Slavko Jovičić -

BiH - Doris Pak mlade iz BiH pozvala da izađu na ulice

Autor sjovicicslavuj | 23 Februar, 2011 | read_nums (647)

   

  Mirsada Lingo - 23.02.2011 

  SARAJEVO - Članica Evropskog parlamenta Doris Pak pozvala je juče u Sarajevu mlade ljude iz BiH da izađu na ulice i da tako domaće političare natjeraju da poboljšaju stanje u državi.

  Ovaj poziv osudili su predstavnici većine vodećih političkih partija u BiH ocijenivši gest Doris Pak nediplomatskim i opasnim, a kritikovali su ga i predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

  "U razgovoru s mladima i predstavnicima sektora obrazovanja pozvala sam mlade da izađu na ulice i da traže od bh. političara da učine nešto kako bi se teška situacija u BiH, po pitanju obrazovnog sistema, neformiranja vlasti, ekonomskih pitanja i svih drugih, konačno promijenila", rekla je Pakova te ocijenila da su mladi u BiH "još juče" trebali iskazati bunt.

  "Ni vi novinari niste ništa učinili da potaknete političare da nešto urade", dodala je Pakova, koja tokom trodnevnog boravka u BiH predvodi delegaciju Odbora za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta.

  Ocijenila je da su brojni problemi u bh. obrazovnom sistemu uzrokovani zbog etničkih podjela te poručila da se "ne može sve posmatrati trostrukim očima, bosanskim, srpskim, hrvatskim".

  "Morate političarima dati do znanja da politici nije mjesto svuda. Ovdje je sve nekako trostrano, trodjelno. Ta podjela na troje na nekom mjestu mora da se zaustavi", poručila je Pakova negodujući i što jedna mala zemlja kao što je BiH ima 13 ministarstava obrazovanja.

  "Tražite od političara da se to promijeni", dodala je Pakova, koja danas završava svoju trodnevnu posjetu BiH.

  -----------------------------------------------

  Adnan Bajrić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, smatra da je poziv Doris Pak o izlasku na ulice vještački, te naglasio da će studenti protestovati kad budu imali jasne zahtjeve prema resornim ministarstvima. Poručio je i da ti eventualni protesti neće biti politički obojeni.

  "Ne vjerujemo u prijateljstvo Doris Pak. Vjerujemo da je i ona jedan od kočničara napretka BiH, jer nam se iz Brisela i Vašingtona stavlja teret koji mi u BiH ne možemo nositi", kazao je Bajrić.

  ------------------------------------------------

  Amir Zukić, generalni sekretar SDA, tvrdi da poruke koje šalje Doris Pak nisu u skladu sa diplomatskom praksom.

   "Ona je dobro informirana ko u ovoj zemlji radi i nudi rješenja, a ko opstruira i zato su njene današnje izjave u Sarajevu diskutabilne", rekao je juče Zukić.

  --------------------------------------------

  Mišo Relota, glasnogovornik HDZ BiH, smatra da se problemi ne rješavaju pozivom koji je Doris Pak uputila mladima i upozorava da je to veoma opasna izjava.

  ------------------------------------------------

  Veso Vegar iz HDZ1990 rekao nam je da je zatečen izjavom evropske parlamentarke Doris Pak.

  "Svi problemi rješavaju se dogovorom. Na ulicama se ne rješavaju. Imali smo izbore i na osnovu izbornih rezultata formirat ćemo vlast. Izađu li ljudi na ulice, posebno mladi, onda to više nije demokratija i onda nam nisu potrebni izbori", ocijenio je Vegar.

  ------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u bh. parlamentu, ističe da svi oni koji misle dobro BiH znaju da ulica ništa ne može riješiti.

  "To je neprilična izjava i za svaku je osudu, a Doris Pak je valjda odlučila da uđe u istoriju kao osoba koja je srušila BiH", izjavio je Jovičić.

  --------------------------------------------------------

  Prijetnja sankcijama

  Doris Pak, članica Evropskog parlamenta, rekla je da su etnički razlozi posljedica što i nakon pet mjeseci nije formirana vlast u BiH.

  "Vi niste Belgija, sebi ne možete dopustiti taj luksuz. Belgija može da funkcionira i bez Vlade nekoliko mjeseci jer imaju kvalitetnu administraciju, a vi nemate", kazala je Pakova, optuživši novinare iz BiH da krivca za probleme uvijek traže u međunarodnoj zajednici.

  "Međunarodna zajednica nije bezgrešna i za ovih 21 godinu, koliko sam prisutna u događajima u vašoj zemlji, znam da smo mnogo puta pogriješili. Tebalo je da budemo čvršći, snažniji, direktniji. No, nije sva odgovornost na nama, BiH je demokratska zemlja i sami morate graditi ovu zemlju", poručila je Pakova.

  Ako se do marta ne formira vlast u BiH, najavila je da će zatražit da članice EU obustave ulaganja i sva sredstva koja u BiH dolaze preko IPA fondova.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva