Slavko Jovičić -

Ključ neuspjeha BiH čuva OHR

Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2011 | read_nums (607)

  Autor: Slađana Gajić   
  petak, 21 januar 2011

  Dok EU razmatra mjere koje bi doprinijele ubrzanju evrointegracija BiH i pominje mogućnost uvođenja sankcija za predstavnike vlasti koji blokiraju ovaj put, političari su saglasni da sankcionisanje nije dobar način za napredak. Političari iz RS smatraju da bi sankcije trebalo da budu proslijeđene na račun političara iz FBiH, dok federalni stranački funckioneri lopticu krivice prebacuju na srpske predstavnike vlasti. Osim toga i jedni i drugi smatraju da EU zajedno s OHR snosi dio odgovornosti brojne političke sukobe proizvedene u toj međunarodnoj laboratoriji i manjak inostranih investicija. Kao i u svemu treba prvo krenuti od sebe, pa bi tako i međunarodni zvaničnici prvo morali da razmotre opravdanost uloženih miliona i angažman međunarodnih predstavnika u BiH.

  -----------------------------------------------------

  Nenad Stevandić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS rekao je da bi eventualnim sankcijama EU i OHR priznali da nisu ništa radili i da nisu ostvarili nikakav rezultat.

  - Demokratski procesi potpuno su otišli na drugu stranu.

  Ovdje je potpuno iluzorno pričati o nekim novim represivnim mjerama ili bonskim ovlaštenjima visokih predstavnika. FBiH odavno povlači priču o nekooperativnim srpskim političarima koje bi EU trebalo da kazni, pa da nas izvede na evropski put - kazao je Stevandić.

  Kako je naglasio, RS je uz sve mane ipak evropski, a FBiH azijski dio BiH.

  - Mi priželjkujemo evropske i demokratske vrijednosti, a nikakve intervencije i nedemokratske metode, dok oni priželjkuju arapske vrijednosti. Nemoguće je da postoji država na evropskim i islamskim principima i da se, po principu zamjene teza, evropski dio optužuje da je loša demokratska a dobra autoritativna varijanta za BiH - istakao je Stevandić.

  --------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je da za blokadu evropskog puta BiH nije kriva RS i srpski predstavnici koji dolaze iz RS.

  - Svi predstavnici evropskog parlamenta, odnosno EU koji su razočarani time što vlast još nije formirana, ne treba da nam upućuju bilo kakve zamjerke ili da nam prijete bilo čime, jer ključ formiranja vlasti u BiH drži SDP BiH - kazao je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, prvo bi trebalo da se riješe svi problemi u FBiH a RS i njeni političari, odnosno predstavnici vlasti, nisu remetilački faktor ni za evropske integracije niti za bilo šta drugo.

  - EU prvo bi trebalo da odredi krivce za sva dešavanja i za blokadu evrointegracija. Sumnjam da će bilo kakve sankcije riješiti probleme - istakao je Jovičić.

  --------------------------------------------------------------------

  Amir Zukić, generalni sekretar SDA, rekao je da se nada da neće doći do sankcija iz Brisela.

  - Ako bude sankcija one se trebaju odnositi na one koji koče evropski put BiH. Dobro se zna ko onemogućava usvajanje zakona i dalje evropske integracije - kazao je Zukić.

   ---------------------------------------------------------------------

  Prema nezvaničnim informacijama, moguće sankcije bi podrazumijevale uskraćivanje pomoći EU, zamrzavanje sredstava političara, ali i zabranu ulaska u EU. Doris Pak, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, kaže da ne zna da li ima istine u inicijativi uvođenja sankcija, ali i ističe da ona ne bi imala ništa protiv toga.

  - To jeste jedan od instrumenata. Možemo da tražimo, da govorimo, pravimo rezolucije, ali to nije dovoljno podsticajno za njih. Ne znam da li ima istine u toj inicijativi uvođenja sankcija, ali ako ima, ja nemam ništa protiv. Političari moraju da jednom shvate za šta su izabrani - istakla je Pakova.

   -----------------------------------------------------------------

  Da postoji realna mogućnost uvođenja finansijskih mjera kao mogućeg mehanizma deblokade evrointegracija BiH, smatraju i u Međunarodnoj kriznoj grupi. Marko Prelec, direktor programa za Balkan u MKG, kaže da za sada još ne postoji saglasnost unutar Unije po tom pitanju.

  ---------------------------------------------------------------

  Evropski ministri spoljnih poslova u decembru prošle godine apelovali su na novoizabrane političke lidere u BiH da se angažuju na konstruktivnom političkom dijalogu kako bi razvili zajedničku viziju budućnosti BiH i usmjerili zemlju u pravcu evrointegracija.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva