Slavko Jovičić -

Amerika mijenja kurs

Autor sjovicicslavuj | 5 Novembar, 2010 | read_nums (464)

  Autor: Mladen Kremenović   
  petak, 05 novembar 2010 

  Pobjeda republikanaca nad demokratama u Predstavničkom domu američkog Kongresa bez ikakve dileme donijeće nešto manju zainteresovanost te zemlje za BiH, iako se glavni pravci spoljne politike SAD neće mijenjati, ocjena je političara i analitičara.

  --------------------------------------------------------------- 

  Arie Livne, savjetnik predsjednika Vlade RS i predstavnik Srpske u Izraelu, smatra da nakon pobjede republikanaca neće biti znatnijih promjena u kursu politike SAD, ali da je moguća nešto manja zainteresovanost za prilike u BiH.

  - Ovakvi rezultati bili su predviđeni. Na polovini mandata svaki predsjednik u Americi ima gubitak podrške. Teško je vjerovati da će pobjeda republikanaca imati odraz na BiH. Mislim da bi neke promjene mogle biti u odnosu na Bliski istok - ističe Livne.

  Prema njegovim riječima, spoljnu politiku vodi predsjednik SAD i Ministarstvo spoljnih poslova, pa će aktuelni kurs spoljne politike potrajati još dvije godine, navodeći da će i nakon narednih izbora podršku Amerikanaca vjerovatno dobiti Barak Obama.

  ----------------------------------------------------------- 

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, kaže da pobjeda republikanaca najvjerovatnije podrazumijeva da u Kongresu SAD više neće biti izlobiranih rezolucija na štetu srpskog naroda. Prema njegovim riječima, rezolucije koje su ranije donošene nisu proizvele nikakave promjene izuzev psihološkog pritiska.

  - Na pojedince je to uticalo tako što su mislili da je toliko važno šta Amerika kaže, pa su bili bojažljivi. Promjene u Americi poruka su da Sarajevo ne treba više likovati, ništa se neće donijeti iz SAD, sve u BiH moraćemo sami dogovoriti - kaže Jovičić, ističući da Amerikance ne zanima pretjerano nijedna zemlja koja nema naftu, izuzev zanimanja koje pokazuju kada je u pitanju širenje NATO.

  - Za SAD je važno da djeluju na slabljenju Rusije i Kine, koje svakodnevno bilježe sve veću snagu. Sigurno je da će prestati razna lobiranja, što na izvjestan način jeste veliki značaj - istakao je Jovičić.

  ------------------------------------------------------------------ 

  Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da neće biti promjena u prioritetima američke politike, gdje BiH i Balkan nikada nisu bili na nivou Bliskog istoka i Centralne Azije.

  - Demokratama i republikanacima zajedničko je mišljenje da je Balkan dio problema Evrope. Demokrate misle da postoje dva nezavršena posla, to su BiH i Kosovo. Dolaskom republikanaca taj kurs će ostati, ali će se sasvim sigurno pokazati veća briga za Srbiju - kaže Janjić.

  ----------------------------------------------------- 

  Mediji posljednjih dana objavljuju da pobjeda republikanaca donosi nešto slabije zanimanje SAD za BiH. Mediji iz Federacije BiH navode da mjesto predsjednika Komiteta američkog Kongresa, koji se do sada najviše bavio BiH, dolazi republikanska političarka sa Floride, koja u svojoj karijeri nikad nije pomenula BiH.

  Predsjednica Komiteta za spoljne poslove biće Ileana Ros-Lehtinen, koja se nikada nije javno izjašnjavala o BiH i regionu. Upravo su članovi ovog komiteta nekoliko puta dolazili u BiH te pripremali rezolucije u kojim su administraciji preporučivali usvajanje novih politika. Ros-Lehtinenova je snažno proizraelski orijentisana.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva