Slavko Jovičić -

Nakon inicijative na sesiji "Kruga 99": Izetbegovićev jeftini populizam

Autor sjovicicslavuj | 8 Februar, 2011 | read_nums (579)

                                                   

   Neka Izetbegović za neformiranje vlasti pita Sulejmana Tihića, kaže Bašić

  F. VELE 08/02/2011 
  image

  Inicijativa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i najviših organa SDA Bakira Izetbegovića izrečena na "Krugu 99" da se poslanicima Državnog parlamenta blokiraju plaće kako bi bili uvjetovani da što prije formiraju vlasti, bez sumnje će ući u anale političke demagogije i jeftinog populizma u nas.

  To, svakako, nije lako!

  Politička površnost

  Ima tu i nevjerovatne političke kratkovidnosti i beskrajne površnosti, koja može imati ozbiljne posljedice po cijelu zemlju i Bošnjake koje on, tobože, predstavlja. Ali, i značajna doza političke licemjernosti, jer Izetbegović mlađi nije tražio obustavu plaća kada je i sam bio državni poslanik!
   
  Da Izetbegovićev "recept" za izlaz iz krize može izazvati samo dodatnu smutnju i otvoriti prostor za još ozbiljnije blokade institucija države, slažu se i akteri političkog života u BiH. Prije svega naši državni parlamentarci.

  -------------------------------------------------------------------

  Tako privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adnan Bašić konstatira da je Izetbegovićeva inicijativa jedan "vrlo ružan gest". Napominje da su lideri vodećih bh. stranaka ti koji moraju dogovoriti vlast. Iznenađen je, jer je vjerovao da je Izetbegović zajedno s funkcijom preuzeo makar malo odgovornosti za ono što govori i radi.

  - Naši poslanici žele da rade, jer su preuzeli mandate i položili zakletvu. Ali, našli smo se u pat-poziciji, jer ne možemo raditi svoj posao. Nisu državni poslanici krivi što Državni parlament ne funkcionira! Izetbegović za to treba pitati svog predsjednika Sulejmana Tihića, čija stranka, uz SDP, ima najviše poslanika. Zašto jednom ne završe svoje dogovore i puste Parlament BiH da funkcionira, a onda eventualno kritiziraju parlamentarce što ne rade? Ne možete, recimo, kritizirati nekoga ko je prvi put u životu dobio mandat, čeka da počne raditi, a ne može dobiti priliku za to. A sada je Parlament BiH kriv za sve - govori Bašić za "Avaz". 

  --------------------------------------------------------------

  Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) Jerko Ivanković Lijanović ističe da nije siguran da bi inicijativa Bakira Izetbegovića dala efekte. Prije svega zbog čvrstog stava onih koji blokiraju proces formiranja vlasti, odnosno dva HDZ-a u FBiH i SNSD-a i SDS-a na nivou države. 

  - Očito je njihova opstrukcija takva da nisu plaće te koje bi pokrenule zastupnike da urade nešto suprotno odlukama svojih lidera - tvrdi Ivanković Lijanović.

  ------------------------------------------------------

  Nadalje, i zastupnica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović slaže se da obustava plaća parlamentarcima ne može ubrzati formiranje vlasti. Prema njoj, trebalo bi precizirati zakonska rješenja tako da se zna koje se mjere mogu poduzeti u slučaju neformiranja vlasti i eventualnih blokada, jer je to pitanje još nedorečeno.

  -----------------------------------------------------------------
  Sredstva prisile

  Mirza Kušljugić iz SPD-a vjeruje da bi Izetbegovićeva inicijativa "psihološki dobro djelovala ako bi ubrzala formiranje vlasti".

  - Mislim da je gest uredu, ali ne znam da li bi ubrzao formiranje vlasti. Takvu odluku treba donijeti Državni parlament, koji se treba sastati. Da bi se sastao, mora se izabrati rukovodstvo, a da bi se izabralo rukovodstvo, treba izabrati parlamentarne većine - pojašnjava Kušljugić.

   --------------------------------------------

  Također, i HDZ-ovac Mate Franjičević doživio je Izetbegovićevu izjavu kao demagogiju.

  - To bi moglo biti rješenje koje bi bilo nametnuto pod prisilom ove ili one vrste. Vjerujem da smo svi svjesni da od prisilnih rješenja nema mnogo koristi. Osim toga, ako smo izabrani po listi ove ili one stranke, imamo i nekakvu moralnu obvezu da slijedimo ono što zahtijeva ta opcija, jer smo na račun toga izabrani. Birači su i birali taj program i tu opciju - rekao je Franjičević.
               ----------------------------------------------------------

  Jovičić: Mi nismo remetilački faktor

  Prema Slavku Jovičiću Slavuju, Izetbegovićev stav da parlamentarci ne bi trebali primati plaće do formiranja vlasti jeste "potpuna demagogija".

  - Kakve plate? Pa, može neko sjediti u klupama umjesto mene, ali šta će uraditi? Nismo mi remetilački faktor. Neka se uvaži realnost BiH i vlast je, garantiram, formirana za pet dana. Upravo Izetbegović i njegova SDA drže u rukama ključeve za formiranje vlasti. Te ključeve nemaju srpski političari, niti ih drži opozicija iz FBiH. Neka Zlatko Lagumdžija prestane biti isključiv i shvati da se Ustav BiH bazira na konstitutivnost i ravnopravnosti tri naroda te da brojnost jednog naroda ne igra nikakvu ulogu.

  Ako ništa nije valjalo u komunizmu, valjala je rotacija. Ako je Hamdija Pozderac bio predsjednik Skupštine, Branko Mikulić bio je predsjednik Saveza komunista, a Milanko Renovica predsjednik Republičkog izvršnog vijeća - kaže Jovičić.

  -----------------------------------------------------------------------

  Šta je Tihić naredio zastupniku iz SDA

  Koliko su zastupnici u parlamentarnim klupama, ustvari, samo lutke na koncu svojih stranačkih šefova, pokazuje i događaj kojem je svjedočio poznati novinar i komentator Vlastimir Mijović, što dodatno potvrđuje apsurdnost Izetbegovićevog zahtjeva.

  - Tokom našeg razgovora u njegovom stranačkom kabinetu, Sulejmana Tihića neko je telefonom zamolio da sa zasjedanja Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, koje je upravo održavano, skine jednu važnu tačku dnevnog reda. Tihić je odmah pozvao predsjedavajućeg tog doma, čovjeka iz svoje stranke, i sutradan sam u novinama vidio da je ona stvarno izbrisana iz dnevnog reda. Nije, dakle, teško zaključiti ko su stvarni politički režiseri, a ko puki glumci koji u parlamentarnim klupama samo provode naloge svojih partijskih šefova - kaže kolega Mijović.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva