Slavko Jovičić -

Није посао посланика да воде истраге, него тужилаца

Autor sjovicicslavuj | 4 Novembar, 2010 | read_nums (553)

  Datum: 04.11.2010 
  Autor: Ж. Домазет, Ж. Добрић

  СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ води истрагу о трошењу донаторских средстава у "предмету Мерхамет" и испитује одговорност неких руководилаца јавних институција и носилаца власти у БиХ, али ниједна истрага још није окончана. Од парламентарне Комисије очекујемо конкретне доказе.

  Није посао посланика да воде истраге, него тужилаца
  Рекао је то "Гласу Српске" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

  Каже да Тужилаштво води истраге против неколико јавних институција чији су високи функционери осумњичени да су на незаконит начин дијелили средства избјеглицама и повратницима.

  Додао је да сада очекују да им парламентарна Комисија пошаље извјештаје са детаљнијим подацима, о особама односно организацијама које су дијелиле и примале донације.

  Додао је да Тужилаштву БиХ требају конкретни подаци, имена потписника и одговорних лица, оних који су примили донацију, бројеви рачуна, финансијска документација.

  - Имамо два предмета који третирају рад Мерхамета и неколико других предмета у којима се испитује одговорност појединих челника у БиХ. Ријеч је о ранијим предметима и немају везе са извјештајима и документацијом Истражне парламентарне комисије. Од њих смо добили неке извјештаје али очекујемо квалитетнији и бољи материјал да бисмо и ми и полиција могли да спроведемо истраге - рекао је Грубешић.

  -------------------------------------------------------------------

  Истражна комисија Парламента БиХ за утврђивање трошења донаторских средстава прослиједила је SIPA-и и Тужилаштву БиХ 1. новембра на даље поступање стенограм са сједнице из августа на којој је разговарано о донацијама Муслиманском добротворном друштву Мерхамет, за које постоји сумња да је проневјерило 50 милиона КМ.

  Представници Савеза добротворних друштава Мерхамет, који је основан прије три године, изнијели су на сједници комисије да је Мерхамет, на чијем је челу Хајрудин Шахић, проневјерио 50 милиона КМ.   

  -------------------------------------------------------------

  Директор SIPA Мирко Лујић рекао је "Гласу Српске" да је та агенција већ добила материјале од Истражне комисије и да очекује још таквих доказа.

  - SIPA и Тужилаштво наставиће да спроводе истрагу. Очекујемо још двије-три хрпе материјала и када дођу видјећемо шта садрже. У Истражној комисији рекли су да ће нам их послати - казао је Лујић.

  -----------------------------------------------------

  Главни тужилац БиХ Милорад Барашин рекао је да "неко претходно треба да обави свој посао када је ријеч о овој области".

  - О подацима до којих је дошла Истражна комисија када је ријеч о донацијама, не могу да говорим. Ништа на мој сто није дошло осим једног писма. Без доказа поступка нема. Aко неко има доказе, мора да их достави - рекао је Барашин.

  Истакао је да ће, када се цијели спис комплетира, јавност бити обавијештена.

  - Истрагу треба да обаве надлежне институције у сарадњи са Тужилаштвом и тек послије тога може се донијети коначна одлука или суд. О овоме треба водити рачуна прије него што било шта оде у јавност - казао је Барашин.

  --------------------------------------------------------------------------

  Истражна комисија утврдила је да је у свом извјештају усвојеном 2. новембра, да је од 1996. до 2010. године евидентирано 7.086.585.413 марака донација, од којих је 6,3 милијарде отишло у ФБиХ. 

  Члан истражне комисије Славко Јовичић истакао је да Барашин не треба да тражи папире од Комисије.

  - Тужилаштво треба да прикупи документацију. Нећемо ми да се мијешамо у Барашинов посао, јер није посао посланика да се бави истрагама. Барашин треба да сарађује са SIPA-ом и са њима да договара како да са лоповима изађе на крај - истакао је Јовичић.

  У Комисији додају да није логично да они Тужилаштву доставе имена одговорних, износе утрошених донаторских средстава, односно, да ураде њихов посао. Чланови Комисије сматрају, да када би Комисија имала надлежност да поднесе кривичну пријаву, онда Тужилаштво БиХ не би ни било потребно.

  - Они уопште не желе да се упусте у истрагу нити да дају налог SIPA-и и органима који би трагом онога што има Тужилаштво БиХ дошло до правих информација - рекли су у Комисији.

  ------------------------------------------------------------------

  Нови чланови

  Наредни сазив Парламента БиХ разматраће извјештај о трошењу донаторских средстава у БиХ који је саставила Истражна комисија, послије чега ће одлучити има ли потребе да се именују нови чланови који би завршили њихов посао.

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva