Slavko Jovičić -

Obavještajna ofanziva

Autor sjovicicslavuj | 28 Januar, 2011 | read_nums (465)

  Autor: Dobrila Majstorović   
  petak, 28 januar 2011

  Kako je do juče potpuni anonimus na političkoj sceni bukvalno preko noći isplivao u prvi plan i preuzeo kormilo Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, trebalo bi pitati lidere SDA i SDP, koji su Muju Hadžiomerovića s razlogom poslali u Banju Luku.

  Ovo je "Fokusu" rekao poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, naglasivši da je Hadžiomerovićeva kandidatura, sasvim sigurno, dogovorena u Sarajevu, jer je riječ o čovjeku iz obavještajnog miljea, a takav kadar u institucijama RS zlata vrijedi i SDA i SDP.

  - Hadžiomerovića je Sulejman Tihić, bukvalno, izvukao ispod kreveta i poslao ga s jasnim i preciznim uputama u Banju Luku. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da AID, u stvari, nikada i nije prestao s radom, te da njegovi kadrovi i danas zauzimaju veoma važne pozicije na svim nivoima vlasti u BiH, a sada i u RS - pojasnio je Jovičić.

  Izvor "Fokusa", blizak obavještajnim krugovima BiH, kazao nam je da je Mujo Hadžiomerović svojevremeno bio službenik AID, te da je u nekoliko navrata išao na navodna studijska putovanja u Egipat i Saudijsku Arabiju, gdje je, u stvari, prošao kroz nekoliko vidova obuke.

  Zato i ne čudi, tvrdi naš sagovornik, da se Hadžiomerović našao među članovima grupe za bezbjednost u Odboru za odbranu i bezbjednost, koju je vrh SDA osnovao prije više od godinu dana.

  Predsjednik te grupe je Bakir Alispahić, bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane RBiH i nekadašnji direktor bošnjačke tajne službe AID, koji je i danas pod sankcijama međunarodne zajednice zbog kampa za terorističku obuku "Pogorelica", koji su, s njegovim blagoslovom, vodili iranski instruktori. Zbog toga, podsjetili su naši izvori, Alispahić nije mogao da preuzme dužnost šefa Kabineta ministra bezbjednosti BiH, Sadika Ahmetovića, što je bila velika želja Sulejmana Tihića. Kad to nije uspjelo, Tihić je, tvrdi naš sagovornik, odlučio da iskoristi Alispahićevo znanje u oblasti bezbjednosti, pa mu je povjerio vođenje grupe za bezbjednosna pitanja.

  -------------------------------------------------------

  Politički analitičar iz Banje Luke Gostimir Popović smatra da je i samo osnivanje tog odbora SDA, koji su bolji poznavaoci prilika odmah označili kao ponovno okupljanje bošnjačkog ratnog vojnog i policijskog štaba, nadležnima u RS trebalo da ukaže na pripremu jednog novog vida ofanzive na RS. Stavljanjem veta na izbor predsjednika Vlade RS od strane Kluba Bošnjaka, koji vodi obavještajac Hadžiomerović, samo je prvi korak u pokušaju zaustavljanja pozitivnih kretanja u RS, kao i njenoj kasnijoj destabilizaciji.

  - Kad već nisu mogli ništa da urade prilikom konstituisanja Narodne skupštine RS ili promjene u Palati predsjednika RS, Klub Bošnjaka, instruisan iz Sarajeva, krenuo je u ofanzivu na Vladu RS, pa su Srpskoj uzeli mjesec dana vremena, tokom kojih su mnoge stvari mogle da budu riješene, na dobrobit svih građana RS. Zato vlasti u RS moraju ozbiljne da pristupe ovom problemu, da predviđaju neke poteze i korake, kako bi na vrijeme reagovali i pronašli odgovarajuća rješenja - dodao je Popović.

  ----------------------------------------------------------------

  STEVANDIĆ Vratiti obavještajne nadležnosti Srpskoj

  Predsjednik Odbora za bezbjednost u NSRS, Nenad Stevandić, "Fokusu" je kazao da bi vlasti RS u narednom periodu morale da definišu konkretne korake na očuvanju ustavnog poretka i bezbjednosti građana RS.

  - Dok su Srpskoj oduzete sve obavještajne nadležnosti, vidimo šta se dešava u drugom entitetu i kako pojedini funkcioneri dolaze do pozicija u RS. Zbog toga moramo da vidimo postoji li način da se Srpskoj vrate otete nadležnosti u oblasti obavještajnog rada i bezbjednosti. Naše vlasti moraju da vode računa o ovom segmentu, umjesto što se takmiče u raspodjeli direktorskih i ministarskih fotelja i drugih primamljivih funkcija - dodao je Stevandić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva