Slavko Jovičić -

Bez vlasti čak 138 dana!

Autor sjovicicslavuj | 18 Februar, 2011 | read_nums (612)

  BiH se približava zemljama rekorderima po neformiranju zajedničkih institucija.

  Jovičić: Ako Lagumdžija ne popusti, bezvlašće još mesecima

   

  BOSNA i Hercegovina, koja na vlast čeka već 138 dana, polako se približava zemljama, svetskim rekorderima po dugotrajnosti procesa formiranja institucija!

  Pošto političkog dogovora o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti još nema ni na pomolu, iako su opšti izbori održani 3. oktobra prošle godine, na vlast bi se moglo čekati još nekoliko meseci, čime bi zemlja krenula putem Belgije, koja je oborila svetski rekord nemogućnosti formiranja vlasti - 250 dana!

  Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da ovakvo stanje može da potraje još mesecima, ukoliko lider SDP Zlatko Lagumdžija bude i dalje uporno branio svoje „neustavne i unitarističke stavove“.

  - Lagumdžija blokira vlast. Reč je o njegovoj sujeti i želji da, mimo ustavnog principa, postavi svoje ljude na ključne pozicije u Savetu ministara BiH. Njemu je vlast očigledno na prvom mestu, a za interese građana očito nema sluha - rekao je Jovičić.

  SDP se zalaže da na mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministra inostranih poslova dođe njihov čovek, što je za SNSD i HDZ BiH, vodeće srpske i hrvatske partije, neprihvatljivo.

  Drugi, ništa manji problem, pri formiranju vlasti u zemlji je nemogućnost dogovora Bošnjaka i Hrvata o raspodeli vlasti u Federaciji BiH.

  Jovičić kaže da svi problemi kad se govori o formiranju vlasti stanuju u FBiH.

  - Srpska je spremna da vlast formiramo odmah, ali mora se poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda - poručio je Jovičić.

  Savet ministara BiH je trenutno u tehničkom mandatu, vladajuća većina u parlamentu BiH nije još uspostavljena. Analitičari takođe upozoravaju da su ustavne odredbe nedorečene i da ovakvo stanje može dugo da traje, a da bi u najgorem slučaju mogli da budu održani čak i vanredni izbori.

   IRAK DRŽAO REKORD SVETSKI rekord nemogućnosti uspostavljanja vlasti do skora je držao Irak, čije su vođe 2010. godine tek posle 249 dana uspele da postignu sporazum o formiranju vlade. Što se Belgije tiče, iako je prošlo više od osam meseci od parlamentarnih izbora, dogovora nema ni na vidiku, uprkos raznim vidovima protesta.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Bez-vlasti-cak-138-dana


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva