Slavko Jovičić -

U "boljitku" strahuju od gubitka

Autor sjovicicslavuj | 23 Februar, 2011 | read_nums (687)

  Autor: Biljana Gagula   
  utorak, 22 februar 2011

  Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, još uvijek se tvrdoglavo drži svog stava i ne želi da se vlast u BiH konstituiše u skladu sa Ustavom i moralnim načelima, jer bi u tom slučaju neke od stranaka potpisnica SDP-ove platforme bile samo kolateralna šteta višemjesečnih pregovora i njegovih ishitrenih poteza. Dobro upućeni kažu da smetnju predstavljaju NS Radom za boljitak i HSP, koje su ponovo zavezale zastave s bošnjačkim blokom i nasuprot druga dva bloka, srpskog i hrvatskog, onemogućavaju konstituisanje vlasti u BiH.

  ---------------------------------------------------------------

  Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NS Radom za boljitak, smatra da blok od četiri stranke iz FBiH koje su potpisale zajedničku platformu treba da dogovore konstituisanje vlasti sa strankama iz RS.

  - Vlast se ne može do kraja formirati prije nego što se oformi Dom naroda parlamenta BiH. Moguće je da Lagumdžija postigne dogovor s dvije HDZ i SNSD, a da mi i HSP ispadnemo iz igre. Moguće je da se izigra platforma koja je potpisana - rekao je Lijanović i dodao da je prošla dva mandata bio u opoziciji i na nivoima FBiH i BiH, te da mu ni ovog puta neće biti teško da bude opozicija ukoliko se ne uvaže privredne reforme koje zagovara već četiri godine, a to je uvođenje diferencirane stope PDV i zaštita domaće proizvodnje, što zagovara Vlada RS, ali i on od kada se bavi politikom.

  --------------------------------------------------------

  Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH, smatra da je najveća odgovornost na SDP BiH, koja je sa svojom političkom platformom, koja je ambiciozno postavljena, očigledno dobila jednu vrstu političkog ofsajda.

  - Hoće li ona nastaviti da se kreće ka dubljim ofsajdima ili će se vratiti na uobičajena pravila političke igre koja su u duhu BiH vidjećemo narednih dana - rekao je Radončić i dodao da je SDA izgubila svoj politički identitet narodne stranke i postala stranka koja sada sitnim mešetarenjem podilazi SDP i ponaša se apsolutno neprincipijelno.

  Radončić smatra da je SDA apsolutni gubitnik, koji na svaki način želi da ostane u vlasti, a da to samo po sebi govori da uloga SDA ne može i neće biti konstruktivna. Predsjednik SBB ističe da uloga njihove stranke nije potcijenjena jer u svakom trenutku, ako se odluče za takav potez, sa SNSD, SDS i dvije HDZ mogu napraviti državnu vlast.

  Ipak, Radončić kaže da to neće raditi jer očekuju da pobjednik iz FBiH bude taj koji će participirati u vlasti i znati da napravi vlast.

  Radončić smatra da je Milorad Dodik u pravu kada ne želi da pravi vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata.

  - Mi nismo ti koji gore od želje da uđemo u vlast. Naprotiv, blago smo nezainteresovani. Očekujemo da će SDP naći kompromis sa SNSD i HDZ i da u tom trokutu treba tražiti rješenje za vlast - rekao je Radončić.

  ----------------------------------------------------

  Aleksandra Pandurević, poslanik SDS u parlamentu BiH, smatra da je problem mnogo veći od etiketiranja pojedinaca, a odnosi se na neriješeno pitanje Hrvata u FBiH, a da je problem definisan na relaciji SDP - HDZ.

  - Kako su obje ove partije obećavale građanima bolji život, a svakog dana tonemo u sve dublju ekonomsku krizu, mi iz SDS smatramo da oni zaista treba da pokažu odgovornost prema biračima, da sjednu i nađu rješenja, jer ova zemlja počiva na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Volja sva tri konstitutivna naroda mora biti ispoštovana - naglasila je Pandurevićeva i dodala da treba naglasiti da SDP, ali i ostale stranke, imaju odgovornost ne samo prema svojim biračima, jer je više od tri i po miliona građana BiH postalo talac tih odnosa. Ona naglašava da oni zbog ekonomskog statusa građana moraju da se dogovore i pokažu odgovornost, te podsjeća na izborni status SDP "Za čovjeka" i kaže da BiH nije država po mjeri čovjeka, jer je narod gladan.

  ----------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, kaže da Lagumdžija ruši Ustav BiH, jer ne dozvoljava legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda, koji su potvrđeni voljom Hrvata glasača u dvije HDZ, da učestvuju u formiranju vlasti.

  - Sve ključeve vlasti u BiH drži Lagumdžija. Neka pusti legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda da predlože svoje kandidate i vlast će sutra biti formirana - rekao je Jovičić i dodao da Lagumdžijina priča da ovdje prvo treba stvarati građansku državu, pa onda nacionalnu propada, jer se i Evropa vraća nacijama.

  -------------------------------------------------

  SALKIĆ SDA nije podanička u odnosu na SDP

  Ramiz Salkić, potpredsjednik NSRS i visoki funkcioner SDA, kaže da su potpisnice sporazuma formirale vlast u pet kantona FBiH, da je bilo problema, ali da je uvijek tako kada se formira vlast.

  - Ne vjerujem da bi moglo doći do takvog obrta situacije da SDA bude kolateralna šteta, jer smo dovoljno jaki da možemo procijeniti u određenoj situaciji koje poteze treba da povučemo. SDA je državotvorna stranka, koja je imala presudnu ulogu u očuvanju BiH. SDA je bila oslonac i nekima koji je danas kritikuju za njihov ekonomski i svaki drugi razvoj, jer je stvorila ambijent da ti ljudi postanu gazde - rekao je Salkić i dodao da SDA nije podanička stranka u odnosu na SDP, da se nikada neće tako ponašati ni prema jednoj stranci, a pogotovo ne prema SDP, kojoj je prepustila inicijativu za formiranje vlasti zbog izbornih rezultata i koja to pred narodom treba opravdati.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva