Slavko Jovičić -

Susret osuđen na propast!

Autor sjovicicslavuj | 9 Februar, 2011 | read_nums (545)

  BiH: Posle gotovo pet meseci od parlamentarnih izbora, u četvrtak u Sarajevu novi pokušaj formiranja vlasti. Nijedna partija nije dostavila predlog za formiranje većine

   Izetbegović, Komšić, Radmanović

  Izetbegović, Komšić, Radmanović

  BANJALUKA - BiH već gotovo pet meseci od održavanja opštih izbora nije dobila izvršnu i zakonodavnu vlast, a u centralama političkih partija za "Novosti" je ocenjeno da je i prestojeći sastanak predstavnika parlamentarnih partija u Sarajevu najverovatnije osuđen na propast.

  Dok u većini parlamentarnih partija navode da su pesimisti kada je reč o novoj rundi razgovor o vlasti, i da ne očekuju ništa konkretno i pozitivno, u ovom trenutku jedini koji tvrde da će zemlja, ipak, vlast dobiti do kraja februara su predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsedništva Bakir Izetbegović.

  ----------------------------------------------------------------------

  Za razliku od njih, privremeni predsedavajući parlamenta BiH Adnan Bašić, koji je zakazao novi sastanak, kaže, za "Novosti", da je situacija kada je reč o formiranju vlasti lošija nego ikada.

  - Zabrinut sam zbog činjenice da vodeće partije tvrdoglavo brane svoje stavove bez imalo spremnosti da pokušaju da se dogovore o većini. Zato se bojim da će i ovaj sastanak doživeti propast - ocenio je Bašić.

  Parlamentarne partije imale su rok da od 17. januara dostave potvrdu o formiranju većine u parlamentu BiH, ali to nijedna partija niti koalicija nije učinila.

  Bašić smatra da bi eventualni dogovor SNSD i SDP, najjačih partija u parlamentu BiH, mogao da značajno olakša proces formiranja parlamenta BiH i Saveta ministara.

  - Dodik i Lagumdžija su na potezu - kazao je Bašić.

  Zahtev SDP da njihov lider Zlatko Lagumdžija ili Hrvat iz ove partije dođe na čelo Saveta ministara je neprihvatljiv za SNSD i vodeće hrvatske partije HDZ BiH i HDZ 1990.

  --------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže, za "Novosti", da su SNSD i RS u procesu formiranja vlasti stabilizirajući faktor, za razliku od "Lagumdžijine tvrdoglavosti koja ruši ustavnu strukturu zemlje".

  - Na čelo Saveta ministara mora, po principu rotacije, da dođe legitimni hrvatski predstavnik, ako želimo da poštujemo Ustav. Sve suprotno vodi zemlju u destabilizaciju - rekao je Jovičić.

  ------------------------------------------------------------------

  Određenu dozu sumnje u novi sastanak ima i funkcioner HDZ BiH Mate Franjičević, koji je za "Novosti" naveo da, ipak, ima naznaka da bi stvari mogle da krenu u pozitivnom smeru.

  - Čini mi se da su one političke strukture koje su zagovarale formiranje vlasti u FBiH i na nivou BiH bez legitimnih hrvatskih predstavnika konačno shvatile da je to nemoguće - zaključio je Franjičević.

  -----------------------------------------------------------------------

  MAJKIĆ: GLAVNI PROBLEM U FEDERACIJI BiH

  POSLANIK SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić izjavila je u sredu da još ne postoji kvalitetna inicijativa koja bi bila usmerena ka formiranju vlasti na nivou BiH.

  - Sastanku u Sarajevu prisustvovaće neko od poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija još je čvrsto pri stavu da njegova partija treba konstituisati vlast, a interesuje me kako će to uraditi u Federaciji BiH? - kaže Majkićeva.

  Ona je naglasila da od predstavnika RS ne zavisi ništa i da se čeka dogovor federalnih partnera.

  ------------------------------------------------------

  PREDSEDNIK SKUPŠTINE IGOR RADOJIČIĆ

  NEĆE BITI NAMETANjA REŠENjA

  PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da ne veruje da bi se Nemačka sada upustila u kreiranje ili nametanja rešenja u BiH, i smatra da će se nakon predstojećeg, trećeg kruga razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel sa političkim partijama iz Srpske i FBiH, znati da li će uopšte ovaj proces biti nastavljen.

  - Videćemo nakon ove, treće runde razgovora, da li postoji prilika da se bilo šta uopšte stavi na papir ili predloži. U nametanje ne verujem. Ako bi neko tako nešto pokušao, a ne znam ko bi to mogao biti, Srpska ima legitimno pravo da brani svoj interes - rekao je Radojičić.

  Radojičić, koji je i potpredsednik SNSD, kaže da u ovom momentu u Berlinu ne postoji ništa u pisanom obliku i da se ne bi upuštao u predviđanja da li će se ubuduće nešto pojaviti. On je ocenio da ciklus razgovora do sada deluje vrlo informativno i konsultativno, bez preciziranja ikakvih predloga.

  On je podsetio da je do sada bilo više ovakvih pokušaja, od aprilskog paketa pa do Butmira, koji nisu dali nikakav rezultat, jer nisu odgovarali Srpskoj, ali i nekim drugim subjektima u BiH, zbog čega ne veruje da bi se Nemačka sada upuštala u kreiranja nečega što bi neko trebalo da nametne.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Susret-osudjen-na-propast


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva