Slavko Jovičić -

Za nestanak 40 milijardi maraka niko nije kriv

Autor sjovicicslavuj | 28 Januar, 2011 | read_nums (445)

  četvrtak, 27 januar 2011

  Nakon konstituisanja parlamenta BiH i izbora stalnih komisija Predstavničkog doma, Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, tražiće na prvoj sjednici, kako je rekao, formiranje ad hok komisije za istraživanje trošenja donatorskih sredstava u periodu 1996-2006. godine, čiji je član bio u ranijem sazivu. Jovičić naglašava da bi ta komisija trebalo da nastavi rad komisije iz prethodnog saziva Predstavničkog doma i djeluje dok se ne istraži i posljednja donirana marka.

  - Rad na rasvjetljavanju najveće pljačke u BiH koja se desila, u kojoj je utrošak preko 40 milijardi maraka donacija, mora se nastaviti - istakao je Jovičić i dodao da je šteta što u ovaj saziv parlamenta BiH nije izabran predsjedavajući Komisije iz prošlog saziva, Sefer Halilović, koji je inicirao njen rad, kao ni ostalih sedam članova. Iz tog saziva u parlamentu BiH ostao je samo Šemsudin Mehmedović iz SDA i Jovičić.

  - Nisam siguran da Mehmedović ima interese kao ja da se nastavi rad te komisije, jer je opšte poznato da je 98 odsto donacija stiglo u Sarajevo upravo u vrijeme kada je potpunu vlast imala SDA - rekao je Jovičić.

  On je rekao da je Komisija u prošlom sazivu poslala četiri hiljade aplikacija, dobila vrlo malo odgovora, tako da postoji potreba da komisija u novom sazivu ponovo pošalje aplikacije na razne adrese. U prošlom mandatu Komisija je ipak uspjela da dobije neke rezultate, među kojim su da se ne može opravdati utrošak dvije milijarde koje su stigle Vladi FBiH, da se ne može opravdati 50 miliona koje je dobilo dobrotvorno društvo Merhamet i slično. Sve podatke koje je do sada prikupila, Komisija je proslijedila SIPA i Tužilaštvu BiH, ali povratnu informaciju, kako kaže Jovičić, nisu dobili.

  Boris Grubešić, portparol Tužilaštva, kaže da se po pristiglom materijalu iz parlamentarne komisije ne može vidjeti ništa konkretno za eventualno podizanje optužnice za krivično djelo.

  - Očekujemo da će nam dostaviti detaljniju dokumentaciju. Ono što nedostaje u dostavljenoj dokumentaciji jesu informacije o tome ko je proslijedio sredstva, kolika sredstava, ko je potpisnik sredstava, ko je odgovorno lice, pravno ili fizičko. To se treba utvrditi u istražnim postupcima, pa onda proslijediti policiji i pravosuđu na dalji rad - rekao je Grubešić.

  OKOLĆ Sad je sve na SIPA i Tužilaštvu
  Mirko Okolić, bivši član Komisije za istraživanje trošenja donatorskih sredstava, smatra da komisija u novom sastavu treba da prati tok događaja, jer je SIPA i Tužilaštvu BiH dato dosta podataka za istražne radnje, a sve na osnovu zapisnika, saslušanja koji su prikupljeni od relevantnih institucija i pojedinaca i na druge načine.

  - Sad je sve na Tužilaštvu BiH. Ako budu imali volju da na tome rade, onda to mogu i bez komisije ili uz povremenu saradnju s komisijom - rekao je Okolić i dodao da bi bilo dobro da dva člana nekadašnje komisije koji su sada u parlamentu BiH budu izabrani u njen novi sastav, da bi podržali njen kontinuiran rad.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva