Slavko Jovičić -

Niko ne polaže račune

Autor sjovicicslavuj | 20 Februar, 2011 | read_nums (646)

  Autor: Dobrila Majstorović   
  nedjelja, 20 februar 2011 

  Sektori odbrane i bezbjednosti BiH mjesecima su bez parlamentarnog nadzora, a odugovlačenje procesa formiranja vlasti idealno je za raznorazne zloupotrebe u ovim, veoma osjetljivim oblastima.

  Ovo je "Fokusu" rekao član parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u prošlom sazivu Slavko Jovičić, i naglasio da je i u normalnim okolnostima teško nadzirati oblast kakva je bezbjednost, jer se u tom segmentu ne može praviti jednomjesečni, polugodišnji ili čak i godišnji plan rada, zbog činjenice da uvijek postoji faktor iznenađenja i neočekivanih događaja.

  - Situacija je prilično čudna i ubijeđen sam da su ovaj bezvazdušni prostor već iskoristili oni kojima zloupotrebe i raznorazne mahinacije nisu stran pojam. Nove vlasti nema ni na vidiku, stara je još tu, niko nikog ne kontroliše, niko nikom ne polaže račune, a najviše ispaštaju sami građani - rekao je Jovičić. On je podsjetio da ni daleko uređenije i stabilnije zemlje sebi ne bi mogle da dopuste taj luksuz da mjesecima niko ne kontroliše ključne oblasti, kakve su unutrašnja i vojna bezbjednost, a o obavještajnom radu da se i ne govori.

  ----------------------------------------------------------------

  Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH u starom sazivu Mirko Okolić, upozorio je da vakuum prostor u BiH pojedinci i te kako dobro koriste, što se najbolje može vidjeti na terenu.

  - Krađa oružja i municije iz kasarne u Busovači i ometanje procesa prodaje aviona MIG 29 samo su neki od primjera zloupotrebe činjenice da nad sektorom odbrane već neko vrijeme nema kvalitetnog nadzora, pa su pojedinci u resornom Ministarstvu odbrane BiH uzeli sebi za pravo da rade po svom nahođenju - dodao je Okolić. Prema njegovim riječima, Ministarstvo odbrane BiH nije jedino koje se u ovom postizbornom periodu iščekivanja novih vlasti ponaša više nego čudno i potpuno drugačije u odnosu na prethodni period. Slična stvar se dešava i u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, što se najbolje može vidjeti po ministru Svenu Alkalaju, koji bukvalno ne izlazi iz aviona niti slijeće u Sarajevo. Alkalaj i njegovi saradnici putuju svijetom bez cilja i plana, kako bi, smatra Okolić, potrošili i ono malo novca koji je ostao u budžetu. On je istakao da problemi postoje i u Ministarstvu bezbjednosti.

  - Neću sada da tvrdim da su parlamentarne komisije bile neprikosnovene i da je njihova riječ bila posljednja, ali posve je drugačija situacija kada ti subjekti znaju da postoji neko nad njima, kome će oni kad-tad morati da polože račune i da objasne neke postupke. Sad su bukvalno kao pušteni s lanca, mogu da rade šta im je volja, a da ih danas-sutra niko ne pita za objašnjenje zbog čega je nešto urađeno, a nešto nije. Zato mislim da je za BiH i njene građane najbolje da se što prije dođe do vlasti - rekao je Okolić.

  -------------------------------------------------------

  S njegovim mišljenjem slaže se i predsjedavajući Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost BiH u prošlom sazivu Branko Zrno, koji je rekao da su, bez obzira na određene ograničavajuće faktore, komisije uradile dobar posao u prethodnom periodu, te da su pravovremeno reagovale na sve važnije događaje, koji su se na bilo koji način ticali BiH i njenog bezbjednosnog sistema.

  - Da ništa drugo od nadležnih u pojedinim službama, kakva je OBA, zatim Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbjednosti BiH tražili smo podatke i odgovore na pitanja zašto se nešto desilo ili zbog čega je propuštena prilika da se u datom trenutku reaguje drugačije. Činjenica je da sada, bez obje komisije, službenici u pomenutim institucijama vjerovatno lakše dišu i nadaju se da neke stvari mogu da urade i na drugačiji način - rekao je Zrno.

  ----------------------------------------------------

  Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić, s druge strane, skeptičan je po pitanju djelotvornosti parlamentarnih komisija jer, po njemu, sistem kakav je OBA, premrežan kadrovima s debelim ratnim dosjeima i vezama sa sumnjivim pojedincima i organizacijama iz miljea bliskog međunarodnom terorizmu, teško je staviti pod bilo kakvu kontrolu.

  - Vrijeme tranzicije najpogodnije je za veliki raspon raznih oblika zloupotreba bezbjednosno-obavještajnih službi, jer ne samo da ne funkcionišu instrumenti nadzora, nego postoji i vakuum prostor u području institucija, koje su direktno nadređene ovim službama u BiH. Dakle, stvarno postoji opasnost da bi moglo doći do niza zloupotreba tim više što postoje indikacije kako u tranzicionom periodu obavještajno-bezbjednosne službe očigledno servisiraju i razne kriminalne grupacije ali i razne političke grupacije povezane s organizovanim kriminalnim podzemljem - rekao je Margetić.

  -----------------------------------------------------------------

  Islamska revolucija ne brine BiH

  Slavku Jovičiću potpuno je nevjerovatan odnos nadležnih organa BiH prema narastajućoj krizi u arapskom svijetu, koja je počela nemirima u Tunisu, nastavljena svrgavanjem režima Hosnija Mubaraka u Egiptu i rasplamsana u Alžiru, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama. Prema njegovim riječima, čak je i Švedska, koja je geografski najudaljenija od kriznih žarišta na Bliskom istoku i sjeveru Afrike zabrinuta za sopstvenu bezbjednost, a BiH koja je od sedamdesetih godina prošlog vijeka utočište islamskim ekstremistima uopšte ne brine o tome hoće li se talas sličnih nemira prenijeti i na njenu teritoriju.

  Jovičić je podsjetio da u BiH, prema podacima OBA, postoji najmanje tri hiljade potencijalnih terorista, takozvanih spavača, koji čekaju instrukcije za dalje djelovanje. Isto tako, gotovo svakodnevno s brojnih islamističkih internet portala dolaze poruke ohrabrenja Egipćana, Tunižana i drugih, uz podsjećanje da je džihad obaveza svih muslimana.

  - Ko to danas gleda i provjerava, ko analizira te poruke i traži njihovo skriveno značenje, ko zna šta se dešava na terenu u zabitima širom BiH, koja su odavno pretvorena u jaka uporišta radikalnih islamista - zapitao je Jovičić.

   ------------------------------------------------------

  Pregledana zgrada Predsjedništva BiH

  Pripadnici policijskih snaga nakog detaljnog kontradiverzionog pregleda prostorija zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu nisu pronašli ništa što bi zavređivalo pažnju sa aspekta bezbjednosti, izjavio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Himzo Selimović.

  Selimović je pojasnio da je sve aktivnosti proveo zajednički tim kojeg su činili pripadnici SIPA, Granične policije, Federalne uprave policije, MUP Kantona Sarajevo, OBA, a uključeni su i stručnjaci građevinske i elektrostruke. Najavljujući ranije ovu aktivnost Selimović je rekao da će kontradiverzioni pregled biti obavljen od podruma do potkrovlja i u svim segmentima bezbjednosti. Cilj detaljnog pregleda jeste osiguranje potpune bezbjednosti zgrade Predsjedništva BiH, kao i bezbjednosti oko zgrade i na parkingu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva