Slavko Jovičić -

Politički ćorsokak

Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2011 | read_nums (554)

  Autor: Biljana Gagula   
  utorak, 18 januar 2011

  Da se na sjednici stranaka koje participiraju u Predstavničkom domu parlamenta BiH prihvatio prijedlog Mladena Bosića, lidera SDS, da ukoliko po formiranju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ne bude moguće formiranje vladajuće koalicije, da se kolegijumi parlamentarnih domova formiraju po veličini stranaka, danas bi bili na korak do konstituisanja Savjeta ministara BiH. U tom slučaju u Kolegijumu Predstavničkog doma bili bi predstavnici SDP BiH, SNSD i HDZ, a u Domu naroda SDA, SDS i HDZ 1990.

   -----------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da cijelo konstituisanje vlasti na nivou BiH koči Zlatko Lagumdžija i SDP BiH koji neće da prihvati činjenicu da su jedini legitimni predstavnici hrvatskog naroda HDZ BiH i HDZ 1990.

  - Ne treba se čekati konstituisanje doma naroda. Kada se konstituiše predstavnički dom treba da izabere komisiju za izbor članova Savjeta ministara. Prvi put OHR ne daje saglasnost niti provjerava kandidate za izbor Savjeta ministara. Mi se ne miješamo u izbor članova kolegijuma za stranke iz FBiH. Naš kandidat je Milorad Živković, a za Dom naroda Ognjen Tadić - rekao je Jovičić i dodao da potpisa za 15 dana neće biti, jer se parlamentarna većina može samo matematički izvesti bez ikakvih platformi.

  -------------------------------------------------------------

  Mladen Ivanić, predsjednik PDP, nije mogao da komentariše Bosićev prijedlog, jer kako kaže nije s njim o tome razgovarao. Ipak, kako kaže, vjerovatno postoji razlog zašto je odbijen. Ivanić kaže da je sve to što se dešava neozbiljno.

  - Mislim da to nije dobro, ali šta će biti vidjećemo. I dalje ostajem pri onome što sam rekao da vlast neće biti formirana do ljeta. Od potpisa nema ništa - rekao je Ivanić.

   ---------------------------------------------------------------------------

  Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NS Radom za boljitak kaže da je posljednji sastanak lidera bio samo sastanak produženja agonije, jer kako kaže predstavnici iz RS uslovljavali su neke stvari s nivoom FBiH.

  - Dom naroda parlamenta BiH ne može se formirati dok se ne formira dom naroda FBiH, koji zavisi od četiri kantona gdje HDZ BiH ima većinu. Odgovornost stranaka iz RS i HDZ BiH je velika za nekonstituisanje vlasti u BiH - smatra Ivanković Lijanović i dodaje da ovakvo stanje može potrajati godinama i da je sada visoki predstavnik na potezu. On smatra da narod na narednim izborima treba da kazni one koji nisu radili, a da je priča o moralnom i nemoralnom za BiH šuplja priča.

   ---------------------------------------------------------------------------------------

  Niko Lozančić, poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu, kaže da je na sastanku u Sarajevu bilo mnogo ideja koje se mogu svrstati u svašta, ali ne i u razgovore ozbiljnih političkih učesnika.

  - Imamo predstavnike velikih političkih stranaka koje su duboko zavukle glavu u pijesak i nikako ne vide šta se dešava. Imamo srpski, hrvatski i bošnjački blok, te problem što bošnjački blok ne priznaje da oni predstavljaju kočnicu na državnom nivou, entitetskom i kantonalnim. Hoće li SDA, SDP i SBB BiH naći odgovor ko je legitimni predstavnik Bošnjaka i ući u sporazum s legitimnim predstavnicima Srba i Hrvata, malo je vjerovatno da će biti u narednih 15 dana - rekao je Lozančić i dodao da vlast u BiH može biti konstituisana za mjesec dana, ali i za pet godina, jer se nalazimo u pat-poziciji.

  - Svaki narod zaslužuje vlast kakvu je izabrao - rekao je Lozančić.

  -----------------------------------------------------------------------------

  Rifat Dolić, predsjednik DNZ, smatra da je sastanak bio gubljenje vremena, moralnih sankcija neće biti, a u narednih 15 dana neće biti nikakvih promjena.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva