

  Srpski narod nikada neće prihvatiti 1. mart kao dan nezavisnosti, jer je to datum koji je donio nesreću, ratna dešavanja, hiljade žrtava i podjele u BiH.

   

  Već godinama razne zvanične bošnjačke institucije i njihovi predstavnici koji sami sebe smatraju "vlasnicima" BiH, u saradnji sa, takodje, bošnjačkim nevladnim sektorom, pokušavaju da 1. mart uvrste u državne praznike.

  Prvi mart je simbol nesreće za Srbe, jer je tada organizovan nelegalan, separatistički i secesionistički referendum, čime je BiH izdvojena iz ustavnog i teritorijalnog poretka SFRJ. Dok postoji posljednji Srbin u organima parlamenta BiH, ovaj "praznik" ne može i neće biti državni.

  U parlamentu toga dana vlada praznička atomsfera, ali samo za Bošnjake, jer je to za njih neradni dan. Iz godine u godinu potvrđuje se da sve manje i manje Hrvata prisustvuje svečanosti povodom 1. marta. Kao da je nešto novo što će za Bošnjake 1. mart biti neradni dan?! Pa, u ovoj zemlji i jeste najveći problem što ima vrlo malo radnih dana!

  Što se tiče nas Srba iz Republike Srpske, mi ćemo se 1. marta odazvati samo obilježvanju dana Civilne zaštite Republike Srpske. Niko od srpskih predstavnika u institucijama BiH neće prusustvovati proslavi takozvanog dana nezavisnosti BiH. Ovaj praznik je neprihvatljiv za Srbe i može dobiti samo jedinicu, u skladu s tim da je riječ o broju jedan u samom datumu, što znači da je nedovoljan za nas, srpske predstavnike u institucijama BiH.

  Insistirajući iz godine u godinu na tome da 1. marta bude praznik u cijeloj BiH i dan nezavisnosti, Bošnjaci stvaraju samo još veći razdor među narodima u BiH i ponovo prizivaju zle duhove. Ovakvo ponašanje Bošnjaka i dijelom Hrvata koji praznuju takozvani dan nezavisnosti i koji ga ističu kao državni praznik, samo priziva zle duhove prošlosti i stvara još veći jaz među narodima u BiH, jer je ovaj datum neprihvatljiv za srpski narod i jedan je od najsumornijih dana u istoriji BiH.

  Svake godine davanje značaja takozvanom danu nezavisnosti i insistiranje na njegovom praznovanju neozbiljno je i nedopustivo. Ovo je samo podgrijavanje tenzija i nesporazuma među narodima, te vraćanje tragičnih slika iz devedestih godina prošlog vijeka. Dakle,1. mart 1992. godine je bio datum kada je bez srpskog naroda i bez njegovog učešća na nelegalnom i protivustavnom referendumu odlučeno o proglašenju nezavisnosti i otcjepljenja BiH od tadašnje SFRJ. Posljedice toga imali smo priliku da osjetimo i vidimo kroz krvavi ratni sukob koji se dešavao u BiH.

  Ne možemo, takodje, zaboraviti da se prije 19. godina ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, dogodio prvi etnički motivisani zločin, kada su Muslimani ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, što je nagovijestilo početak građanskog rata u BiH. Cijeli slučaj je prilično jasan, o čemu postoje izjave svedoka ovog zločina, kao i video kaseta cijelog događaja. Prvog martovskog dana 1992. godine, svatovi, okićeni srpskim znamenjima, pokušali su da dođu do Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, gdje je trebalo da bude obavljeno vjersko pravoslavno vjenčanje. Srpska zastava zasmetala je Muslimanima. Pokušaj da je otmu nije im uspio i onda su se odlučili na ubistvo.

  Krenulo se u četverogodišnju krvavu ratnu kataklizmu i zato 1. mart,  što se  tiče nas Srba iz Republike Srpske, nikad  neće biti nikakav praznik u BiH!


  My picture!

Kategorije

Arhiva