Slavko Jovičić -

Turistu plaši SNSD

Autor sjovicicslavuj | 11 Februar, 2011 | read_nums (757)
   
  Autor: Dobrila Majstorović   
  srijeda, 09 februar 2011

  Ko će naslijediti Svena Alkalaja u užarenoj fotelji ministra spoljnih poslova BiH jedno je od najčešće postavljanih pitanja u postizbornom periodu. Sam Alkalaj, koji je prema ocjeni zvaničnika Republike Srpske diplomatiju BiH srozao do samog dna, ovih dana bukvalno je zavapio da politički lideri u budućoj raspodjeli vlasti na nivou BiH nikako ne dopuste da Ministarstvo spoljnih poslova BiH pripadne SNSD.

  Kao razlog Alkalaj je naveo navodnu namjeru SNSD da formira paralelnu diplomatiju, a svojim šefovima i nalogodavcima pohvalio se da je u prethodnom periodu upravo on tome stao u kraj.

  Isto tako, kao plus Alkalaj je sebi pripisao i status nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN, koji je BiH dobila prošle godine.

  IZ SNSD, kao što se moglo i očekivati, žestoko su reagovali na navode Svena Alkalaja, označivši ga kao običnog turistu, koji je za svog četvogorodišnjeg mandata proputovao planetu uzduž i poprijeko, a sve o trošku poreskih obveznika RS i FBiH.

  ----------------------------------------------------------- 

  - U svemu što je BiH uspjela na međunarodnom planu nema nikakve zasluge Alkalaja, jer on i njegovo ministarstvo, u kojem vlada opšti haos, jednostavno nisu mogli da doprinesu tome - poručio je generalni sekretar SNSD, Rajko Vasić.

   --------------------------------------------------------------

  Mišljenje je to i poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavka Jovičića, koji je "Fokusu" kazao da u potpunosti razumije Alkalajev strah da neko od kadrova SNSD dođe na njegovo mjesto u Ministarstvu.

  - SNSD ima kvalitetne kadrove za svaku od pojedinačnih funkcija, ali svjesni smo činjenice da će i najboljima među nama trebati cijela vječnost da popravimo ono što je Sven Alkalaj pokvario tokom protekle četiri godine. Siguran sam da će novi ministar spoljnih poslova, ma ko on bio, potrošiti cijeli mandat na popravljanju imidža BiH, jer Alkalaj nije uradio ništa po tom pitanju, već je, naprotiv, donio ogromnu finansijsku, političku i svaku drugu štetu ovoj zemlji - zaključio je Jovičić.

  On nije mogao da odgovori ko su mogući Alkalajevi nasljednici na mjestu šefa diplomatije BiH, jer se još ne zna kome će ovo ministarstvo uopšte i pripasti. Jovičić nije želio da se upušta u medijske priče da će se dosadašnja Alkalajeva zamjenica, Ana Trišić-Babić, iz svog kabineta preseliti u ministarski.

   ---------------------------------------------------------------

  Osim nje, kao potencijali ministar spoljnih poslova u posljednje vrijeme sve češće se pominjalo i ime lidera SDS, Mladena Bosića. Poznato je da Bosić ima bogato diplomatsko iskustvo, koje je stekao radeći u Ministarstvu spoljnih poslova BiH i kasnije kao ambasador BiH u Sloveniji. Njegovi najbliži saradnici čak i priželjkuju da Bosić preuzme MSP BiH, ali on sam, sudeći po svemu, o tome još ne razmišlja.

  Bosić je za naš list kratko rekao samo to da se za sada jedino i pouzdano zna da će Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici u zajedničkim organima BiH, tražiti da Ministarstvo spoljnih poslova BiH u naredne četiri godine vodi Srbin. Hoće li to biti kadar SNSD ili SDS, još je neizvjesno. On je takođe kazao da još nije bilo razgovora o tome koja bi stranka trebalo da ponudi ministra spoljnih poslova BiH, ali da je u zajedničkoj platformi o usaglašenom djelovanju u zajedničkim organima BiH, koju su potpisali SDS i SNSD, definisao da to mjesto pripadne predstavniku srpskog naroda.

  - Neozbiljno je da se govori o kadrovskim rješenjima u periodu kada se još ni izbliza ne zna sastav budućeg Savjeta ministara BiH - kratko je rekao Bosić. Na konkretno pitanje da li bi on lično želio da bude novi ministar spoljnih poslova BiH, Bosić je ponovio da je još rano pričati o bilo kakvim personalnim rješenjima.

  ---------------------------------------------------------- 

  Slobodan Šaraba, član Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u prethodnom sazivu Doma naroda parlamenta BiH, rekao je da je Alkalajev nerad ostavio veliki trag u diplomatiji BiH.

  - Kada na vodeću poziciju diplomatije dođe neko iz RS, smatram da će mu trebati više od polovine ministarskog mandata da vrati povjerenje u spoljnu politiku BiH i pokuša da sanira štete - kazao je Šaraba.

  ----------------------------------------------------

  RADOJIČIĆ Mora se napraviti red u diplomatiji

  Potpredsjednik SNSD i predsjednik NSRS, Igor Radojičić, rekao je da je u Ministarstvu spoljnih poslova BiH potreban neko ko će napraviti red u diplomatskoj mreži i ko će urediti da se spoljna politika, bar u domenu Ministarstva, vodi u interesu svih, odnosno različitih strana u BiH, a ne samo jedne strane. Time je, bar indirektno, Svenu Alkalaju stavljeno do znanja da on nije ta ličnost, iako bi on najradije i naredne četiri godine ostao na istoj adresi.

  ----------------------------------------------------

  Promjena dresa ako treba

  Da je Sven Alkalaj spreman na sve, samo da zadrži dobro plaćen posao, prepun privilegija, govore i, doduše nezvanične, informacije o tome da već uveliko razmišlja o promjeni političkog dresa. Budući da su Haris Silajdžić i Stranka za BiH žestoko poraženi na proteklim opštim izborima, Alkalaj je, tvrde naši izvori, ponudio svoje usluge SDP, nadajući se da će, u slučaju da njihov čovjek preuzme Savjet ministara  BiH, ogrebati za još jedan ministarski mandat, i to ni manje ni više nego u MSP BiH.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva