Slavko Jovičić -

Obezbjeđenje puno rupa

Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2011 | read_nums (570)

  Autor: Dobrila Majstorović   
  subota, 12 februar 2011

  Zbog propusta koji se godinama gomilaju i ne rješavaju Predsjedništvo BiH zaključilo je da je bezbjednost u objektu u kojem stoluje kolektivni šef zemlje krajnje zabrinjavajuća.

  Ovo je u petak izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, istakavši da je upravo zbog toga od nadležnih službi zatražen detaljan pregled kompletnog objekta, uključujući i prostor koji ne koristi Predsjedništvo. Osim pregleda, rekao je Radmanović, sljedeći korak je hitno rješavanje sistema zaštite unutar objekta i van njega.

  - To podrazumijeva sve tehničke detalje koje mnoge institucije imaju, ali ne i Predsjedništvo BiH, kao što su protivpožarni aparati i zaštita, te rješenje parking-prostora - izjavio je Radmanović nakon sjednice Predsjedništva.

  Radmanović je naveo da je dio prostorija Predsjedništva BiH već pregledan, a da će 19. februara biti obavljen kompletan kontradiverzioni pregled cijelog objekta. Sekretarijat Predsjedništva BiH zadužen je da sve ovo stavi u program, koji će biti gotov za 30 dana.

  - Predsjedništvo BiH traži da sve institucije koje su zadužene za ovaj posao sačine kompletan elaborat kako bi bezbjednost objekta u kojem se nalazi bio na zadovoljavajućem nivou - naglasio je Radmanović.

  Radmanović je naveo da je Predsjedništvo BiH donijelo i zaključak da se postupi po odluci Savjeta ministara BiH u kojoj se jasno kaže da institucije BiH u unutrašnjoj zaštiti treba da koriste službu institucija BiH, te da trenutno unutrašnjost zgrade obezbjeđuje služba FBiH.

  - Smatramo da će ove mjere dovesti na potreban nivo bezbjednost i korištenje prostora unutar objekta u kojem se nalazi Predsjedništvo BiH - istakao je Radmanović.

  -------------------------------------------------------

  Nešto ranije, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Uroš Pena, najavio je da će pripadnici ove službe obaviti kontradiverzionu zaštitu i pregledati sve instalacije, u prvom redu telekomunikacione i elektro, kako bi zgrada bila u potpunosti čista.

  - Očekujemo da će Predsjedništvo uspostaviti obezbjeđenje zgrade u kojoj boravi, a pošto je tu smješteno još institucija morala bi biti formirana zajednička komisija kojoj ćemo mi predati svoje nalaze nakon kontrole - izjavio je Pena.  Ovih dana pojedini mediji objavili su detaljan pregled svih slabih tačaka zgrade Predsjedništva BiH, koja je, bukvalno, sa svih strana idealna meta za terorističke napade. Svečani ulaz u zgradu Predsjedništva BiH s Titove ulice ničim nije zaštićen, pa je pogodan za različite vidove napada na osobe koje ga koriste, navedeno je u izvještaju o bezbjednosti zgrade. Agencija za istrage i zaštitu BiH nema link vezu sa službom unutrašnjeg obezbjeđenja. Ne postoje ni minimalni zaštitni mehanizmi poput, recimo, betonskih prepreka. Fizička zaštita, za koju su zaduženi pripadnici SIPA, pišu federalni mediji, nije dovoljna da spriječi eventualne napade na zgradu i osobe koje u njoj borave. Zgrada čak nema ni protivpožarne uređaje. Istini za volju, obavještajne agencije u proteklom periodu nisu došle do informacija o bilo kakvim pripremama napada na zgradu Predsjedništva, ali nadležni u OBA BiH ne isključuju ni tu mogućnost, s obzirom na ekonomske i političke prilike u BiH.

  ---------------------------------------------------------------

  S njihovim mišljenjem slaže se i poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlametna BiH Slavko Jovičić, koji se svojevremeno, kao službenik državne bezbjednosti, bavio upravo pitanjima obezbjeđenja objekata i ličnosti.

  - Svi srpski predstavnici na privremenom radu u Sarajevu treba da budu svjesni činjenice da su gotovo svakodnevno izloženi rizicima od eventualnih napada. Bezbjednost nije apsolutna kategorija, ali sasvim sigurno nije ni avantura i toga bi trebalo da budu svjesni oni koji brinu o bezbjednosti izabranih predstavnika vlasti. U ovom trenutku jasno je da i SIPA i OBA čine sve što je u njihovoj moći da obezbijede sve važne tačke i ličnosti, ali uvijek treba imati na umu i faktor iznenađenja - dodao je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, sadašnji sistem obezbjeđenja zgrade Predsjedništva BiH jednostavno se mora unaprijediti, ukoliko se misli dobro ovoj instituciji. To se ne odnosi samo na tehnička sredstva, koja evidentno nisu na zadovoljavajućem nivou, već i na nezaobilazni ljudski faktor.

  - Moramo imati profesionalce koji će biti u potpunosti posvećeni obezbjeđenju izabranih zvaničnika. Ne smije se dešavati da jedno lice prijepodne obezbjeđuje zgradu Predsjedništva, a popodne ide da čuva Hidrometeorološki zavod.

  Ne umanjujem značaj nijedne ustanove, ali mora se znati šta ko radi u ovoj zemlji - dodao je Jovičić i naglasio da nadležni organi nikada ne smiju smetnuti s uma činjenicu da je BiH i danas sigurno utočište za nekoliko desetina radikalnih islamista i stranih spavača, čije buđenje ne smiju čekati nespremni.

  --------------------------------------------------

  Iseliti podstanare iz zgrade

  Nebojša Radmanović je istakao da je Predsjedništvo BiH ponovo donijelo zaključke koje je donosilo više puta u proteklih 10 godina, da se prostor, odnosno sprat na kojem se nalazi Predsjedništvo BiH, obezbijedi samo za ovu instituciju, a da drugi korisnici, poput predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, taj prostor napuste odmah.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva