Slavko Jovičić -

БиХ - Јовичић - реаговање / СРБИ НИКАДА НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ 1. МАРТ

Autor sjovicicslavuj | 25 Februar, 2011 | read_nums (572)
   
          САРАЈЕВО, 25. ФЕБРУАРА (СРНА) - Српски народ никада неће прихватити 1. март као дан независности БиХ, јер је то датум који је донио несрећу, ратна дешавања, хиљаде жртава и подјеле у БиХ, изјавио је данас Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић Славуј.

          ''Већ годинама разне званичне бошњачке институције и њихови представници, који сами себе сматрају 'власницима' БиХ, у сарадњи са, такође, бошњачким невладним сектором, покушавају да 1. март уврсте у државне празнике, иако је тај датум симбол несреће за Србе'', рекао је Јовичић.
          
          Он је подсјетио да је 1. марта 1992. године организован нелегалан, сепаратистички и сецесионистички референдум, чиме је БиХ издвојена из уставног и територијалног поретка СФРЈ.

          ''Док постоји посљедњи Србин у органима парламента БиХ, овај 'празник' не може и неће бити државни'', категоричан је Јовичић.

          Према његовим ријечима, Бошњаци се сваке године ''упиру'' да 1. марта направе празничну атмосферу у парламенту БиХ, јер је то за њих, одлуком ресорног федералног министарства, нерадни дан, док се из године у годину потврђује да све мање Хрвата присуствује свечаностима поводом 1. марта.

          ''Што се тиче нас Срба из Републике Српске /РС/, ми ћемо се 1. марта одазвати само обиљежвању дана Цивилне заштите РС. Нико од српских представника у институцијама БиХ неће присуствовати прослави такозваног дана независности БиХ, којег у Предсједништву Бих организују хрватски и бошњчки чланови Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић'', поручио је Јовичић.

          Он сматра да инсистирање Бошњака и дијела Хрвата у БиХ на "дану независности као државном празнику БиХ само призива зле духове прошлости и ствара још већи јаз међу народима у БиХ, јер је овај датум неприхватљив за српски народ и један је од најсуморнијих дана у историји БиХ''.

          ''Дакле, 1. март 1992. године био је датум када је без српског народа и без његовог учешћа на нелегалном и противуставном референдуму одлучено о проглашењу независности и отцјепљења БиХ од тадашње СФРЈ. Посљедице тога имали смо прилику да осјетимо и видимо кроз крвави ратни сукоб који се дешавао у БиХ'', констатовао је Јовичић.

          Он је упозорио да српски народ никада не може да заборави да се управо на тај дан, прије 19 година, испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, догодио први етнички мотивисани злочин, када су Муслимани убили српског свата Николу Гардовића, што је наговијестило почетак грађанског рата у БиХ.
          
          Убиство Николе Гардовића извршио је окорјели сарајевски криминалац Рамиз Делалић Ћело, а против њега је тек почетком 2006. године Кантонално тужилаштво отворило судски процес, који никада није окончан, јер је Делалић убијен 2008. године у Сарајеву.

          ''Првог мартовског дана 1992. године, сватови, окићени српским знамењима, покушали су да дођу до Старе православне цркве на Башчаршији, гдје је требало да буде обављено вјерско православно вјенчање. Српска застава засметала је Муслиманима. Покушај да је отму није им успио и онда су се одлучили на убиство, што нас је увело у четверогодишњу крваву ратну катаклизму'', подсјетио је Јовичић.

          Он је закључио да због свих ових разлога ''1. март, што се тиче Срба из РС, никад неће бити никакав празник у БиХ''. 

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva