Slavko Jovičić -

Niko ne mari za srpske žrtve

Autor sjovicicslavuj | 24 Januar, 2011 | read_nums (409)  ponedjeljak, 24 januar 2011

  PIŠE: Slavko Jovičić

  Nema nikakve sumnje da su pripadnici svih naroda u BiH tokom nesrećnog sukoba na njenim prostorima stradali i bili izloženi raznoraznim vidovima mučenja i zlostavljanja. Danas oni svoja prava mogu da traže u skladu s odredbama Ženevske konvencije o zaštiti i zabrani torture nad žrtvama, ali jedino ako tuže BiH.

  BiH je međunarodno priznata zemlja i ima pravni subjektivitet, te je kao takva bila dužna da zaštiti ljudska prava svojih građana. To nije uradila i sada treba da plati materijalnu i nematerijalnu odštetu za ljude koji su zlostavljani, protivpravno zatvarani u brojne logore širom BiH.

  Treba i to reći da su logori postojali na svim stranama.

  Danas se, međutim, dešava nešto drugo. Iako je na području Federacije BiH postojalo više od 500 logora u koje su mahom zatvarani srpski civili i vojnici, ta činjenica danas se pokušava osporiti i u potpunosti negirati. Srbi su proglašeni agresorima i lošim momcima, tako da ne čudi intertnost i ignorisanje svih mogućih zahtjeva koje građani Republike Srpske upućuju na adrese Federacije BiH i tamošnjih kantona.

  Da je to tako najbolje govori podatak da se o tužbi, koju je Savez logoraša RS podnio protiv FBiH zbog postojanja logora za Srbe, uopšte ne govori, ne pominje se ništa vezano za to.

  Međutim, poslije te tužbe uslijedila je prava pravna ofanziva na RS, pa se iz dana u dan pojavljuju neki novi zahtjevi bošnjačkih udruženja, grupa i pojedinaca usmjereni protiv Republike Srpske.

  Da stvar bude još gora sve što dolazi iz FBiH, a protiv je Republike Srpske, rješava se po kratkom postupku i ubrzanoj proceduri, dok se na drugoj strani stvari otežu koliko je više moguće.

  Koliko su Srbi ravnopravni u BiH najbolje svjedoče sljedeća tri primjera - povrat stanova, isplata penzija i utvrđivanje istine o stradanju srpskog naroda u proteklom ratu. Kao što je svima poznato ni na jedno od ovih pitanja FBiH nije spremna da odgovori. Sjetimo se samo reakcije federalnog premijera, Mustafe Mujezinovića, na zahtjev da se formira komisija za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu. Mujezinović je tada javno, bez imalo respekta, rekao da ga se to ne tiče. I nikome ništa. Kao što niko FBiH ne može natjerati da isplaćuje penzije Srbima, koji su ostvarili puni radni staž na području Federacije. Ili da vrati pet hiljada stanova Srbima. Oni to neće i niko ih na to ne može natjerati.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva